Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ŠTS vytýčil termín zasadnutia v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice

Spomienka na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú na Radničnom námestí v Pezinku 2. marca 2018, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Podľa obžaloby prokurátora ÚŠP si mal Marian K. objednať vraždu Jána Kuciaka u Aleny Zs. koncom roka 2017 resp. začiatkom roka 2018.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vytýčil termín zasadnutia v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Verejné zasadnutie v trestnej veci vedenej proti obvinenému T.Sz. a spol. o predbežnom prejednaní obžaloby sa bude konať 19. decembra o 9.00 h v pojednávacej miestnosti v budove Justičnej akadémie v Pezinku," uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. sa nachádzajú vo väzbe.

"O termíne verejného zasadnutia sme informovaní. Dali sme návrh, aby takéto verejné zasadnutie súd vykonal. Na ňom prednesiem výhrady voči vedeniu vyšetrovania," zareagoval pre TASR obhajca Marek Para.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal 21. októbra na ŠTS v Pezinku obžalobu na obvinených Mariana K., Alenu Zs., Miroslava M. a Tomáša Sz. v prípade vraždy Kuciaka a jeho snúbenice Kušnírovej. Obžaloba bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Obžalovaní sú vo väzbe. Termín verejného zasadnutia s ďalším obvineným v prípade Zoltánom A., ktorý uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste ešte nie je známy.

Podľa obžaloby prokurátora ÚŠP si mal Marian K. objednať vraždu Jána Kuciaka u Aleny Zs. koncom roka 2017 resp. začiatkom roka 2018 z dôvodu pomsty za články, ktoré odkrývali jeho ekonomickú trestnú činnosť. Vyšetrovací spis má viac ako 25.000 strán a desiatky príloh, medzi ktorým sú aj zaistené finančné prostriedky a cennosti. Obžaloba má 93 strán.

Okrem vraždy novinára čelia Miroslav M. a Tomáš Sz. aj obžalobe z vraždy podnikateľa z Kolárova Petra Molnára. Toho mali podľa obžaloby ÚŠP zavraždiť v roku 2016 so zámerom lúpeže. Okrem dvoch spomínaných vrážd obviňuje prokurátor ÚŠP Miroslava M., Tomáša Sz. a Mariana K. aj z nedovoleného ozbrojovania.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v jej dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).