Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Brit Millar vyhral 12.etapu Tour de France, Sagan napokon šiesty

Víťaz 12. etapy Tour de France Brit David Millar. Foto: TASR/AP

Sagan síce prehral súboj s Austrálčanom Gossom, ktorý ale Slováka nešportovo blokoval. Jury poradie oboch jazdcov napokon vymenila, Sagan skončil šiesty a Goss siedmy.

Annonay Davezieux 13. júla (TASR) -
Britský pretekár David Millar triumfoval v piatkovej 12. etape cyklistických pretekov Tour de France. Jazdec stajne Garmin Sharp zvládol etapu z Saint-Jean-de-Maurienne do Annonay Davezieux dlhú 226 km za 5:42:46 hodiny. Druhý prišiel do cieľa Francúz Jean-Christophe Peraud z tímu AG2R a tretia priečka sa ušla Španielovi Egoiovi Martinezovi z Euskaltelu.

Slovenský cyklista Peter Sagan počas 12. etapy cyklistických pretekov Tour de France.
Foto: TASR/AP
Slovenský reprezentant Peter Sagan z tímu Liquigas-Cannondale v záverečnom špurte pelotónu pôvodne obsadil celkovo 7. miesto a pripísal si ďalšie cenné body do súťaže o zelený dres pre lídra súťaže aktivity. V posledných metroch síce prehral Sagan súboj s Austrálčanom Harley Matthewom Gossom z tímu Orica Greenedge, ktorý ale Slováka nešportovo blokoval. Jury preto poradie oboch jazdcov napokon vymenila, Sagan skončil šiesty a Goss siedmy. Goss figuruje v bodovacej súťaži na druhom mieste za Saganom, na ktorého stráca 56 bodov.

Nešportová blokáda P. Sagana





Slovenský cyklista Peter Sagan v zelenom drese gestikuluje po tom, čo ho Austrálčan Matthew Harley Goss blokoval v záverečnom špurte pelotónu počas 12. etapy cyklistických pretekov Tour de France 13. júla 2012 v Annonay.
Foto: TASR/AP
"Čo mám k tomu závere etapy povedať? Veď ste to videli na obrazovkách, čo mi urobil Austrálčan Goss. Toto sa nerobí v záverečnom špurte, to nebolo rozhodne fair-play. Takto ma zdolať? Keby ma normálne prešpurtoval, ale toto sa mi rozhodne nepáčilo. Pochopiteľne, že ma nahneval a dal som to aj značne najavo," sprostredkoval TASR slová nahnevaného slovenského cyklistu Petra Sagana manažér Jozef Korbel. "Som rád, že si to včas všimlo vedenie TdF a okamžite zasiahlo. Už som sa upokojil. A dnešná etapa? Bola náročná, dva veľké kopce, navyše sa išlo dosť rýchlo. Keď som chcel ísť do úniku, hneď ma Gossovi ľudia z tímu Orica GreenEdge schádzali. Mrzí ma, že na rýchlostnej prémii ma predbehli. Myslím si však, že súboj s Gossom o zelený dres bude ešte zaujímavý," dodal 22-ročný víťaz troch tohtoročných etáp na Tour.

Žltý dres pre lídra celkového poradia naďalej patrí Britovi Bradleymu Wigginsovi (Sky), druhý je jeho krajan a tímový kolega Christopher Froome.

Millar sa skúsene presadil v záverečnom špurte v súboji s Peraudom a zaknihoval už svoje štvrté etapové víťazstvo na Tour. V najdlhšej tohtoročnej etape, keď pelotón už ukončil pôsobenie v Alpách, bol Škót v skupine, ktorá sa odtrhla na začiatku. Po dvoch kopcoch sa skupina zredukovala na päť členov. Tá prišla do cieľa napokon s takmer 8 minútovým náskokom. Millar preukázal svoje skúsenosti a hoci Peraud z druhého miesta nastúpil, v posledných metroch jeho tlaku odolal. "Keď už nás bolo len päť vedel som, že som tam najlepší šprintér," povedal v cieli muž, ktorý naposledy vyhral etapu na Tour pred deviatimi rokmi.



Ďalší slovenský reprezentant Peter Velits z tímu Omega Pharma-QuickStep prišiel do cieľa na 35. mieste s stratou 7:54 minúty na víťaza, v celkovom poradí mu stále patrí 24. pozíciu (+27:37 min). Jeho brat Martin skončil 89. s vyše 10 minútovou stratou, v celkovom poradí je 101. (+1:36:28).

Saganovi v celkovom poradí patrí 55. priečka (+1:05:00). V sobotňajšej 13., resp. nedeľňajšej 14. etape však bude mať šancu presadiť sa v záverečnom šprinte.

výsledky 12. etapy (St.-Jean-de-Maurienne - Annonay Davezieux, 226 km):

1. David Millar (V.Brit./Garmin) 5:42:46 h, 2. Jean-Christophe Peraud (Fr./AG2R) - rovnaký čas, 3. Egoi Martinez (Šp./Euskaltel), 4. Cyril Gautier (Fr./Europcar), 5. Robert Kiserlovski (Chor./Astana) - všetci +0:05 min, 6. Peter SAGAN (SR/Liquigas-Cannondale), 7. Matthew Goss (Aust./Orica) obaja +7:53, 8. Sebastien Hinault (Fr./AG2R), 9. Cadel Evans (Aust./BMC), 10. Luca Paolini (Tal./Kaťuša) obaja +7:54, ... 35. Peter VELITS +7:54, 89. Martin VELITS (obaja SR/Omega Pharma-QuickStep) +10:15

priebežné poradie:

1. Bradley Wiggins (V.Brit./Sky) 54:34:33, 2. Christopher Froome (V.Brit./Sky) +2:05, 3. Vincenzo Nibali (Tal./Liquigas-Cannondale) +2:23, 4. Cadel Evans (Aust./BMC) +3:19, 5. Jurgen van den Broeck (Belg./Lotto) +4:48, 6. Haimar Zubeldia (Šp./RadioShack) +6:15, 7. Tejay Van Garderen (USA/BMC) +6:57, 8. Janez Brajkovič (Slov./Astana) +7:30, ... 24. P. VELITS +27:37, 55. SAGAN +1:05:00, 101. M. VELITS +1:36:28

súťaž aktivity:

1. SAGAN 254 bodov, 2. Matthew Harley Goss 198; 3. André Greipel (Nem./Lotto-Belisol) 181, 4. Mark Cavendish (V.Brit./Sky) 129, 5. Evans 100, 6. Wiggins 96