Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

SPLNENÝ SEN: Bezchybná Kuzminová triumfovala aj v stíhačke

Na snímke slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová na trati v stíhacích pretekoch žien na 10 km v 9. kole Svetového pohára v biatlone žien v nórskom Holmenkollene v sobotu 23. marca 2019. Foto: TASR - Michal Svítok

Záver poslednej stíhačky v kariére si očividne užila, keď dobiehala do cieľa s úsmevom na tvári.

Holmenkollen 23. marca (TASR) - Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová triumfovala v sobotňajších stíhacích pretekoch vo finále Svetového pohára v Holmenkollene. Svoje záverečné vystúpenie v stíhačke absolvovala bez jedinej streleckej chyby ako jediná spomedzi všetkých 60 biatlonistiek na štarte. Na 10-kilometrovej trati suverénne zdolala druhú Nemku Denise Herrmannovú o 1:42,8 minúty. Tretia skončila Hanna Öbergová zo Švédska (+2:01,1). Ďalšia Slovenka Paulína Fialková obsadila až 35. priečku, keď musela odbehnúť osem trestných kôl.

Malý glóbus v disciplíne získala Talianka Dorothea Wiererová, ktorá využila neúčasť dovtedajšej líderky a krajanky Lisy Vittozziovej. Kuzminová sa po triumfe posunula na tretiu priečku v hodnotení stíhacích pretekov a rovnako aj v celkovom poradí Svetového pohára. Na čele je Wiereorvá (894), ktorá má pred záverečnými pretekmi sezóny pred Kuzminovou náskok 50 bodov. Druhá je s mankom 42 bodov Vittozziová.

Kuzminová vďaka triumfu v šprinte odštartovala ako prvá s 21-sekundovým náskokom pred Nemkou Franziskou Preussovou. Prvú streľbu v ľahu absolvovala bez chyby a upevnila si vedúcu pozíciu. Na druhú ležku prišla Kuzminová s pohodlným náskokom a opäť bola v streľbe stopercentná. Slovenská reprezentantka v polovici pretekov viedla už o 1:14 minúty a smerovala za víťazstvom. Svoju pohodu potvrdila aj na zvyšných dvoch streľbách v stoji. Pred posledným dvadsiatym terčom si síce dopriala dlhší "výdych", ale trafila presne. Záver poslednej stíhačky v kariére si očividne užila, keď dobiehala do cieľa s úsmevom na tvári.

"Čo viac povedať, asi len to, že sa mi splnil veľký sen, strelecký, potvrdila som, že viem strieľať, aj triafať a konečne sa to podarilo na krásne štyri nuly," radovala sa Nasťa: "Teraz môžem pokojne a šťastne ukončiť moju kariéru a už nebudem smutná, že sa mi niečo nepodarilo. Ešte sa pokúsim v nedeľu v masse skoncentrovať, nastaviť, no bude ako bude, dnes môžem povedať, že som si všetky moje športové sny splnila."

Na snímke víťazná slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová v cieli v stíhacích pretekoch žien na 10 km v 9. kole Svetového pohára v biatlone žien v nórskom Holmenkollene v sobotu 23. marca 2019.
Foto: TASR/Michal Svítok


Nasťa bola neustále jasne na čele, nikým neatakovaná, neohrozovaná. "Stíhačka je o kontaktoch, súbojoch, no mne sa podarilo užívať si tieto preteky od prvého metra po posledný, hlavne to záverečné kolo," usmievala sa.

Aj vietor fúkal, no Nasti nič neprekážalo: "Mala som šťastie, predtým som si vyčerpala smolu, no teraz sa vždy, keď som začala strieľať, vietor upokojil. Na nástrele som dosť strieľala divoko, neustále som si nastavovala mieridlá, no v pretekoch mi niekto hore doprial. Lúčim sa, som úplne hore, takto som si to predstavovala."

Na snímke slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová na trati v stíhacích pretekoch žien na 10 km v 9. kole Svetového pohára v biatlone žien v nórskom Holmenkollene v sobotu 23. marca 2019.
Foto: TASR/Michal Svítok


Sobotňajšie preteky nevyšli Paulíne Fialkovej. Síce začala zo sľubného tretieho miesta, v úvodných dvoch kilometroch sa dostala aj na druhé miesto, narazila však na strelnici, keď vo všetkých streľbách spravila po dve chyby a s mankom 5:06,3 minúty na víťazku skončila na 35. mieste.

