Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

NHL: Boston zvíťazil nad Ottawou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Montreal prehral v Dallase 1:4, útočník Canadiens Tomáš Tatar sa bodovo nepresadil. V domácom drese absentoval zranený obranca Andrej Sekera.

New York 3. novembra (TASR) - Hokejisti Bostonu zvíťazili v zápase zámorskej NHL v noci na nedeľu na domácom ľade nad Ottawou 5:2. V drese víťazov odohrali duel Slováci Zdeno Chára a Peter Cehlárik, nebodovali však. V bránke Bruins chytal Fín Tuuka Rask, Slovák Jaroslav Halák mu kryl chrbát zo striedačky. Český útočník David Pastrňák strelil gól a pridal dve asistencie.

Boston vyhral piaty duel za sebou, k čomu opäť výrazne prispela prvá formácia. Pastrňák (1+2), Patrice Bergeron (1+1) a Brad Marchand (1+1) nazbierali spolu sedem kanadských bodov. Marchand bodoval v dvanástom zápase za sebou, Pastrňák natiahol sériu na 11 duelov a s 27 bodmi je na čele produktivity NHL.

Skóre zápasu otvoril práve Pastrňák, keď už po 77 sekundách hry využil presilovku. O dve minúty neskôr zavládlo v TD Garden mrazivé ticho, keď útočník Senators Scott Sabourin ostal po strete s Davidom Backesom nehybne ležať a z ľadu ho odniesli na nosidlách. Sabourin po náraze do Backesa pravdepodobne stratil vedomie a nekontrolovateľne padol hlavou na ľad.

Na pomoc mu okamžite prišli zdravotníci oboch tímov, pretože situácia bola vážna. Nehralo sa 11 a pol minúty. Sabourin strávil noc v nemocnici, podľa Senators bol pri vedomí a rozprával. Duel pre zranenie hornej časti tela nedohral ani Backes, ktorý napriek tomu, že incident vôbec nezavinil, bol z incidentu evidentne rozrušený a do očí sa mu tlačili slzy.

"Po takej nepríjemnej situácii bolo náročné sa skoncentrovať a pokračovať v zápase. Vaše myšlienky sú so Scottom a Davidom," povedal pre tsn.ca Bergeron, ktorý si neskôr v zápase pripísal 500. asistenciu v NHL. Po dvoch tretinách bol vyrovnaný stav 2:2, Boston rozhodol tromi gólmi v záverečnej časti. Cehlárik vo svojom druhom zápase v tejto sezóne bol na ľade necelých 10 minút, Chára odohral 23 minút a 54 sekúnd.

Montreal prehral v Dallase 1:4, útočník Canadiens Tomáš Tatar sa prvýkrát po troch zápasoch bodovo nepresadil. V domácom drese absentoval zranený obranca Andrej Sekera. Dva góly Stars, vrátane úspešného trestného strieľania, strelil ruský útočník Denis Gurjanov, ďalšie pridali Alexander Radulov a Miro Heiskanen.

"Bolo to náročné, pretože sme včera hrali v Colorade a leteli sme domov. Na oddych bolo málo času, o to viac si víťazstvo ceníme," povedal 22-ročný útočník pre nhl.com.

Dallas sa po slabom štarte dostáva do formy, vyhral tretí zápas za sebou a šiesty z posledných siedmich. Tatar bol na ľade 15 minút a na brankára Bena Bishopa vyslal štyri strely. Sekera podľa miestnych médií už korčuľoval a do akcie by sa mal vrátiť v utorok proti Coloradu.

Toronto v zostave s obrancom Martinom Marinčinom zvíťazilo na ľade Philadelphie 4:3 po nájazdoch. Až v jedenástej sérii rozhodol o víťazstve Maple Leafs Andreas Johnsson, boli to najdlhšie nájazdy v klubovej histórii Toronta.

