Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Šport

Česi po samostatných nájazdoch zdolali Fínov 1:0,Kubalík: Som spokojný

Fínsky brankár Harri Säteri (uprostred) a hokejista Česka Daniel Voženílek (vľavo) v zápase základnej A-skupiny Švajčiarsko - Nórsko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Prahe v piatok 10. mája 2024. Foto: TASR/AP

Tempo nasadili od úvodného buly obe mužstvá vysoké, len opačný charakter mal počet počet vzruchov pred bránkami. Fíni, ktorí v úvodnej 5-minútovke vyzneli agilnejšie, postupne strácali ostrie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 11. mája (TASR) - Českí hokejisti vyhrali v piatok v druhom zápase A-skupiny MS v Ostrave nad Fínskom 1:0 po predĺžení a nájazdovom rozstrele. Rozhodujúci gól strelil v prvej sérii nájazdov Ondřej Kaše.

Česi sa o 24 hodín neskôr stretnú s Nórmi, Fíni budú hrať v nedeľu o 12.20 s Veľkou Britániou.

A-skupina:

Česko - Fínsko 1:0 (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0, 1:0) po predĺžení a nájazdovom rozstrele

Gól: rozhodujúci nájazd Kaše. Rozhodcovia: Ansons (Lot.), M. Holm (Švéd.) - Briganti (USA), DURMIS (SR), vylúčení: 4:3 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 17.413 divákov.

Česko: Dostál - Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, Špaček - Kaše, Sedlák, Červenka - Kubalík, Tomášek, Palát - Stránsky, Kämpf, Voženílek - Flek, Kondelík, Beránek

Fínsko: Säteri - Lehtonen, Mättää, Mattila, Vittäsmaki, Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola - Puustinen, Granlund, Jaaska - Puljujärvi, Kapanen, Innala - Jormakka, Hyry, Puistola - Pakarinen, Björninen, Mäenalanen


Tempo nasadili od úvodného buly obe mužstvá vysoké, len opačný charakter mal počet počet vzruchov pred bránkami. Fíni, ktorí v úvodnej 5-minútovke vyzneli agilnejšie, postupne strácali ostrie. Ani domáci sa vo vynaliezavosti príliš nepredviedli. Po desiatich minútach mali na konte len tri strely na bránku, z toho dve propagačné, potom však pridali na dôraze a vytvorili si do prestávky tri veľké šance. Fíni boli takmer bezzubí a svoju jedinú strelu dokázali na súperovho brankára vyslať až v 19. minúte. V druhej tretine Česi vystupňovali svoj nápor a v závere tejto časti strelili gól, ktorý by bol rozhodcami popoludňajšieho zápasu Slovákov s Nemcami zrejme posúdený ako regulárny. Palát zasunul puk do bránky v čase, keď jeho spoluhráč nebol v kontakte s fínskym brankárom a predtým len zľahka, oveľa ľahšie ako v situácii pred nemeckým gólom, ktorý následne potvrdilo video. V tomto prípade mala fínska striedačka so svojou výzvou na prekontrolovanie šťastie. Tretie dejstvo prinieslo najviac dynamiky a vzruchu, Granlund v presilovke napáli, do žrde a Fíni mali aj ďalšie šance. Päť minút pred koncom však najväčšiu zahodil na druhej strane Kämpf. Niečo vyše minúty pred tretím klaksónom dostali Soumi po skrumáži pred Dostálom presilovku, Česi sa so štastím ubránili a v hre troch na troch sami nepremenili tutové príležitosti Kämpf, Kubalík a dvakrát Tomášek. Lenže v štyroch nájazdových kolách uspeli Kaše i Červenka, kým súper v piatkový večer zostal bez akéhokoľvek gólu.

Hlasy aktérov (zdroj: iihf, JOJ):

Dominik Kubalík, útočník ČR: "Bol to špecifický zápas. Bol to boj a napokon sme vyhrali futbalovým výsledkom a ja som spokojný. Myslím, že oba tímy sa dobre poznajú a Fíni sa na nás dobre pripravili."

Hannes Björninen, útočník Fínska: "V prvých dvoch tretinách sme ofenzívne nehrali dobre, ale myslím, že v tretej už áno. Aj v predĺžení sme mali nejaké šance, ale gól sme nedali a náš súper v nájazdoch áno. Bolo to veľmi tesné."