Fialková s ôsmimi chybami bola najhoršia na strelnici spomedzi všetkých pretekárok. "Ani neviem, prečo som spravila toľko chýb. Snažila som sa, ale asi som nemala môj deň. Bola som trochu zachrípnutá, napriek tomu som sa snažila ešte predviesť dva kvalitné preteky, dnes to nevyšlo, dúfam, že v nedeľu to bude lepšie," povedala P. Fialková pre RTVS.

Kuzminovej stíhačka nadchla Holmenkollen: Všetko som si užívala


Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová nadchla nórsky Holmenkollen v stíhacích pretekoch 9. finálového kola Svetového pohára. Ovácie nemali konca a obdiv pri jej víťazstve bol bezhraničný. Nasťa vďačne kývala divákom a roztvárala biatlonovú náruč. V nedeľu sa lúči s kariérou, no už v sobotu si naplnila ďalší veľký sen, zvládnuť 20 výstrelov s presným zásahom do terča.

"Nemôžem povedať, že by som bola nejaká vyšťavená, trať bola trochu viac rozbitá v niektorých miestach, no lyže som mala perfektné," pochvaľovala si: "Musela som zabrať a aj emócie, ktoré som prežívala, mi akoby viac uberali síl. Nevedela som, či tomu veriť, alebo neveriť, po všetkých tých problémoch, ktoré som zažila na majstrovstách sveta v Östersunde na strelnici. Streľba ma teraz milo prekvapila, hovorila som si pred poslednou položkou, nezľakni sa jej, nevnímaj ju, či je prvá, alebo posledná rana. Len pokojne pracuj, veď som sama na strelnici a takáto rozkoš sa často nestáva. Užila som si všetko naplno, pred poslednou ranou som trochu zaváhala, staré myšlienky začali víriť a musela som ich potlačiť, úplne vyhodiť z hlavy. Rozdýchala som ich aj silou vôle."

Po poslednej rane sa už Nasťa usmievala: "Užívala som si všetko, na štadión nikto neprichádzal a vedela som, že ma nikto neohrozí. Aj napriek tomu, že som sa v poslednom kole šetrila, dosiahla som najlepší bežecký čas."

Posledná rana a po nej prišiel veľký výbuch úľavy: "Ja som si pred ňou prst uvoľnila, aby rana sama vyletela v správnom okamihu. Bola to sekundová záležitosť, no perfektne vypracovaná. Viem, že sa na mňa pozeralo veľa ľudí, ďakujem všetkým, ktorí mi verili. V nedeľu na mňa čakajú preteky s hromadným štartom, nechcem na ne myslieť, lebo teraz je to veľmi emocionálne. Musím sa upokojiť, aj keď viem, že je tam ešte matematická šanca zabojovať o veľký glóbus. Vlani som k nemu bola bližšie a nepodarilo sa. Nič nechcem predbiehať a zarieknuť, chcem sa len pokúsiť opäť podať dobrý výkon. Rada by som zopakovala výkon zo strelnice, veľmi by som si to priala."

Na rozlúčkových pretekoch Svetového pohára Nasťa netušila, že sa niečo takéto udeje: "Je tu dosť Slovákov popri trati, prišli aj ďalší kamaráti, aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel, aj Jozef Gönci, síce dnes už v inej funkcii, no vždy som ho ako športovca obdivovala. Veľmi si vážim, že ma prišiel podporiť."

Stíhacie preteky na 10 km - výsledky:

1. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) 28:25,9 min (0), 2. Denise Herrmannová (Nem.) +1:42,8 (2), 3. Hanna Öbergová (Švéd.) +2:01,1 (1), 4. Marte Olsbu Röiselandová (Nór.) +2:11,7, 5. Linn Perssonová (Švéd.) +2:12,5 (1), 6. Tiril Eckhoffová (Nór.) +2:27,0 (4), 7. Franziska Preussová (Nem.) +2:31,8 (3), 8. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) +2:34,1 (1), 9. Clare Eganová (USA) +2:43,8 (3), 10. Celja Aymonierová (Fr.) +2:55,2 (4), ... 35. Paulína FIALKOVÁ (SR) +5:06,3 (8)

celkové poradie SP: 1. Dorothea Wiererová (Tal.) 894 bodov, 2. Lisa Vittozziová (Tal.) 852, 3. KUZMINOVÁ 844, 4. Röiselandová 834, 5. Öbergová 681, 6. Mäkäräinenová 657, 7. P. FIALKOVÁ 649

konečné poradie SP v stíhacích pretekoch: 1. Wiererová 327 bodov, 2. Röiselandová 312, 3. KUZMINOVÁ 309, 4. Vittozziová 301, 5. Mäkäräinenová 286, 6. Herrmannová 254