"Už sme chlapcom hovorili, aby pozreli na YouTube, ktorí hráči na farme strieľajú góly," vtipkoval tréner Toronta Mike Babcock na margo toho, že k nájazdom sa dostala polovica tímu. Flyers viedli 2:1 a 3:2, ale Toronto vždy našlo odpoveď. Na 2:2 vyrovnal veterán Jason Spezza a strelil svoj prvý gól za Maple Leafs, do predĺženia poslal duel Mitch Marner. "Javorové listy" zastavili sériu dvoch prehier.

Marinčin odohral svoj siedmy duel v sezóne, no prvý od 21. októbra. Na ľade bol 16 minút a 24 sekúnd, zaznamenal jednu strelu a jeden hit.

O víťazstve Edmontonu na ľade Pittsburghu 2:1 rozhodol v predĺžení nemecký útočník Leon Draisaitl a s 13 gólmi je spoločne s Pastrňákom na čele poradia strelcov. V bránke Oilers exceloval Mike Smith, ktorý zaznamenal 51 zákrokov.

Do štatistík sa nezapísali kapitáni a hviezdy svojich tímov Connor McDavid (Edmonton) a Sidney Crosby (Pittsburgh), ale McDavid sa môže tešiť z toho, že prvýkrát na siedmy pokus v súboji proti Crosbymu vyhral. Do zostavy Pens sa po jedenásťzápasovej pauze vrátil Jevgenij Malkin, zaznamenal až šesť striel, ale nebodoval.

Slovenský útočník Tomáš Jurčo sa do zostavy Edmontonu nedostal. Hráči New York Islanders natiahli víťaznú sériu na deväť zápasov, keď v Buffale zvíťazili 1:0. "Ostrovania" naposledy ťahali takúto šnúru od 31. decembra 1989 do 19. januára 1990.

V klubovej histórii vyhrali Islanders najviac 15 zápasov za sebou, podarilo sa im to v priebehu januára a februára 1982. Jediný gól duelu strelil Derrick Brassard, ktorý skóroval v piatom zápase za sebou. Brankár Semjon Varlamov chytil 27 striel, zaznamenal prvý shuotout v drese Islanders a 26. v kariére.

New York Rangers vyhrali v Nashville 2:1 a ukončili šesťzápasovú sériu Predators s minimálne bodom. K úspechu doviedol "jazdcov" brankár Alexandar Georgijev, ktorý chytil 32 striel, o góly sa podelili Filip Chytil a Ryan Strome. Obranca Nashvillu Dan Hamhuis odohral svoj 1100. zápas v NHL, spomedzi siedmich aktívnych hráčov dosiahol na tento míľnik aj slovenský kapitán Bostonu Zdeno Chára.

Prvé čisté konto v službách Floridy vychytal Sergej Bobrovskij, keď "zatiahol roletu" v zápase s Detroitom. Panthers vyhrali 4:0, ruský brankár si pripísal 22 zákrokov a zaznamenal 34. shutout v kariére. Dva góly strelil Jonathan Huberdeau, "panteri" vyhrali sedem z prvých štrnásť zápasov a tešia sa z najlepšieho vstupu do sezóny od roku 1996.

Zaujímavý duel odohral obranca Mark Pysyk, ktorý pri absenciách Vincenta Trochecka a Jaycea Hawryluka nastúpil na pravom krídle tretej formácie.

"Diabli" z New Jersey vyhrali na ľade Caroliny 5:3 a ukončili trojzápasovú sériu neúspechov. Nerozhodný stav zlomil v tretej časti P.K. Subban, do prázdnej bránky poistil triumf ďalší obranca Damon Severson. "Hurricanes patria podľa mňa k najlepším tímom v lige a preto je víťazstvo veľmi cenné," povedal Subban pre nhl.com.

Český brankár David Rittich doviedol Calgary k víťazstvu 3:0 na ľade Columbusu, keď chytil všetkých 43 striel Blue Jackets. "Začali sme dobre, ale v tretej tretine sme prestali hrať a domáci sa dostali do tlaku. Musíme hrať celých 60 minút," uviedol Rittich, ktorý si pripísal druhý shutout v sezóne a tretí v kariére.

