Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Chôdza a maratón na OH 2020 budú naisto v Sappore, tvrdí Coates

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Odškodné pre Tokijčanov by malo byť usporiadanie všetkých medailových ceremoniálov v maratóne a v chôdzi v japonskej metropole.

Sapporo 26. októbra (TASR) - Rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) o presune súťaží v maratóne a chôdzi z Tokia do 800 km vzdialeného Sappora na budúcoročných olympijských hrách je konečné a už sa nebude meniť. Vyhlásil to predseda koordinačnej komisie MOV pre OH 2020 John Coates. Zároveň odmietol návrh organizačného výboru, aby obe disciplíny zostali v pôvodnom dejisku, pričom štart by bol ráno o 3.00 h, prípadne 5.00 h miestneho času. Informovala o tom internetová stránka Slovenského atletického zväzu SAZ).

"Vedeli sme, že toto rozhodnutie vyvolá v japonskej metropole sklamanie, ale urobili sme ho s vedomím, aby sme chránili zdravie športovcov a vytvorili im čo najvhodnejšie podmienky," uviedol Coates.

V Sappore, ktoré sa nachádza sa na najsevernejšom japonskom ostrove Hokkaidó a je aj hlavným mestom rovnomennej prefektúry, je totiž priemerná júlová a augustová teplota okolo 25 – 26,5°C, čo je o 5 až 6 stupňov menej ako v Tokiu. "Členovia MOV boli šokovaní, v akej horúčave a vlhkosti vzduchu museli maratónci a chodci súťažiť na nedávnych majstrovstvách sveta v atletike v Dauhe. Nechceli sme, aby si športovci pamätali tokijskú olympiádu pre také scény, akých sme boli svedkami v Katare," citoval Coatesa web atletika.sk.

Zmena dejiska súťaží v maratóne a chôdzi nie je po vôli ani guvernérke Tokia Juriko Koikeovej, ktorá podľa portálu insidethegames.biz na stretnutí s Coatesom ostro vystúpila proti návrhu MOV, pričom upozorňovala aj na ekonomické a logistické dopady tohto kroku. "Žiaľ, nedostali sme od MOV dostatočne presvedčivé vysvetlenie," konštatovala Koikeová. Táto téma bude jednou z hlavných aj počas najbližšej návštevy koordinačnej komisie MOV v Tokiu 30. októbra a 1. novembra.

Odškodné pre Tokijčanov by malo byť usporiadanie všetkých medailových ceremoniálov v maratóne a v chôdzi v japonskej metropole.