Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Cavendish vyhral 2. etapu Tour de France, Sagan vedie súťaž aktivity

Mark Cavendish v žltej helme pretína cieľ 2. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France v belgickom meste Tournai. Foto: TASR/AP

Peter Sagan si po etape na pódiu prevzal zelený dres ako prvý Slovák v histórii. Dvadsaťdvaročný mladík vedie so 78. bodmi poradie v súťaži aktivity.

Kráľ šprintérov Mark Cavendish (Sky) vyhral 2. etapu cyklistických pretekov Tour de France.

Majster sveta z Veľkej Británie sa presadil v záverečnom špurte 207,5 km dlhého pondelkového úseku z Visé do Tournai pred Nemcom Andrém Greipelom (Lotto-Belisol) a Austrálčanom Matthewom Gossom (Orica-GreenEdge). Cavendish zaznamenal svoj 21 etapový triumf na Tour.

Vedúcu pozíciu v priebežnom poradí obháji Švajčiar Fabian Cancellara, ktorý získal žlté tričko v prológu.



Trojica slovenských účastníkov Tour prišla do cieľa v rovnakom čase ako víťaz. Peter Sagan (Liquigas) obsadil 6., Peter Velits 13. a jeho brat Martin (obaja Omega Pharma – Quick Step) 121. miesto.

„Dnes som sa cítil vcelku dobre, etapa bola rovinatá, ušla skupinka, ktorá sa potom zlikvidovala. V závere som ešte zobral body na rýchlostnej prémii pre zelené tričko a potom som sa sústreďoval na záverečný špurt. Avšak také niečo som ešte nezažil... Bolo to všetko akési nervózne, veľa pretekárov pokope, všetci sa náramne tlačili, blokovali, sem-tam boli aj menšie kontakty. Radšej som vycúval a už neriskoval. Zajtrajšia etapa, ked sa pôjde dobre, by mi mohla sadnúť, takže uvidíme,“ sprostredkoval slová Sagana jeho manažér Jozef Korbel. Jazdec tímu Liquigas si po etape na pódiu prevzal zelený dres ako prvý Slovák v histórii. Dvadsaťdvaročný mladík vedie so 78. bodmi poradie v súťaži aktivity.

Slovenský cyklista Peter Sagan v zelenom tričku pre najlepšieho špurtéra odchádza z pódia po druhej etape pretekov Tour de France, ktorá viedla z Vise do belgického Tournai, 2. júla 2012.
Foto: TASR/AP


V priebežnom poradí figuruje Sagan na 22. (+24 s), Peter Velits na 93. (+2:09 min) a Martin Velits na 173. priečke (+4:49 min). Rovinatá etapa, ktorá bola poslednou v Belgicku, bola podľa očakávania chuťovkou pre šprintérov. Pelotón pohltil 14 km pred cieľom ako posledného Francúza Anthonyho Rouxa, ktorý sa snažil spolu s Christophem Kernom a Michaelom Morkovom dotiahnuť do úspešného konca únik.



Utorková 3. etapa povedie z Orchies do Boulogne-sur-Mer a meria 197 km.

2. etapa – Visé – Tournai (207,5 km):



1. Mark Cavendish (V. Brit./Team Sky) 4:56:59 h, 2. Andre Greipel (Nem./Lotto), 3. Matthew Goss (Austr./Orica), 4. Tom Veelers (Hol./Argos), 5. Alessandro Petacchi (Tal./Lampre), 6. Peter SAGAN (SR/Liquigas), 7. Jauheni Hutarovič (Biel./FDJ), 8. Juan Jose Haedo (Arg./Saxo Bank), 9. Mark Renshaw (Austr./Rabobank), 10. Tyler Farrar (USA/ Garmin), …13. Peter VELITS (SR/Omega Pharma - Quick-Step), 121. Martin VELITS (SR/Omega Pharma - Quick-Step) všetci rovnaký čas ako víťaz

Priebežné poradie:

1. Fabian Cancellara (Švajč./RadioShack) 10:02:31 h, 2. Bradley Wiggins (V. Brit./Team Sky) +7 s, 3. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma - Quick-Step) rovnaký čas, 4. Tejay Van Garderen (USA/BMC Racing) +10, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór./Team Sky) +11, 6. Denis Meňšov (Rus./Katuša) +13, 7. Philippe Gilbert (Belg./BMC Racing) rovnaký čas, 8. Cadel Evans (Austr./BMC Racing) +17, 9. Vincenzo Nibali (Tal./Liquigas) +18, 10. Ryder Hesjedal (Kan./Garmin) rovnaký čas, ..22. Peter SAGAN (SR/Liquigas) +24, 93. Peter VELITS (SR/Omega Pharma - Quick-Step) +2:09 min, 173. Martin VELITS (SR/Omega Pharma - Quick-Step) +4:49