Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

NHL: St. Louis zdolalo Chicago, Allen sa vyrovnal Halákovi

Hokejisti St. Louis Blues brankár Jake Allen (vľavo) a David Perron sa tešia po výhre nad domácim Chicagom Blackhawks v zápase zámorskej hokejovej NHL v Chicagu 2. decembra 2019. Foto: TASR/AP

Hlavným hrdinom hostí bol brankár Jake Allen, ktorý si pripísal 38 zákrokov a prvé čisté konto v tejto sezóne.

New York 3. decembra (TASR) - Hokejisti St. Louis Blues zvíťazili v noci na utorok v NHL na ľade Chicaga Blackhawks 4:0. Úradujúci šampióni triumfovali štvrtýkrát za sebou a sú na čele Západnej konferencie, celkovo na druhom mieste v profilige.

Hlavným hrdinom hostí bol brankár Jake Allen, ktorý si pripísal 38 zákrokov a prvé čisté konto v tejto sezóne. V drese Blues ich má na konte dvadsať a v klubovej histórii je už na druhej priečke spoločne so Slovákom Jaroslavom Halákom. Lídrom je Brian Elliott s 25 čistými kontami. "Niekedy je to možno z našej strany nudný hokej, ale takýto štýl nám v minulej sezóne priniesol úspech a pokračujeme v tom," povedal Allen podľa tsn.ca. "Sme tvrdo pracujúci tím s dobrou obranou. Hráme štýl sever-juh, to je naša identita a funguje to," dodal tréner Blues Craig Berube. Hviezdny útočník Blackhawks Patrick Kane nebodoval prvýkrát po 15 zápasoch a ukončil tak najdlhšiu sériu v tejto sezóne. Bez bodu odišiel z duelu prvýkrát od 29. októbra, počas série nazbieral 24 bodov (11+13). "Bola to dobrá jazda. V posledných zápasoch som mal čoraz menej šancí a cítil som, že sa blíži koniec. Teraz si krátko oddýchneme a vo štvrtok sa tešíme na Boston," povedal Kane, ktorý na Allena vyslal šesť striel. O góly Blues sa postarali Brayden Schenn, so 14 zásahmi najlepší strelec tímu, Jaden Schwartz, Tyler Bozak a Mackenzie MacEachern. Chicagu chýbali útočníci Andrew Shaw, Dylan Strome a Drake Caggiula, skúsený obranca Duncan Keith a brankár Robin Lehner.

Detroit prehral desiatykrát v sérii, keď podľahol v New Yorku Islanders 1:4. "Červené krídla" sa z víťazstva netešili od 13. novembra a sú so 17 bodmi poslední nielen vo Východnej konferencii, ale aj v celej NHL. V posledných ôsmich zápasoch dokonca podľahli súperom v riadnom hracom čase. "Bol to ďalší zápas, keď sme tlačili do ofenzívy, ale súper sa stiahol a následne udrel. Musíme zlepšiť efektivitu v útoku," povedal pre nhl.com útočník Red Wings Dylan Larkin, ktorý ako jediný prekonal Semiona Varlamova. Ruský brankár chytil 30 striel. "Varlamov chytal skvele, tak ako celú sezónu. Keď máte za sebou jeho, alebo Thomasa Greissa, tak viete, že aj keď spravíte chybu, tak oni to vyriešia. To nám dodáva veľké sebavedomie," pochválil svojich brankárov Anders Lee, ktorý mal bilanciu 1+1. Islanders vyhrali 18 z úvodných 25 zápasov, čím vyrovnali klubový rekord zo sezóny 1978-79.

Hokejisti Vegas zvíťazili v Madison Square Garden na domácimi New York Rangers 4:1 a prvýkrát v sezóne triumfovali trikrát za sebou. Golden Knights ťažili z rýchleho úvodu, keď po necelých štyroch minútach viedli 2:0 po góloch Alexa Tucha. Ďalšie zásahy "rytierov" pridali Reilly Smith a Max Pacioretty, domáci už len znížili zásluhou Brendana Lemieuxa. V bránke Vegas nastúpil štvrtýkrát za sebou Malcolm Subban, ktorý zaznamenal 29 zásahov. Jednotku Marca-Andreho Fleury klub z rodinných dôvodov uvoľnil. Minulý týždeň mu vo veku 63 rokov zomrel po ťažkej chorobe otec Andre. "Verím, že sme naštartovali sériu. Keď budeme hrať tak ako dnes, tak dosiahneme viac víťazstiev," povedal tréner Vegas Gerard Gallant. Švédsky veterán Henrik Lundqvist nastúpil na svoj 874. zápas v základnej časti za Rangers, čím sa dostal pred Tonyho Esposita (Chicago) na druhé miesto histórie v počte štartov za jeden tím. Na čele je Martin Brodeur, ktorý si dres New Jersey Devils obliekol v 1259. dueloch.

