Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

LM: Banská Bystrica začne na ľade Färjestadu, Ďatelinka: Dobrá škola

Na archívnej snímke Ivan Ďatelinka. Foto: TASR/Branislav Račko

Bystričania odcestujú do Švédska až v deň zápasu, odlet zo Sliaču je naplánovaný vo štvrtok na poludnie.

Banská Bystrica 28. augusta (TASR) - Hokejisti HC '05 iClinic Banská Bystrica odštartujú vo štvrtok svoje účinkovanie v Lige majstrov 2019/20. V úvodnom zápase v G-skupine sa predstavia na ľade švédskeho klubu Färjestad BK, o dva dni neskôr vyzvú v Mníchove vlaňajšieho finalistu súťaže EHC Red Bull.

Bystričania odcestujú do Švédska až v deň zápasu, odlet zo Sliaču je naplánovaný vo štvrtok na poludnie. Do Nemecka zamieria v piatok. V oboch stretnutiach sú favoritmi domáce mužstvá, trojnásobný slovenský šampión však nič nepodcenil a v domácich podmienkach absolvoval kvalitnú prípravu na ľade s viacerými skúsenými i mladými hráčmi. "Najväčší dôraz sme dávali na zjednodušenie hry. Vieme aký súper nás čaká, takže chceme ľahko vychádzať z nášho pásma, čím najjednoduchšie dostať sa von a prejsť následne do útočného pásma. Färjestad i Mníchov sú veľmi dobré mužstvá. Hrajú silový, rýchly, moderný hokej a majú na to dobre prispôsobených hráčov. Bude to pre nás dobrá škola do sezóny," uviedol pre TASR Ivan Ďatelinka. Kapitán Banskej Bystrice si uvedomuje silu oboch súperov, ale s mužstvom sa nechce vrátiť domov bez bodového zisku: "Keď donesieme nejaké bodíky, budeme veľmi radi. Musíme hrať oduševnene a ako jeden muž, teda všetci spolu, celá päťka na ľade. Ak sa tak stane, mohli by sme do Banskej Bystrice nejaké body priniesť."

Tímu spod Urpína aktuálne chýbajú zranení útočníci Jordan Hickmott a Mário Lunter. Do Švédska a Nemecka však cestujú s tromi posilami z prvoligového HC Capitals Bratislava. Zadné rady vystuží Ryan Martinelli a útočné Marek Slovák a Tibor Varga. "Sú pre nás prínosom. Slovák alebo Varga sú skúsení hokejisti, aj Martinelli nám trošku pomôže vzadu. Máme veľa mladých hráčov a v týchto zápasoch Ligy majstrov jednoznačne potrebujeme aj skúsenosť," objasnil ich príchod Ivan Droppa, prvý asistent trénera Dana Cemana. Druhým asistentom bude na výpomoc z Bratislavy počas oboch duelov Michal Hudec. "Obaja súperi sú silní, či Färjestad alebo Mníchov. Zamerali sme sa preto hlavne na dobré zvládnutie nášho obranného pásma. Na klasický systém, ktorý chceme hrať proti takýmto kvalitným mužstvám. Pôjdeme do oboch duelov naplno. Špeciálne vo Švédsku začneme tak, že si budeme viac strážiť zadné vrátka a vyrážať do rýchlych protiútokov. Uvidíme, čo zápas prinesie. Absolútne neskladáme zbrane. Ideme do Färjestadu odohrať jeden dobrý, kvalitný zápas," podotkol pred odchodom do Švédska a Nemecka Ivan Droppa.

Zápasy v Lige majstrov si chce užiť aj 30-ročný center Marek Slovák, ktorý dlhé roky pôsobil v Nitre, čiže u najväčšieho rivala Banskobystričanov. Fanúšikov spod Urpína viackrát provokoval svojimi gestami i slovami, teraz bude hájiť ich dres ako hosťujúci hokejista z prvoligovej Bratislavy. "Zahrať si Ligu majstrov je vždy výzva, takže sa veľmi teším na tieto zápasy proti kvalitným mužstvám. Budú sa hrať v rýchlom tempe, vieme ako Švédi korčuľujú, tomu sa musíme prispôsobiť aj my. Hlavne treba zachytiť úvod a hrať hokej podľa pokynov trénera," povedal pre TASR Marek Slovák, ktorý verí, že ho banskobystrickí fanúšikovia ušetria hanlivým pokrikom. Chystajú sa totiž povzbudiť svoj tím do Mníchova. "Je to šport. Teraz možno, keď som v ich drese, nebude to až také tvrdé voči mne. Uvidím, nechám sa prekvapiť. Myslím si, že sú tu všetci rozumní ľudia, vedia prijať niečo, čo sa aktuálne udialo. Ja idem odovzdať maximum na ľade, chcem si kvalitné zápasy užiť a fakt spravím všetko pre to, aby sme vyhrali," odkázal Slovák bystrickým priaznivcom.

Banskobystričania už dvakrát účinkovali v LM, ani raz nepostúpili zo základnej skupiny. V minulej sezóne obsadili v skupine v konkurencii českého extraligistu z Plzne, švajčiarskeho Lugana a fínskeho JYP Jyväskylä so ziskom 4 bodov štvrté miesto. Vedenie "baranov" sa pôvodne nechcelo do nadchádzajúceho ročníka LM prihlásiť, keďže ich doterajšia účasť bola pre klub finančne stratová. Banskobystričania však napokon, aj po sérii rokovaní so zástupcami Ligy majstrov, SZĽH a Tipsport Ligy, svoj úmysel prehodnotili.

V sezóne 2019/2020 sa v Lige majstrov predstaví 32 tímov, Slovensko zastupuje iba šampión z Bystrice. Titul obhajuje švédska Frölunda, ktorá začne svoje účinkovanie v novej edícii piatkovým domácim súbojom s rakúskym Grazom. Každý tím odohrá od 29. augusta do 16. októbra v základnej skupine šesť zápasov, tri doma a tri vonku. Do play off postúpia najlepší dvaja z každej skupiny. Nový šampión LM bude známy 4. februára 2020.

Program Banskej Bystrice v G-skupine LM:

streda 29. augusta, 18.00: Färjestad BK - HC '05 iClinic Banská Bystrica
sobota 31. augusta, 16.00: Red Bull Mníchov - HC '05 iClinic Banská Bystrica
štvrtok 5. septembra, 17.00: HC '05 iClinic Banská Bystrica - Red Bull Mníchov
sobota 7. septembra, 14.15: HC '05 iClinic Banská Bystrica - Färjestad BK
utorok 8. októbra, 19.45: HC '05 iClinic Banská Bystrica - HC Ambri-Piotta
streda 16. októbra, 19.45: HC Ambri-Piotta - HC '05 iClinic Banská Bystrica

štvrtkový program skupinovej fázy Ligy majstrov:

17.00 HC Plzeň - HPK Hammenlinna
18.00 Färjestad BK - HC'05 ICLINIC BANSKÁ BYSTRICA
18.00 Lulea Hockey - Ausburger Panther
19.30 KAC Klagenfurt - Tappara Tampere
19.30 Red Bull Mníchov - HC Ambri-Piotta
19.45 EHC Biel-Bienne - Frisk Asker
19.45 EV Zug - Rungstad Seler Capital
20.30 Belfast Glants - Bílí Tygři Liberec