Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

VIDEO: Sagan získal biely dres. Tretiu etapu vyhral Rodriguez

Slovenský cyklista Peter Sagan zo stajne Tinkoff - Saxo pózuje na pódiu v bielom drese pre najlepšieho mladého jazdca do 25 rokov po tretej etape 102. ročníka cyklistických pretekov Tour de France 2015 so štartom v Antverpách a cieľom v Mur de Huy (159,5 km) v Belgicku v pondelok 6. júla 2015. Foto: TASR/Ap

V priebežnej klasifikácii je Sagan šiesty s 31-sekundovou stratou na Froomea.

Mur de Huy 6. júla (TASR) - Víťazom pondelňajšej 3. etapy cyklistických pretekov Tour de France sa stal Španiel Joaquim Rodriguez. Mierne zvlnenú trať na belgickom území vedúcu z Antverp do Mur de Huy (159 km) zvládol pretekár stajne Kaťuša v čase 3:26:54 h a získal zároveň bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára.

Druhý skončil Brit Chris Froome (Team Sky), ktorý sa stal novým držiteľom žltého dresu pre vedúceho pretekára podujatia. Domáci Alexis Vuillermoz (UCI ProTeam) so štvorsekundovou stratou skončil tretí.

Sagan v bielom drese

Jediný slovenský zástupca na podujatí Peter Sagan zo stajne Tinkoff - Saxo obsadil v etape, ktorú poznačil nepríjemný hromadný pád na 59. kilometri, 27. priečku so stratou 40 sekúnd na víťaza. Od Holanďana Toma Dumoulina, ktorý vinou zranení po páde odstúpil z pretekov, získal biely dres pre najlepšieho mladého jazdca do 25 rokov. V priebežnej klasifikácii je Sagan šiesty s 31-sekundovou stratou na Froomea.

Štartové pole od začiatku nasadilo vysoké tempo, do úniku sa dostala štvorica Nauleau (Europcar), Pauwels (MTN-Qhubeka), Bárta (Bora-Argon 18) a Elmiger (IAM). Vedúca skupina si dokázala vytvoriť vyše trojminútový náskok, potom ju však pelotón začal rýchlo dobiehať.

Hromadný pád

Zhruba 59 km pred cieľom, keď mal pelotón únik už na dohľad, boli diváci svedkami nepríjemného hromadého pádu jazdcov z hlavného balíka, medzi ktorými bol aj dovtedajší líder podujatia Cancellara. Švajčiar si vo veľkej rýchlosti bolestivo oškrel chrbát, ale pokračoval. Dôležitosť nehody si však vyžiadala neutralizovanie a neskôr niekoľkominútové zastavenie pretekov, z ktorých v dôsledku pádu musela odstúpiť trojica Dumoulin, Gerrans, Bonnet. Približne 50 km pred cieľom boli preteky traťovým riaditeľom Thierrym Gouvenouom reštartované a následne sa odohral zaujímavý súboj na rýchlostnej prémii, v ktorom bol úspešný Greipel pred Degenkolbom a Bouhannim. Sagan si za siedme miesto pripísal na konto deväť bodov.


Video:Hromadný pád v 3. etape TdF


Fotky zo škaredého pádu

Rozhodlo záverečné stúpanie

O všetkom podstatnom rozhodli záverečné stúpania. Dojazd etapy bol totožný so slávnym stúpaním z Valónskeho šípu, ktoré obsahovalo náročné zábery do pedálov nad mestečkom Huy. Päťsto metrov pred cieľom bol ešte na čele Froome, ale Rodriguez skvele zvládol svoj únik v záverečnej zákrute a prišiel si po víťazstvo.

"Presne som mal premyslené, kde chcem zaútočiť. Skúsil som to, mal som dobrý vjazd do zákruty a dokázal som sa odpútať od súperov. V závere som musel ísť nadoraz, Chris Froome totiž tiež išiel skvele a bez boja mi nič nedaroval. Z víťazstva mám veľkú radosť. Už sa teším na ďalšie etapy, v ktorých sa pokúsim zopakovať dnešný veľký úspech," povedal Rodriguez v prvom televíznom rozhovore pre stanicu Eurosport.

Sagan ani netušil, že bojuje o biely dres: "Ani som nevedel, že ešte bojujem o biely dres, myslel som, že už som starší," povedal v cieli pre web pluska.sk. "Pád v strede etapy som nevidel. Len nás zrazu organizátori zastavili a museli sme čakať. Nepovedal by som, že ma to nejako rozhodilo," podotkol slovenský cyklista na margo incidentu. "V závere to bolo kto z koho. Bol som s Albertom pre prípad, že by potreboval požičať bicykel. Potom som to skúsil, ale už som na to nemal nohy," zhodnotil pre pluska.sk finiš tretej etapy žilinský rodák.