Hokejisti St. Louis natiahli víťaznú sériu na štyri zápasy, na ľade Minnesoty zvíťazili 4:3 po predĺžení. O triumfe obhajcov Stanley Cupu rozhodol Ryan O'Reilly. Brankár Jake Allen zaznamenal 138. víťazstvo v drese Blues, čím prekonal Curtisa Josepha a dostal sa na druhé miesto klubových rekordov. Na čele je Mike Liut (151).

Arizona zdolala na domácom ľade Colorado 3:0, keď brankár Darcy Kuemper nepustil za chrbát ani jednu z 33 striel "lavín". Prvýkrát v sezóne sa tak do štatistík nezapísal hviezdny útočník Avalanche Nathan MacKinnon a jeho séria sa zastavila na čísle 13.

Počas nej strelil osem gólov a pridal desať asistencií. Bola to najdlhšia bodová šnúra od začiatku sezóny za posledných 12 rokov, bývalý útočník Detroitu Red Wings Henrik Zetterberg bodoval od 3. októbra do 11. novembra 2007 v úvodných 17-tich zápasoch.

"Žraloci" zo San Jose prehĺbili svoju krízu, keď nestačili doma na Vancouver (2:5) a pripísali si piatu prehru za sebou. Naopak Canucks sa darí, aspoň bod získali v posledných siedmich dueloch. Dvomi gólmi prispel k úspechu kanadského tímu Elias Pettersson. Prvýkrát po štyroch prehrách sa z víťazstva tešili hráči Los Angeles, keď na domácom ľade zdolali Chicago 4:3 po predĺžení. Triumf Kings zariadil obranca Drew Doughty.



PITTSBURGH PENGUINS - EDMONTON OILERS 1:2 pp (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)

Góly: 54. Dumoulin (Rust) - 28. Cave (Benning, Granlund), 63. Draisaitl.
Brankári: Murray - Smith
Strely na bránku: 52:28
18 618 divákov.

NASHVILLE PREDATORS - NEW YORK RANGERS 1:2(0:1, 1:1, 0:0)

Góly: 35. Arvidsson (Forsberg, Josi) - 17. Chytil (Hájek), 25. Strome (Panarin, Fast).
Brankári: Saros - Georgijev
Strely na bránku: 33:30
17 371 divákov.

BOSTON BRUINS - OTTAWA SENATORS 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)

Góly: 2. Pastrňák (Krug), 22. Bergeron (Pastrňák, Marchand), 46. Heinen, 47. Marchand (Pastrňák, Bergeron), 57. DeBrusk (Heinen) - 13. Duclair (Brown, Borowiecki), 24. Brown (Borowiecki, DeMelo).
Brankári: Rask - Anderson
Strely na bránku: 32:32
17 191 divákov.

BUFFALO SABRES - NEW YORK ISLANDERS 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Gól: 6. Brassard (Beauvillier).
Brankári: Hutton - Varlamov
Strely na bránku: 27:21
19 070 divákov.

CAROLINA HURRICANES - NEW JERSEY DEVILS 3:5 (2:2, 1:1, 0:2)

Góly: 8. Foegele (Aho, Gardiner), 17. Teräväinen (Svečnikov, Haula), 31. Haula (Dzingel, Nečas) - 12. Wood (Butcher, Simmonds), 20. Hughes (Hall, Palmieri), 21. Hischier (Greene), 44. Subban (Wood), 60. Severson (Rooney).
Brankári: Reimer - Blackwood
Strely na bránku: 27:26
15 079 divákov.

COLUMBUS BLUE JACKETS - CALGARY FLAMES 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Góly: 4. Monahan (Lindholm, Gaudreau), 29. Bennett (Ryan, Hanifin), 58. Tkachuk (Hamonic, Lindholm).
Brankári: Korpisalo - Rittich
Strely na bránku: 43:29
15 618 divákov.

