Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Väčšina volebných miestností sa zatvorila, začína sa sčítavanie hlasov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Počas volebného dňa bolo otvorených takmer 6000 volebných miestností.

Bratislava 16. marca (TASR) - Väčšina volebných miestností sa zatvorila, komisie v nich začínajú sčítavať hlasy. Prezidentské voľby na Slovensku narušil incident v obci Medzany (okres Prešov), pre ktorý sa predĺžilo moratórium a s tým súvisiace zverejňovanie predbežných neoficiálnych výsledkov do 23.16 h. V Medzanoch teda zavrú volebnú miestnosť o tomto čase. V meste Malacky zase voliči hlasujú do 22.35 h.

Ako vysvetlila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová, v Medzanoch volič odcudzil hlasovaciu urnu aj s hlasovacími lístkami, pričom došlo k jej poškodeniu. Volebná miestnosť sa musela zatvoriť na hodinu aj 16 minút, aby sa overilo, či nedošlo k odcudzeniu alebo zmanipulovaniu obsahu urny.

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa vo volebný deň zaoberala podnetmi týkajúcimi sa napríklad podozrenia z protizákonného vedenia volebnej kampane. Išlo tiež o podnety, v ktorých sa voliči sťažovali na nesprávne umiestnenie volebných komisií. Za veľmi závažný podnet označil predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány ten, ktorý sa týkal celoštátneho denníka. Okrem dvoch incidentov v Malackách a Medzanoch bol podľa Báránya priebeh volieb pokojný, pripomenul, že voľby prezidenta SR patria k tým najpokojnejším z organizačno-technického hľadiska.

Priebeh prezidentských volieb monitorovali aj pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Na bezpečnosť a pokojný priebeh volieb dohliadali posilnené policajné hliadky.

Neoficiálne predbežné výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na webstránke www.volbysr.sk až po 23.16 h, aktualizovať ich bude približne v desaťminútových intervaloch.

Počas volebného dňa bolo otvorených takmer 6000 volebných miestností. Voľba prezidenta je dvojkolová, ak nebude prezident zvolený v prvom kole, bude druhé. Naplánované je na 30. marca.

Oficiálne výsledky by mali byť známe v nedeľu napoludnie, keď sa plánuje tlačová konferencia.