Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

V Košiciach oživili Krajskú futbalovú ligu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dlhodobou ambíciou projektu je účasť aj ďalších samosprávnych krajov.

Košice 7. júna (TASR) - Podpísaním Memoranda o spolupráci sa predseda Košického samosprávneho kraja a predseda Východoslovenského futbalového zväzu zaviazali k spolupráci pri projekte Krajskej futbalovej ligy - Zimnom pohári predsedu KSK. Myšlienka sa na východ Slovenska vracia po 10-tich rokoch a jej cieľom je zlepšiť možnosti zimnej prípravy pre futbalové mužstvá v kraji. Dlhodobou ambíciou projektu je účasť aj ďalších samosprávnych krajov.

"Krajská futbalová liga bude zahrnutá do rozpisu súťaží Východoslovenského futbalového zväzu (VsFZ) na sezónu 2018/19. VsFZ rovnako ako KSK, poskytne finančné, materiálne, organizačné aj technické zabezpečenie tak, aby bola poskytnutá možnosť kvalitnej zimnej prípravy futbalových mužstiev na území KSK," uviedol predseda VsFZ Richard Havrilla.

Možnosť zapojiť sa do Krajskej futbalovej ligy (KFL) budú mať mužstvá z Košického samosprávneho kraja, pričom dlhodobou snahou bude rozšíriť tento projekt aj do ďalších. "Uvedomujeme si, že najmä nižšie futbalové ligy potrebujú našu podporu. Zorganizovať futbalovú súťaž stojí nemalé finančné prostriedky, nehovoriac o nevyhnutnom technickom a organizačnom zabezpečení. Vďaka pomoci kraja a VsFZ im tieto možnosti poskytneme," poznamenal predseda KSK Rastislav Trnka.

Formát súťaže i jej presné termíny budú stanovené až po tom, čo bude známy počet účastníkov. Konečný termín podania prihlášok je 30. október 2018. "Podľa počtu prihlásených tímov ďalej určíme termíny a rozpis zápasov. Zápasy, resp. skupiny budú vytvorené podľa regiónov tak, aby tímy nemuseli dlho cestovať. Prihlásiť sa môžu tímy, ktoré pôsobia nižšie od 3. ligy. Budeme veľmi radi, ak prihlášky podajú aj tímy, ktoré nehrávajú v žiadnej lige. Naším cieľom totiž je, aby sa zapojilo čo najviac futbalistov," prezradil Havrilla, ktorý si želá párny počet účastníkov, aby bolo jednoduchšie vytvoriť atraktívny systém, prípadne pavúk súťaže. Zaujímavosťou je, že hrať by sa malo najmä na umelej tráve. "Pred desiatimi rokmi tento projekt skončil pre množstvo škvarových ihrísk. Tie už dnes vyšli z módy. V KSK máme 5 umelých tráv a hoci vieme, že sú vyťažené, spravíme preto všetko aby sa na nich hrala hrala KFL," uviedol Richard Havrilla.

Riadiacim orgánom súťaže bude Športovo-technická komisia Východoslovenského futbalového zväzu. "Pomerne rýchlo sme našli spoločnú reč. My ako VsFZ sme ponúkli skúsenosti z riadenia takýchto podujatí. Podobná dlhé roky trvajúca súťaž sa skončila v roku 2009, takže je symbolické, že po 10-tich rokoch príde jej obdoba. Umožníme viacerým hráčom hrať na kvalitných povrchoch, pretože sa bude hrať predovšetkým na umelej tráve," dodal Havrilla.