DALLAS STARS - MONTREAL CANADIENS 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Góly: 16. Radulov (Seguin), 39. Gurjanov z tr. str., 51. Gurjanov (Hintz, Pavelski), 56. Heiskanen (Faksa) - 57. Lehkonen (Suzuki, Byron).
Brankári: Bishop - Price
Strely na bránku: 40:36
18 532 divákov.

FLORIDA PANTHERS - DETROIT RED WINGS 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Góly: 4. Connolly (Malgin, Vatrano), 17. Barkov (Huberdeau, Yandle), 27. Huberdeau (Barkov, Stralman), 51. Huberdeau (Yandle, Ekblad).
Brankári: Bobrovskij - Bernier
Strely na bránku: 41:22
14 411 divákov.

PHILADELPHIA FLYERS - TORONTO MAPLE LEAFS 3:4 pp a sn (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 16. Provorov (Giroux, Voráček), 24. Giroux (Provorov, Voráček), 41. Sanheim (Couturier, Lindblom) - 6. Kapanen (Rielly, Spezza), 38. Spezza (Michejev, Kapanen), 46. Marner, rozh. náj. Johnsson. Brankári: Elliott - Andersen
Strely na bránku: 40:26
18 441 divákov.

MINNESOTA WILD - ST. LOUIS BLUES 3:4 pp (1:2, 2:0, 0:1 - 0:1)

Góly: 3. Foligno (Spurgeon, Eriksson), 22. Fiala (Brodin, Parise), 25. Zuccarello (Staal, Hunt) - 4. MacEachern (Barbašev, Parayko), 15. Gunnarsson (O'Reilly), 47. Blais (Bozak, Faulk), 63. O'Reilly (Thomas, Dunn).
Brankári: Dubnyk - Allen
Strely na bránku: 23:29
18 208 divákov.

ARIZONA COYOTES - COLORADO AVALANCHE 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Góly: 7. Dvorak (Kessel, Keller), 16. Kessel (Hayton, Oesterle), 36. Garland (Schmaltz, Goligoski).
Brankári: Kuemper - Francouz
Strely na bránku: 28:32
17 125 divákov.

SAN JOSE SHARKS - VANCOUVER CANUCKS 2:5 (0:2, 0:2, 2:1)

Góly: 51. Vlasic (Goodrow, Burns), 60. Kane (Labanc, E. Karlsson) - 5. Sutter (Leivo, Virtanen), 13. Pettersson (Boeser, Horvat), 21. Virtanen (Edler, Myers), 26. Gaudette (Horvat, Stecher), 53. Pettersson (Miller, Boeser). Brankári: Dell - Demko
Strely na bránku: 26:28
16 480 divákov.

VEGAS GOLDEN KNIGHTS - WINNIPEG JETS 3:4 pp (3:1, 0:0, 0:2 - 0:1)

Góly: 5. Marchessault (Theodore, Karlsson), 7. Pacioretty (Stone), 9. Schmidt (Karlsson) - 3. Perreault (Bourque), 51. Perreault (Connor, Morrissey), 54. Scheifele (Connor), 64. Connor (Laine, Pionk).
Brankári: Subban - Brossoit
Strely na bránku: 26:39
18 276 divákov.

LOS ANGELES KINGS - CHICAGO BLACKHAWKS 4:3 pp (2:2, 0:0, 1:1 - 1:0)

Góly: 3. Clifford (Toffoli, Lizotte), 5. Roy (Brown), 53. Amadio (Brown, MacDermid), 65. Doughty (Toffoli) - 9. Kubalík (Dach, Nylander), 18. Kämpf, 59. Toews (Kane, Keith).
Brankári: Campbell - Crawford (5.-10. Lehner)
Strely na bránku: 49:27
18 230 divákov.


Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 23:54 0 0 0 0 0 0

Peter Cehlárik (Boston) 09:55 0 0 0 0 0 0

Tomáš Tatar (Montreal) 15:04 0 0 0 0 4 0

Martin Marinčin (Toronto) 16:24 0 0 0 0 1 0

pozn.: čas na ľade, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/