Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prediktívny model správne určil víťaza volieb primátora v Bratislave

Na snímke Matúš Vallo. Foto: TASR Martin Baumann

Ktovyhravolby.sk pokračuje v predikcii víťaza prezidentských volieb. Prezidentský model na rozdiel od primátorského favorizuje kandidátov, ktorí majú vyššiu šancu postúpiť do druhého kola.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Model Ktovyhravolby.sk na základe kurzov stávkových kancelárií korigovaných verejne publikovanými predvolebnými prieskumami správne určil víťaza bratislavských primátorských volieb aj poradie kandidátov na prvých štyroch miestach. TASR o tom informoval autor modelu Daniel Kerekes.

„Model deň pred voľbami jasne určil za víťaza Matúša Valla so 42,24-percentnou pravdepodobnosťou. Že sa primátorom stane Václav Mika, predikoval na 27 percent. Šanca Iva Nesrovnala bola 14 percent a Jána Mrvu 11 percent," priblížil Kerekes.

Hoci je podľa neho model Ktovyhravolby.sk dynamický a jeho predikcie sa v čase menia, Vallovo víťazstvo bolo predikované od samotného počiatku. „Ukazuje sa, že, podobne ako vo svete, tak aj na Slovensku môžu byť kurzy stávkových kancelárií potenciálne dobrým prediktorom výsledkov volieb. Možno aj lepším než prieskumy volebných preferencií," uviedol Kerekes s tým, že paradoxne prieskumy zákon zakazuje publikovať.

Ktovyhravolby.sk pokračuje v predikcii víťaza prezidentských volieb. Prezidentský model podľa autora na rozdiel od primátorského favorizuje kandidátov, ktorí majú vyššiu šancu postúpiť do druhého kola. "Naopak, podhodnocuje pravdepodobnosť kandidátov, u ktorých je šanca postupu do druhého kola voľby nízka. Je to dané rozdielnym volebným systémom," dodal Kerekes.

Model sa aktualizuje každý pondelok na základe kurzov stávkových kancelárií a zároveň po zverejnení prieskumov volebných preferencií k prezidentským voľbám.