Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

HC Košice s prvými posilami, zmluvy podpísali Belluš, Bezúch a Rapáč

Na snímke vpravo Juraj Bezúch, archívna snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

A-mužstvo HC Košice odštartuje spoločnú letnú prípravu v pondelok 20. mája.

Košice 15. mája (TASR) - Vedenie tipsportligového hokejového klubu HC Košice angažovalo prvé posily pre sezónu 2019/2010. Novými tvárami v tíme "oceliarov" sú traja slovenskí útočníci - Martin Belluš, Juraj Bezúch a Branislav Rapáč. Podľa športového manažéra klubu Jana Šťastného všetci traja spadajú do vízie o angažovaní hráčov s ambíciami napredovania kariéry.

Bezúch sa vrátil do Tipsport Ligy po sezóne strávenej v Česku. V ročníku 2018/2019 bol kmeňový hráč extraligového Hradca Králové, za ktorý odohral 30 zápasov s bilanciou 3 góly a 4 asistencie. Časť ročníka absolvoval v druhej najvyššej súťaži v rámci hosťovania v Jihlave a Slavii Praha.

Pred pôsobením v Česku zažil individuálne najvydarenejšiu sezónu v kariére v drese Dukly Trenčín, za ktorú odohral v ročníku 2017/2018 celkovo 71 zápasov, získal v nich 42 bodov za 20 gólov a 22 asistencií. "Ponuka z Košíc prišla po tom, čo som sa nedohodol na pokračovaní zmluvy v Hradci Králové. Zo sezóny v Česku sa snažím vziať to pozitívne. Som rád, že som mal tú možnosť. Verím, že sme v Košiciach na správnej ceste späť na vrchol," uviedol Bezúch. "Pamätám si ho z minulej sezóny, ktorú začínal v Hradci Králové. Ešte počas môjho pôsobenia v Chomutove sme hrali proti Hradcu a Juraja som si všimol. Žiarilo z neho nadšenie pre hokej, má veľa hokejových zručností a je schopný takpovediac hnevať súperov," povedal o Bezúchovi športový manažér Jan Šťastný.

Pre 25-ročného útočníka Rapáča bude HC Košice šiestym pôsobiskom v rámci najvyššej slovenskej súťaže. V minulosti už obliekal aj dresy Popradu, Piešťan, Liptovského Mikuláša, Martina a Nitry. V jej drese si v ročníku 2018/2019 vytvoril osobné maximum, keď v 64 zápasoch získal 45 bodov (18+27). "Po play off som zvážil plusy a mínusy všetkých ponúk. Po úspešnej sezóne som mal ambíciu posunúť sa do českej extraligy, no napokon som uznal, že najlepšie podmienky pre môj rozvoj mojej kariéry ponúkli Košice. Navyše poznám trénera Petra Draisaitla, pod ktorým som už v minulosti pôsobil. Teším sa na novú výzvu," poznamenal Rapáč, ktorý svojím rozhodnutím posilniť "oceliarov" potešil aj Šťastného.

"Veľmi si vážim, že som ho dokázal presvedčiť, aby ešte zotrval v slovenskej lige. Braňo spĺňa hráčske parametre, ktoré vyžadujeme. Je v najlepších rokoch, mal skvelú sezónu a myslím si, že v blízkej budúcnosti opäť prehovorí aj do národného tímu Slovenska. Boli sme v kontakte dlhší čas. Viem, že mal ponuky aj z českej extraligy, no vízia košického klubu ho oslovila a sme za to radi. Mám víziu, aby boli v Košiciach hráči, ktorí sa chcú zlepšovať a aby sme my boli destináciou, z ktorej sa môžu odraziť napríklad do českej extraligy," priznal Šťastný.

Dôrazný útočník Belluš prišiel do HC Košice po sezóne, ktorú začal ako hráč Banskej Bystrice a končil vo farbách Popradu. V 62 zápasoch dosiahol bilanciu 13 gólov, 13 asistencií a 77 trestných minút. "Je to presne ten typ hráča, ktorého by chcel mať v tíme každý zámorský tréner. Košický tím hral v minulej sezóne najmä technický hokej a často mu chýbalo také "zviera", ktoré dokáže niečo zmeniť, keď sa nedarí. Dostal som na neho tip od Adama Jánošíka a konzultoval som to aj s ďalšími ľuďmi. Aj osobným rozhovorom ma presvedčil o tom, že takého hráča chcem mať v tíme. Dostal od nás parádnu ponuku a je iba na ňom, ako s tým naloží," poznamenal Šťastný.

Aj Belluš sa už teší na novú výzvu. "Zmenilo sa viacero ľudí vo vedení klubu a ten sa chce vrátiť na vysoké priečky. Aj pre mňa je veľká výzva vrátiť košický klub tam, kam patrí. Dúfam, že sa nám to podarí a že vytvoríme skvelú partiu. V Poprade bolo výborne, ale taký je hokejový život. Viem, že to asi niektorých ľudí zamrzí, no dúfam, že budú mať pre to pochopenie," poznamenal 27-ročný krídelník.

A-mužstvo HC Košice odštartuje spoločnú letnú prípravu v pondelok 20. mája. Tá potrvá do 5. júla a hráči následne dostanú 12-dňové voľno. Po ňom sa stretnú 17. júla a po týždni spoločnej prípravy "na suchu" vykorčuľujú na ľad košickej Crow arény. "Potom už budú nasledovať prípravné zápasy. Už o nich máme presnú predstavu, no konkrétne dátumy sú v riešení. Veľmi ma teší, že sa zúčastníme na prestížnom Memoriáli Zbyňka Kusého v Pardubiciach, na ktorom sa okrem nás predstavia aj dva tímy z KHL, dva z českej extraligy a Znojmo. Čaká nás aj Tatranský pohár a aj dva prípravné zápasy s Michalovcami," prezradil Šťastný.