Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Sviečku za nenarodené deti je možné prvýkrát zapáliť aj virtuálne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Momentom, ktorý spája duchovný rozmer kampane s praktickým, je symbolická sviečka.

Bratislava 1. novembra (TASR) – Sviečku za nenarodené deti je tento rok možné prvýkrát zapáliť aj virtuálne. Hlavnou myšlienkou kampane občianskeho združenia Fórum života je spomienka na všetky deti, ktoré sa z rôznych dôvodov nemohli narodiť, ale aj na ženy, ktoré o dieťa prišli. TASR o tom informovala Konferencia biskupov Slovenska.

"Chrániť život znamená chrániť aj životné prostredie, preto sme sa rozhodli pre túto ekologickú možnosť podpory kúpy sviečky za nenarodené deti. Virtuálna sviečka je ekologická, nesfúkne ju vietor, horí nepretržite a, čo je najdôležitejšie – pomáha," vysvetlila koordinátorka kampane Lucia Lalíková. Hlavnou myšlienkou kampane Sviečka za nenarodené deti je spojiť Pamiatku zosnulých 2. novembra so spomienkou na nenarodené deti, ktoré zomreli pri potrate.

Momentom, ktorý spája duchovný rozmer kampane s praktickým, je symbolická sviečka. Na pamiatku nenarodených detí môžu ľudia sviečku umiestniť a zapáliť 2. novembra v oknách domovov, ale aj pri pamätníkoch, ktoré sú venované nenarodeným deťom. Na Slovensku sa nachádzajú desiatky takýchto pamätníkov. Nájsť ich je možné napríklad na cintoríne vo Svite, Bardejovskej Novej Vsi, v Bratislave pri Modrom kostolíku, v Čadci, Holíči, Košiciach, Poprade, Prešove, Púchove, Nitre, Rajeckej Lesnej či Rimavskej Sobote.