Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zoltán A. uzavrel dohodu iba v prípade Kuciaka

Polícia previezla Zoltána A., obvineného zo sprostredkovania vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú na Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v Pezinku v piatok 18. októbra 2019. Foto: TASR - Martin Baumann

Po piatkovom uzavretí dohody o vine a treste, ktorú ešte musí schváliť Špecializovaný trestný súd, čelí Zoltán A. naďalej viacerým obvineniam, čo potvrdil aj obhajca poškodených Kuciakovcov D. Lipšic.

Bratislava 18. októbra (TASR) – Sprostredkovateľ vraždy Jána Kuciaka Zoltán A. je obvinený z viacerých trestných činov, nielen z vraždy novinára. Čelí obvineniam v príprave vrážd prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica. Obvinený je aj z krátenia dane.



Po piatkovom uzavretí dohody o vine a treste, ktorú ešte musí schváliť Špecializovaný trestný súd, čelí Zoltán A. naďalej viacerým obvineniam, čo potvrdil aj obhajca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic.

Spolu s Alenou Zs., Miroslavom M. a Tomášom Sz. ho totižto policajti z Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR obvinili v auguste z prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica. Ten túto kauzu vzhľadom na fakt, že je aj poškodeným, nechcel pre TASR zatiaľ komentovať.

Prokurátor Maroš Žilinka vtedy uviedol, že spolu s ním chceli páchatelia zavraždiť aj jeho manželku a deti. Prokurátora Petra Šufliarskeho zvažovali zabiť bombou v smetnom koši.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vo februári tohto roka potvrdil, že jedného z prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku alebo advokáta Daniela Lipšica na 99 percent lustrovali. "U pána Žilinku boli tie informácie až hrozivo detailné a sami ich získať nemohli bez toho, aby nemali dobré kontakty," povedal vo februári Čižnár.

Zoltán A. je okrem násilnej trestnej činnosti obvinený aj z krátenia dane, za ktoré mu hrozí trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov. Na daniach dlží štátu viac ako milión eur.