Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

ZMOS: Väčšina ľudí je podľa primátorov spokojná s verejným osvetlením

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

V prieskume sa združenie pýtalo aj na možnú funkcionalitu stĺpov verejného osvetlenia okrem nočného svietenia. Najvyužívanejším spôsobom je využiť ich pri kamerovom systéme.

Bratislava 20. januára (TASR) – S tým, v akom je stave a ako funguje verejné osvetlenie, je podľa starostov a primátorov väčšina obyvateľov miest a obcí spokojná. Vyplýva to z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), v ktorom sa na verejné osvetlenie i jeho funkcionalitu pýtalo združenie 518 šéfov samospráv.

"Väčšina z nich, 52 percent, si myslí, že väčšina ľudí v ich meste alebo obci je spokojná s verejným osvetlením. Podľa približne tretiny (31 percent) odpovedajúcich sú všetci, alebo takmer všetci obyvatelia spokojní s verejným osvetlením," priblížil výsledky prieskumu hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Celkovo 9,9 percenta primátorov a starostov odpovedajúcich v prieskume si myslí, že spokojnosť obyvateľov „je pol na pol“. "Nespokojnosť obyvateľov s verejným osvetlením vníma 2,7 percenta respondentov a 4,3 percenta odpovedajúcich starostov a primátorov nevedelo na otázku odpovedať," dodal Kaliňák.

V prieskume sa združenie pýtalo aj na možnú funkcionalitu stĺpov verejného osvetlenia okrem nočného svietenia. Najvyužívanejším spôsobom je využiť ich pri kamerovom systéme, takúto možnosť zvolilo 27,4 percenta samospráv. Ďalšie možnosti rozšírenia funkcionality stĺpov verejného osvetlenia využívajú len malé percentá miest a obcí. Na umiestnenie navigácie slúžia stĺpy v prípade štyroch percent miest, dopravné značenie na stĺpoch umiestnilo približne desať percent samospráv. Ďalších 5,7 percenta ich spája s reklamnými pútačmi a 0,6 percenta samospráv používa tieto stĺpy na umiestnenie výstražných informačných panelov

Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu, realizovaného od 25. novembra 2019 do 15. januára 2020, je aj tzv. druhostupňové triedenie dát, umožňujúce poznať postoje k danej problematike s prihliadnutím na veľkostné kategórie obcí a tiež jednotlivé regióny.

Prieskum realizoval ZMOS v rámci národného projektu Modernizácia miestnej územnej samosprávy, podporeného z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.