Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Hokejisti SR odcestovali do Krefeldu, chcú sa pobiť o dobrý výsledok

Slovenskí hokejoví reprezentanti počas zrazu na ľade pred Nemeckým pohárom 4. novembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Trénerovi Ramsaymu a generálnemu manažérovi Šatanovi však tesne pred zrazom narobili vrásky na čele početné absencie, keď sa za tri dni ospravedlnili pre zranenia až siedmi pôvodne nominovaní hráči.

Krefeld 6. novembra (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia odcestovala v stredu do dejiska prvej turnajovej previerky sezóny, na Nemecký pohár do Krefeldu s cieľom podať dobré výkony a pobiť sa o úspech. Trénerovi Craigovi Ramsaymu a generálnemu manažérovi Miroslavovi Šatanovi však tesne pred zrazom narobili vrásky na čele početné absencie, keď sa za tri dni ospravedlnili pre zranenia až siedmi pôvodne nominovaní hráči.

Šatan však našiel na tejto situácii aj pozitíva, keďže spolu s hlavným trénerom si chcú počas prípravných turnajov pred MS vyskúšať viacero hráčov. Takže "náhradníci" do Nemecka sú z radov tých, ktorých by realizačný tím pozval aj tak na ďalšie stretnutie. "Síce sme na tom pracovali dlho, ale sme radi, že sa to takto utriaslo. Myslím si, že máme dosť mladé mužstvo a veľa hráčov, ktorí budú mať šancu presvedčiť Craiga o svojich schopnostiach. Raz sa už stalo, že sme mali takéto hromadné ospravedlnenia v posledný deň. Teraz sa to nazbieralo v priebehu troch dní. Pre nás to však nebol až taký závažný problém, pretože v priebehu sezóny chceme vidieť veľa hráčov a je nám v podstate jedno v akom poradí. Takže tých, ktorí nemohli teraz, uvidíme na ďalšej akcii," povedal Šatan.

Do Nemecka neodcestovali Patrik Rybár, Vojtech Zeleňák, Mário Grman, Marcel Haščák, Michal Chovan, Dávid Šoltés a Adam Lapšanský, namiesto nich sa v Krefelde predstavia Denis Godla, Martin Bodák, Martin Chovan, Peter Šišovský, Peter Zuzin, Samuel Buček a Matúš Sukeľ.

Slováci sa v Krefelde postupne stretnú so Švajčiarskom (štvrtok 7. novembra o 16.15 h), Ruskom (sobota 9. novembra o 16.30 h) a s domácim výberom (nedeľa 10. novembra o 14.30 h).

Najskúsenejší hráč v nominácii je pri neúčasti Haščáka obranca Mareka Ďaloga. Obaja odohrali za slovenskú reprezentáciu 89 zápasov. Nováčikmi v národnom tíme sú útočníci Andrej Kollár a Jakub Sukeľ. "Veľmi sa teším, bude to super skúsenosť a som na to pripravený. Z nominácie som nadšený. Bola to jedna z mojich veľkých ambícií dostať sa do reprezentácie a som rád, že sa mi to podarilo. Sú tu kvalitní hráči a verím, že sa to ukáže na turnaji. Ideme tam s najvyššími ambíciami," povedal útočník HK Nitra Kollár. Aj Dávid Gríger z Karlových Varov verí, že Slováci na podujatí uspejú. "Ani sa veľmi nepozeráme na súperov, sústredíme sa na nás, ako budeme hrať my. Musíme hrať ako jeden tím a verím, že urobíme úspech," uviedol.

Jeden z náhradníkov v tíme je Samuel Buček, počas leta prestúpil z Nitry do fínskeho klubu KooKoo, no tam odohral len päť duelov a zaznamenal jenu asistenciu a vrátil sa späť pod Zobor. Z domáci klub nastúpil tiež len na sedem duelov a pripísal si štyri body. Pozvánka ho preto prekvapila. "Vždy veľmi rád chodím do reprezentácie, vždy sa teším a som rád, že som dostal šancu. Generálny manažér mi zavolal v piatok a ja som neváhal. Teším sa na konfrontáciu so Švajčiarskom a Nemeckom, pretože som proti nim ešte nehral. Budú to dobré zápasy, je to medzinárodný hokej, bude to rýchlejšie a náročnejšie," uviedol dvadsaťročný krídelník.

Po piatich rokoch sa do reprezentácie vrátil útočník Marek Hrivík, ktorý pôsobí vo švédskom Leksands IF, kde v 16 dueloch strelil päť gólov a pridal osem asistencií. Napriek dlhšej absencii by mal patriť na turnaji k lídrom. "Švajčiari aj Nemci sa stále zlepšujú a o Rusoch ani nemusíme hovoriť. Hráčov Nemecka a Švajčiarska príliš nepoznám, keďže som dlhšie nehral na medzinárodnom fóre, ale z Ruska som proti pár chalanom hral minulý rok. Necháme sa prekvapiť, ako to pôjde," uviedol. Prvý turnaj sezóny ešte nevníma ako veľký boj o miestenky na budúcoročné MS vo Švajčiarsku. "Tak ďaleko by som sa ešte nepozeral. Ešte je len november a veľa zápasov pred nami," dodal.

Nominácia na Nemecký pohár:

Brankári: Andrej Košarišťan (HC Košice), Denis Godla (Kladno)

Obrancovia: Marek Ďaloga (Sparta Praha), Peter Čerešňák (Škoda Plzeň), Patrik Koch (HC Košice), Mislav Rosandič (H. Králové), Martin Štajnoch (Slovan Bratislava), Peter Trška, Martin Bodák (obaja HC Vítkovice), Martin Chovan (Detva)

Útočníci: Marek Hrivík (Leksands IF), Dávid Gríger (Karlovy Vary), Andrej Kollár (HK Nitra), Filip Krivošík (HPK Hämmenlinna), Andrej Kudrna (Sparta Praha), Adam Liška (Severstaľ Čerepovec), Mário Lunter (HC '05 Banská Bystrica), Jakub Sukeľ (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Tomáš Zigo (Slovan Bratislava), Matúš Sukeľ (Sparta Praha), Peter Zuzin, Peter Šišovský (obaja Detva), Samuel Buček (Nitra)

Realizačný tím:

Generálny manažér: Miroslav Šatan
Hlavný tréner: Craig Ramsay
Asistent trénera: Ján Pardavý
Asistent trénera: Andrej Podkonický
Tréner brankárov: Ján Lašák
Video analytik: Igor Andrejkovič
Lekár: Roman Hunák
Fyzioterapeut: Vladimír Čavojec
Výstrojový manažér: Marek Jenčík
Výstrojový manažér: Juraj Stopka
Média manažér: Peter Jánošík

Program turnaja:

štvrtok 7. novembra: SLOVENSKO - Švajčiarsko (16.15 h), Nemecko - Rusko (19.45 h)
sobota 9. novembra: Nemecko - Švajčiarsko (13.00 h), Rusko - SLOVENSKO (16.30 h)
nedeľa 10. novembra: Švajčiarsko - Rusko (11.00 h), Nemecko - SLOVENSKO (14.30 h)