Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Francúzi v eufórii, kouč Belgicka Martinez: Rozhodla jedna lopta

Tréner Roberto Martinez. Foto: TASR AP

Futbalisti Francúzska postúpili do ich tretieho finále v histórii. V roku 1998 ho vyhrali 3:0 nad Brazíliou, v roku 2006 v Nemecku prehrali po jedenástkovom rozstrele s Talianmi.

Petrohrad 11. júla (TASR) - Utorňajšie semifinále futbalových MS v Rusku rozhodol jediný gól. Jeho autorom bol v 51. minúte francúzsky obranca Samuel Umtiti, ktorý sa presadil cez nedôraznú belgickú obranu na prvej žrdi po rohovom kope Antoinea Griezmanna. "Les Bleus" zdolali Belgičanov 1:0 a postúpili do ich tretieho finále v histórii. V roku 1998 ho na domácom turnaji slávne vyhrali 3:0 nad Brazíliou, v roku 2006 v Nemecku prehrali po jedenástkovom rozstrele s Talianmi.

Prvýkrát od roku 1998 sa na MS v drese Francúzov strelecky presadili traja obrancovia. Pred Umtitim ešte Benjamin Pavard a Raphaël Varane. Pri triumfe v roku 1998 to boli Bixente Lizarazu, Laurent Blanc a Lilian Thuram.

V Petrohrade sa hral vyrovnaný zápas, obe mužstvá mali gólové šance a na ihrisku nechali všetko, po konečnom hvizde ale nastala francúzska radosť. Bola to taktická bitka, v ktorej belgický útok nenašiel odpoveď na francúzsku obranu. A keďže výborné zákroky predviedli aj obaja brankári, počtom gólov zaostalo semifinále za očakávaniami. V prvom polčase zaujali strely Edena Hazarda či Tobyho Alderweirelda, prvú pred brankárom Hugom Llorisom zrazil na roh Varane, druhú výborne vyrazil kapitán "modrých". Na druhej strane v 40. minúte dovtedy najväčšiu šancu Pavarda skvele zlikvidoval Thibaut Courtois. Po francúzskom góle sa síce "červení diabli" snažili o vyrovnanie, no vždy im čosi chýbalo. V úplnom závere ešte mohol zvýšiť Corentin Tolisso, ale Courtois opäť predviedol fantastický zákrok.

"Samozrejme, som veľmi hrdý. Tvrdo sme pracovali a na protivníka sme vyvinuli tlak. Pri góle som mal šťastie, dal som ho ja, ale je to výsledok celého mužstva. Naši predchodcovia v roku 1998 písali svoj príbeh, my píšeme vlastný. Nech žije Francúzsko," povedal po súboji autor víťazného zásahu.

V tábore víťazov zavládla veľká eufória. Hviezdny tínedžer Kylian Mbappé v návale emócií uviedol: "Je to životný sen, sen našej budúcnosti. Nemám slov, je to niečo výnimočné. Toto som si len ťažko vedel predstaviť aj v tých najdivokejších snoch, a to som veľký rojko. Stále je pred nami jeden veľký krok, ale sme hrdí, čo sme dokázali. V šatni bol tréner Didier Deschamps veľmi šťastný, všetci sme sa objímali. Bol za nami aj prezident Emmanuel Macron, všetci sme zomknutí a jednotní."

"Keď som videl tváre mojich hráčov a ich slzy, som nesmierne šťastný. Napĺňa ma hrdosťou, že sme postúpili do finále. Vidím na nich, ako rastú. Nikdy sa nevzdávajú. Pred dvoma rokmi sme v jednom finále neuspeli, veľmi to bolelo, teraz to musíme napraviť," citovala agentúra AP trénera víťazov Deschampsa. Ten má šancu stať sa po Brazílčanovi Mariovi Zagallovi a Nemcovi Franzovi Beckenbauerovi len tretím mužom, ktorý vyhrá MS ako hráč aj tréner.

Lodivod Belgičanov Roberto Martinez zo Španielska sa snažil v zápase o všetko možné. Nasadenie Driesa Mertensa v druhom polčase znamenalo vyšší počet centrov do šestnástky súpera, ale Marouane Fellaini v dobrej pozícii hlavou netrafil priestor bránky. "Sklamanie je obrovské, pretože sme mali ambíciu vyhrať šampionát a nie skončiť iba v najlepšej štvorke. Na hru Francúzov sme nevedeli nájsť recept, oni už hrali jedno finále a vedia, ako hrať takéto veľké zápasy. Som však hrdý na mojich hráčov. V zápase bola jediným rozdielom štandardná situácia, ktorá znamenala gól do našej siete. Inak to bolo, ako ste videli, ohromne vyrovnané," povedal kouč štvrťfinalistu MS 2014 aj EURO 2016.

Francúzi sa vo finále 15. júla stretnú v Moskve s úspešnejším z dvojice Chorvátsko - Anglicko. Belgičania o deň skôr opäť v Petrohrade nastúpia na duel o bronz.