Utorňajšia 4. etapa zo Seraingu (Belg.) do Cambrai (Fr.) meria 223,5 km, jazdcov čaká rovinatá trať s mačacími hlavami.

Video: Sagan v bielom drese, 3. etapu vyhral Rodriguez, lídrom Froome


Tour de France - 3. etapa:

Antverpy - Mur de Huy, 159,5 km
1. Joaquim Rodriguez (Šp./Kaťuša) 3:26:54 h, 2. Chris Froome (V. Brit./Team Sky) rovnaký čas ako víťaz, 3. Alexis Vuillermoz (Fr./AG2R) +4 s, 4. Daniel Martin (Ír./Cannondale) +5, 5. Tony Gallopin (Fr./Lotto) +8, 6. Tejay van Garderen (USA/BMC Racing), 7. Vincenzo Nibali (Tal./Astana), 8. Simon Yates (V. Brit./Orica), 9. Nairo Quintana (Kol./Movistar), 10. Bauke Mollema (Hol./Trek) všetci +11 ..., 27. Peter SAGAN (SR/Tinkoff - Saxo) +40.

priebežná klasifikácia po 3. etape:
1. Froome 7:11:37 h, 2. Tony Martin (Nem./Etixx - Quick-Step) +1 s, 3. van Garderen +13, 4. Gallopin +26, 5. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing) +28, 6. SAGAN +31, 7. Rigoberto Uran (Kol./Etixx - Quick-Step) +34, 8. Alberto Contador (Šp./Tinkoff - Saxo) +36, 9. Geraint Thomas (V. Brit./Team Sky) +1:03 min, 10. Zdeněk Štybar (ČR/Etixx - Quick-Step) +1:04

bodovacia súťaž:
1. André Greipel (Nem./Lotto) 75 bodov, 2. SAGAN 48, 3. Froome 40, 4. Mark Cavendish (V. Brit./Etixx - Quick-Step) 37, 5. Fabian Cancellara (Švajč./Trek) 35, 6. Rodriguez 30

súťaž vrchárov:
1. Rodriguez 2 body, 2. Julian Arredondo (Kol./Trek), 3. Michael Schär (Švajč./BMC Racing), 4. Froome všetci 1

súťaž mladých jazdcov o biely dres: 1. SAGAN 7:12:08 h, 2. Warren Barguil (Fr./Team Giant - Alpecin) +36 s, 3. Quintana +1:25 min
.
Na snímke Španiel Joaquim Rodriguez z tímu Kaťuša oslavuje víťazstvo v 3. etape 102. ročníka cyklistických pretekov Tour de France 2015 so štartom v Antverpách a cieľom v Mur de Huy (159,5 km) v Belgicku v pondelok 6. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke vľavo Španiel Joaquim Rodriguez z tímu Kaťuša víťazí, vpravo druhý Brit Christopher Froome (Team Sky) v cieli 3. etapy 102. ročníka cyklistických pretekov Tour de France 2015 so štartom v Antverpách a cieľom v Mur de Huy (159,5 km) v Belgicku v pondelok 6. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke vľavo Španiel Joaquim Rodriguez z tímu Kaťuša víťazí, vpravo druhý Brit Christopher Froome (Team Sky) v cieli 3. etapy 102. ročníka cyklistických pretekov Tour de France 2015 so štartom v Antverpách a cieľom v Mur de Huy (159,5 km) v Belgicku v pondelok 6. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke vpravo francúzsky žandár siganlizuje cyklistom nebezpečenstvo na úseku, uprostred v žltom drese vedúceho pretekára Švajčiar Fabian Cancellara (Trek) počas 3. etapy 102. ročníka cyklistických pretekov Tour de France 2015 so štartom v Antverpách a cieľom v Mur de Huy (159,5 km) v Belgicku v pondelok 6. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke kolumbijský cyklista Nairo Quintana (Movistar) čaká na štart 3. etapy cyklistických pretekov Tour de France z belgických Antverp do Mur de Huy (159,5 km) v Antverpách 6. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke uprostred v žltom drese vedúci pretekár v priebežnom poradí Švajčiar Fabian Cancellara (Trek), vľavo v zelenom drese najlepšieho šprintéra a lídra bodovacej súťaže, nemecký cyklista Andre Greipel (Lotto Soudal) a vpravo Holanďan Tom Dumoulin (Giant) v bielom drese najlepšieho pretekára do 25 rokov na štarte 3. etapy cyklistických pretekov Tour de France z belgických Antverp do Mur de Huy (159,5 km) v Antverpách 6. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke pelotón cyklistov počas 3. etapy 102. ročníka najslávnejších etapových cyklistických pretekov Tour de France 2015 so štartom v Antverpách a cieľom v Mur de Huy (159,5 km) v Belgicku v pondelok 6. júla 2015.
Foto: TASR/AP