Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Uznávanie dokladov o vzdelaní medzi SR a Ruskom by malo byť ľahšie

Na snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová prichádza na výjazdové rokovanie vlády v Sobranciach 22. októbra 2019. Foto: TASR - Roman Hanc

Dohoda reaguje na súčasný proces vzájomného uznávania dokladov o vzdelaní.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Uznávanie dokladov o vzdelaní a titulov medzi Slovenskom a Ruskom by malo byť ľahšie. Ráta s tým Dohoda medzi vládou SR a vládou Ruskej federácie o vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní, kvalifikácií a vedeckých hodnostiach. Vláda s tým na utorkovom výjazdovom rokovaní v Sobranciach súhlasila.

Dohoda reaguje na súčasný proces vzájomného uznávania dokladov o vzdelaní. "Zároveň je podkladom na jeho zjednodušenie v prípade akademického uznávania, teda na účely pokračovania v ďalšom štúdiu v oboch štátoch uzatvárajúcich túto dohodu, ako aj vykonávania pracovných činností s výnimkou prístupu k regulovaným povolaniam v súlade s právnymi predpismi oboch štátov," uvádza sa v dokumente, ktorý predložil rezort školstva.

Uzavretie dohody bolo iniciované ruskou stranou. Tá oslovila slovenské ministerstvo v roku 2016 s požiadavkou na začatie rokovania o návrhu zmluvného dokumentu.

V dohode sú popísané jednotlivé vysokoškolské diplomy a vysvedčenia, ktoré môžu študenti získať v Slovenskej republike a Ruskej federácii. "V rámci dohody sú tiež zadefinované požiadavky, ktoré musia spĺňať ruskí študenti pre prijatie na slovenské vysoké školy a slovenskí študenti pre prijatie na ruské vysoké školy," doplnilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v predloženom dokumente.