Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

O post generálneho riaditeľa SND sa uchádzajú dnes ďalší kandidáti

Na snímke kandidát Miroslav Oswald Foto: TASR/Michal Svítok

Dnešnými kandidátmi sú Miloslav Oswald, Anton Popovič a Milan Vajdička.

Bratislava 29. mája (TASR) - Výberové konanie na post generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) pokračuje dnes popoludní druhým dňom na Ministerstve kultúry SR. Pred 11-člennou výberovou komisiou, ktorej predsedníčkou je generálna riaditeľka sekcie umenia a štátneho jazyka ministerstva kultúry Janka Motyčková, obhajuje svoje projekty riadenia osem uchádzačov o funkciu šéfa našej prvej divadelnej scény.

Päť z ôsmich kandidátov prezentovalo svoju predstavu riadenia v pondelok (29.5.). Prvým bol herec a dabingový režisér Ľubomír Gregor, druhým operný režisér a dramaturg Marián Chudovský, tretím dirigent a hudobný riaditeľ Peter Feranec, štvrtým dramaturg a prekladateľ Peter Kováč a piatym manažér Marián Ostatník.

Miloslav Oswald

Prvým z troch dnešných uchádzačov bol umelecký šéf súboru opery a operety Moravského divadla v Olomouci Miloslav Oswald. Vo svojom projekte vyzdvihol tradície SND a ich dôležitosť, navrhuje zaradiť aj operetný žáner, chce dávať priestor predovšetkým domácim umelcom. Dnešné divadlo podľa neho potrebuje skúsených manažérov, zodpovedajúcu publicitu a reklamu.

"Prvoradé je vytvoriť tím riaditeľov umeleckých súborov, aby tento dokázal pozdvihnúť a vrátiť SND dobré meno. V rámci divadla by sa mali uskutočniť tri audity – finančný, personálny a umelecký, každý jeden z umeleckých zamestnancov by mal preukázať svoju kompetentnosť, finančný audit by mal zistiť, akým spôsobom sa naložilo s prostriedkami, ktoré prichádzajú zo štátneho rozpočtu," uviedol Oswald pre TASR.

Anton Popovič

Na snímke kandidát Anton Popovič
Foto: TASR/Michal Svítok
Dirigent a hudobný skladateľ Anton Popovič chce záujem diváka o národné divadlo zvyšovať špičkovou produkciou. Umelecké súbory potrebujú interných šéfdramaturgov, z hľadiska repertoárovej orientácie by privítal viac klasických opier. S dobrým plánovaním premiér sa podľa neho optimalizujú aj náklady na výpravy, potrebná je bezchybná činnosť ekonomického úseku, nutné je vytvoriť novú marketingovú stratégiu.

"Najzákladnejším cieľom činnosti nového vedenia by mala byť vysoká kvalita produkcie, chceme zažiť to, aby sa ľudia tlačili na predstavenia. SND musí byť príkladom umeleckej úrovne produkcie a úrovne organizačno-ekonomického manažovania tejto inštitúcie, pretože je to podľa zákona reprezentatívna národná ustanovizeň," uviedol pre TASR po obhajobe projektu Popovič.

Kandidát na riaditeľa SND A. Popovič: Cieľom je vysoká kvalita produkcie



Tu bude player


Milan Vajdička

Na snímke kandidát Milan Vajdička
Foto: TASR/Michal Svítok
Technicko-prevádzkový riaditeľ SND Milan Vajdička, ktorý je v súčasnosti poverený vedením našej prvej divadelnej scény, prezentoval svoju víziu ako posledný z ôsmich kandidátov. Podľa neho je potrebné aktualizovať organizačný poriadok divadla, prehodnotiť jednotlivé zložky a zodpovednosť jednotlivých funkcií, stabilizovať pracovníkov na jednotlivých postoch, zvýšiť návštevnosť dobrým marketingom aj cenovou politikou vstupného, zefektívniť kontrolu, zaviesť divadelný plánovací systém.

"Mojou hlavnou prioritou je vrátiť dobré meno Slovenskému národnému divadlu. Základné kroky sú bežné ako pri nástupe každého riaditeľa, je potrebné vykonať audit, najmä personálny a finančný," povedal Vajdička pre TASR.

Výsledok výberového konania oznámi predsedníčka komisie vo večerných hodinách.

Kandidát na riaditeľa SND M. Vajdička: Hlavná priorita je vratiť dobré meno SND



Tu bude player