V Buffale pred zápasom s New Jersey oslávili 50. výročie vzniku Sabres a domáci hráči potom pôvodným zakladateľom klubu, ako aj súčasným majiteľom, predviedli skvelé predstavenie. "Diablov" rozdrvili vysoko 7:1, keď v prvej tretine prekonali Louisa Domingua päťkrát z pätnástich striel. Sabres natiahli bodovú sériu na štyri zápasy, naopak Devils prehrali piaty z uplynulých siedmich duelov. Hostia vyslali na bránku Buffala až 45 striel, ale Linusa Ullmarka prekonal len Nico Hischier. Kapitán Buffala Jack Eichel nazbieral tri body (1+2), Conor Sheary strelil dva góly. Strelecký účet v NHL si deň pred 22. narodeninami otvoril Rasmus Asplund. Päť gólov v prvej tretine dostali "diabli" naposledy 9. februára 1993, keď prehrali 5:8 s Detroitom.

V kalifornskom derby vyhral Anaheim nad Los Angeles 4:2, k čomu dvomi gólmi prispel Derek Grant. Tromi asistenciami dosiahol kariérne maximum Hampus Lindholm, brankár Ryan Miller zaznamenal 33 zásahov.

NHL - sumáre:



BUFFALO SABRES - NEW JERSEY DEVILS 7:1 (5:0, 2:1, 0:0)

Góly: 3. Eichel (Ristolainen), 5. Skinner (Larsson), 7. Sheary (Skinner, Larsson), 17. Sheary (Larsson, McCabe), 20. Asplund (Mittelstadt), 25. Olofsson (Montour, Eichel), 33. Jokiharju (Olofsson, Eichel) - 29. Hischier (Vatanen, Gusev). Brankári: Ullmark - Domingue (21. Blackwood), strely na bránku: 32:45, 15.422 divákov.


NEW YORK RANGERS - VEGAS GOLDEN KNIGHTS 1:4 (0:2, 1:2, 0:0)

Góly: 36. Lemieux (Trouba, Zibanejad) - 2. Tuch (Marchessault, McNabb), 4. Tuch (Schmidt, Karlsson), 25. Smith, 27. Pacioretty (Glass, Stone). Brankári: Lundqvist - Subban, strely na bránku: 30:32, 16.325 divákov.


DETROIT RED WINGS - NEW YORK ISLANDERS 1:4 (0:2, 1:1, 0:1)

Góly: 31. Larkin (Bertuzzi, Zadina) - 9. Lee (Barzal, Bailey), 14. Beauvillier (Bailey, Pulock), 37. Eberle (Lee, Leddy), 54. Eberle (Pulock, Komarov). Brankári: Bernier - Varlamov, strely na bránku: 31:25, 17.510 divákov.


CHICAGO BLACKHAWKS - ST. LOUIS BLUES 0:4 (0:2, 0:0, 0:2)

Góly: 3. MacEachern (Dunn), 15. Schwartz (Pietrangelo, Perron), 49. Schenn (Walker, Schwartz), 59. Bozak. Brankári: Crawford - Allen, strely na bránku: 38:30, 21.204 divákov.


ANAHEIM DUCKS - LOS ANGELES KINGS 4:2 (2:0, 1:2, 1:0)

Góly: 6. Grant (Deslauriers, Rowney), 10. Silfverberg (Lindholm, Rakell), 27. Rowney (Lindholm, Del Zotto), 60. Grant (Getzlaf, Lindholm) - 27. MacDermid (Lewis, Amadio), 32. Prochorkin (Walker, Toffoli). Brankári: Miller - Campbell, strely na bránku: 30:36, 15.434 divákov.