Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Z. Čaputová odovzdala piatim veľvyslancom SR poverovacie listiny

Na snímke zľava noví mimoriadni a splnomocnení veľvyslanci SR zľava Marián Jakubócy (Nemecko), Juraj Macháč (Holandské kráľovstvo), Fedor Rosocha (Srbská republika), Terézia Šajgalíková (Mexiko) a Pavel Vízdal (Gruzínsko) počas preberania poverovacích listín z rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej v Prezidentskom paláci v Bratislave 20. novembra 2019. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prezidentka dodala, že úroveň a charakter vzťahov s jednotlivými krajinami môže byť rozdielna, avšak v jednom očakáva, že pôsobenie veľvyslancov bude jednotné.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdala v stredu novým veľvyslancom SR v Nemecku, Holandsku, Srbsku, Mexiku a Gruzínsku poverovacie listiny.

"O chvíľu sa vydáte na cestu do krajín vášho vyslania, kde budete hájiť Slovensko a jeho záujmy. Každá z týchto krajín je jedinečná a predstavuje špecifické výzvy aj príležitosti. Či je to Nemecko a Holandsko, ktoré sú pre Slovensko nielen mimoriadne dôležití ekonomickí partneri no zároveň spojenci a veľmi vplyvní členovia Európskej únie, ktorí budú významnou mierou formovať spoločnú európsku budúcnosť alebo Srbsko a Gruzínsko, ktoré predstavujú dôležitých partnerov pre stabilitu v našom širšom susedstve a zároveň Mexiko, ktoré je významným lídrom v regióne Latinskej Ameriky,“ povedala v príhovore prezidentka Čaputová.

Prezidentka zároveň dodala, že úroveň a charakter vzťahov s jednotlivými krajinami môže byť rozdielna, avšak v jednom očakáva, že pôsobenie veľvyslancov bude jednotné.

Veľvyslanec Marián Jakubócy bude pôsobiť v Nemeckej spolkovej republike so sídlom v Berlíne, veľvyslanec Juraj Macháč bude pôsobiť v Holandskom kráľovstve so sídlom v Haagu. Prezidentka poverila ďalej Fedora Rosochu, ktorý bude pôsobiť v Srbskej republike so sídlom v Belehrade. Veľvyslankyňa Terézia Šajgalíková bude pôsobiť v Mexiku so sídlom v Mexico City a veľvyslanec Pavel Vízdal bude pôsobiť v Gruzínsku so sídlom v Tbilisi.