Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Čiliak sledoval výhru USA na tribúne: Fandili sme, ale nevyšlo to

Na archívnej snímke brankár Slovenska Marek Čiliak. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovákom zobrala postupové karty z rúk najmä prehra v kľúčovom zápase s Nemeckom, keď nezvládli záver a v posledných dvoch minútach dovolili súperovi otočiť stav z 1:2 na 3:2.

Košice 19. mája (TASR) - Nádej slovenských hokejistov na prienik do štvrťfinále domáceho šampionátu sa rozplynula v nedeľu večer. Američania zvíťazili nad Nemeckom 3:1 a ako poslední z košickej vetvy si zaistili miestenku medzi najlepšou osmičkou na turnaji. Rozhodujúci duel si pozrelo priamo na tribúne Steel Arény aj trio domácich reprezentantov, po zápase im do reči príliš nebolo.

Z trojice Michal Čajkovský, Marek Ďaloga a Marek Čiliak prehovoril s novinármi len brankár a ani on nebol príliš pri chuti analyzovať situáciu. "Fandili sme, no nevyšlo to a je koniec," povzdychol si.



Slovákom zobrala postupové karty z rúk najmä prehra v kľúčovom zápase s Nemeckom, keď nezvládli záver a v posledných dvoch minútach dovolili súperovi otočiť stav z 1:2 na 3:2. Z troch predchádzajúcich duelov s favorizovanými USA (4:1), Fínskom (2:4) a Kanadou (5:6) vyťažili napriek dobrým výkonom len tri body. Po stretnutí s Nemcami sa už museli spoliehať na zaváhania svojich súperov v boji o štvrťfinále. Tie však neprichádzali a zverencom trénera Craiga Ramsayho zostávala pred nedeľňajším program už len jediná možnosť na postup. Američania nemohli vo svojich dvoch záverečných dueloch získať viac ako bod. "Už sme to nemali vo svojich rukách a môžeme si za to sami," pokračoval Čiliak.

Nedeľňajší duel sa pritom vyvíjal celkom priaznivo pre domácich reprezentantov. Nemci sa ujali vedenia v 12. minúte, keď sa presadil Frederik Tiffels, krátko na to však vyrovnal James van Riemsdyk. Nemci odolávali favoritom až do 51. minúty, keď prišiel víťazný zásah Dylana Larkina a v 57. pridal v presilovke poistku Jack Eichel. "Samozrejme, na tribúne sme boli všetci nervózni, ale atmosféra bola dobrá, lebo ľudia na štadióne povzbudzovali Nemcov," uviedol Čiliak.

Slovenskí reprezentanti sa tak ani šiesty rok za sebou neprebojovali medzi najlepšiu osmičku turnaja. Do nej prenikli naposledy na MS 2013 v Helsinkách. Domáci turnaj uzavrú utorňajším duelom s Dánskom. Čiliak verí, že napriek sklamaniu z nepostupu nebude problém sa na stretnutie namotivovať. "To určite nie. Je jasné, že to chceme zvládnuť pre ľudí," dodal.