Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Zamestnávanie starších ľudí je na Slovensku na nízkej úrovni

Ilustračné foto Foto: Tablet.TV

Počty uchádzačov sa výrazne líšia v rámci celého Slovenska a krajov.

Slovensko 28. decembra (TABLET.TV) - Mladých pracovných síl ubúda a na trhu práce sa zvyšuje percento uchádzačov o zamestnanie starších ako 50 rokov.

Počty uchádzačov sa výrazne líšia v rámci celého Slovenska a krajov. Najvyšší počet žiadateľov o prácu je v Prešovskom kraji a vo východných okresoch krajiny. Najmenej ich úrady evidujú v Bratislavskom, potom v Trnavskom a Trenčianskom kraji. Tu sa ich počet pohybuje v rozmedzí od 5000 do 8000.



"Predovšetkým v oblasti žien je situácia veľmi vážna, lebo ženy po päťdesiatke si aj ťažšie hľadajú prácu. Na druhej strane chcú pomôcť napríklad s opatrovaním vnúčat u svojich dcér, ktoré chcú pracovať a zároveň sa aj ich rodičia dostávajú do veku, kedy si vyžadujú starostlivosť," tvrdí Viliam Páleník z Ekonomického ústavu SAV v Bratislave.

Od júla tohto roku sa úrady práce na celom Slovensku zapojili do národného projektu s názvom Podpora rozvoja regionálnej zamestnanosti, ktorý by podľa hovorkyne Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jany Lukáčovej mal vytvoriť pre túto cieľovú skupinu uchádzačov okolo 2000 pracovných miest.