Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

NHL: Toronto zdolalo Boston 3:2 a v sérii sa ujalo vedenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V bránke Bruins dostal opäť dôveru Fín Tuukka Rask, jeho brankársky kolega Slovák Jaroslav Halák sledoval duel zo striedačky.

New York 16. apríla (TASR) - Hokejisti Bostonu s kapitánom Zdenom Chárom prehrali v treťom zápase štvrťfinále play off Východnej konferencie NHL v Toronte 2:3 a v sérii prehrávajú 1:2. V bránke Bruins dostal opäť dôveru Fín Tuukka Rask, jeho brankársky kolega Slovák Jaroslav Halák sledoval duel zo striedačky. Všetkých päť gólov padlo v druhej tretine.

Toronto rozhodlo dvomi presilovkovými zásahmi, o ktoré sa postarali Auston Matthews a Andreas Johnsson a dostali svoj tím do vedenie 3:1. Bruins už len skorigovali stav zásluhou Charlieho Coylea. "Využili sme svoju rýchlosť. Dobre sme sa vracali, pomáhali obrane a následne vyrážali do brejkov," povedal pre nhl.com Matthews, ktorý ku gólu rovnako ako Johnsson pridal aj asistenciu. V bránke Toronto zažiaril Frederik Andersen, keď zlikvidoval 34 striel. Tri minúty pred koncom chytil veľkú šancu Davida Krejčího, čo bolo kľúčom k víťazstvu. "Napriek prehre si musíme z tohto zápasu zobrať pozitíva. Verili sme si pred treťou tretinou, prehrávali sme len o gól. Nevyšlo to, škoda, ale play off je o tom, že treba byť pripravený na ďalší zápas. Zajtra je nový deň," uviedol Krejčí. Toronto nastúpilo bez centra Nazema Kadriho, ktorý za krošček do tváre Jakea DeBruska v druhom zápase dostal trest do konca série. V tejto sezóne si zahrá len v prípade, že Maple Leafs postúpia. V zostave ho nahradil Tyler Ennis, ktorý zaznamenal asistenciu a plusový bod. Chára bol na ľade 20 minút a 33 sekúnd, nebodoval a zaznamenal jeden hit.

Obhajca titulu Washington dostal 5 gólov na ľade Caroliny a prehral 0:5. V sérii vedie 2:1. Po dva góly Hurricanes strelili Warren Foegele a Dougie Hamilton, český brankár Petr Mrázek chytil 18 striel a zaznamenal štvrtý shutout v play off. "Od začiatku som mal dobrý pocit. Neviem odkiaľ to prichádzalo, ale videl som, že chalani chápali dôležitosť situáciu. Museli sme vyhrať a tak sme aj hrali," povedal pre nhl.com tréner Hurricanes Rod Brind'Amour. Carolina zdolala Washington prvýkrát v tejto sezóne, v základnej časti prehrala s Caps všetky štyri duely. "Vedeli sme, že budú na nás od začiatku tlačiť, pretože potrebovali vyhrať, na čo sme nezareagovali. Všetky štyri formácie hrali pod svoje možnosti, nepodali sme dobrý výkon," povedal kapitán Washington Alexander Ovečkin, ktorý sa v prvej tretine pobil s o 14 rokov mladším krajanom Andrejom Svečnikovom. Ovečkin poslal Svečnikova tvrdým direktom k ľadu a otrasený 19-ročný mladík Caroliny sa už od zápasu nevrátil. Duel nedohrali ani ďalší útočník Catoliny Micheal Ferland. Séria pokračuje v noci na piatok opäť na ľade Caroliny.

Vo štvrťfinálovej sérii Západnej konferencie zvíťazil Nashville na ľade Dallasu 3:2 a v sérii vedie 2:1. Víťazný gól strelil necelých deväť minút pred koncom Mikael Granlund, keď jeho nahodenie takmer od modrej čiary skončila za chrbátom Bena Bishopa. Dallas vyrovnal z 0:2 na 2:2, keď sa presadili Mats Zuccarello a Tyler Seguin, ale vo svojom prvom domácom zápase play off po takmer troch rokoch sa napriek výraznej streleckej prevahe (42:28) netešil. Zápas navštívila basketbalová celebrita Dirk Nowitzki, ktorý minulý týždeň oznámil koniec kariéry po rekordných 21 sezónach v NBA v drese Dallas Mavericks. V hľadisku sedel oblečený v tričku Dallas Stars.

Colorado zdolalo Calgary na domácom ľade 6:2 a dostalo sa v sérii do vedenia 2:1. Dva góly a asistenciu zaznamenal hviezdny útočník Nathan MacKinnon, vo svojom debutom zápase v NHL skóroval Cale Makar. Dvadsaťročný kanadský obranca zažil neuveriteľné štyri dni. V piatok si v Buffale prebral cenu Hobey Baker Memorial Award pre najužitočnejšieho hráča amerických univerzitných hokejových súťaží NCAA, v sobotu hral finále za svoj univerzitný tím UMass Minutemen, v nedeľu podpísal profesionálnu zmluvu s Coloradom, v pondelok debutoval v NHL v play off a strelil gól do siete tímu z mesta, v ktorom sa narodil a od malička Flames fandil. Makar zvýšil v 17. minúte na 3:0 pre Avalanche a stal sa siedmim hráčom, no vôbec prvým obrancom v histórii NHL, ktorý debutoval v profilige v play off a strelil gól. "Je to niečo neuveriteľné, sú to všetky najkrajšie momenty zabalené v jednom. Šialené," povedal podľa agentúry AP otec mladého obrancu Gary Makar, ktorý aj s manželkou nechýbali na tribúnach Pepsi Center.

Sumáre NHL:


1. kolo play off

3. zápasy štvrťfinále Východnej konferencie

CAROLINA HURRICANES - WASHINGTON CAPITALS 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Góly:
10. Foegele (Faulk, McGinn), 27. Foegele (Aho, Teräväinen), 32. Hamilton (Staal, Slavin), 50. Hamilton (Slavin, Foegele), 56. McGinn (Staal, Martinook). Brankári: Mrázek - Holtby, strely na bránku: 45:18, 18.783 divákov.
/stav série: 1:2/

TORONTO MAPLE LEAFS - BOSTON BRUINS 3:2 (0:0, 3:2, 0:0)
Góly:
23. Moore (Rielly, Ennis), 31. Matthews (Johnsson, Marner), 38. Johnsson (Tavares, Matthews) - 24. Krejčí (DeBrusk, Kuhlman), 40. Coyle (Heinen, Grzelcyk). Brankári: Andersen - Rask, strely na bránku: 34:36, 19.611 divákov.
/stav série: 2:1/

3. zápasy štvrťfinále Západnej konferencie

DALLAS STARS - NASHVILLE PREDATORS 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)
Góly:
38. Zuccarello (Klingberg), 49. Seguin (Benn, Radulov) - 24. Grimaldi (Subban, Salomäki), 35. Forsberg (Bonino), 52. Granlund (Fabbro, Turris). Brankári: Bishop - Rinne, strely na bránku: 42:28, 18.532 divákov.
/stav série: 1:2/

COLORADO AVALANCHE - CALGARY FLAMES 6:2 (3:0, 2:1, 1:1)
Góly:
9. MacKinnon (Barrie, Compher), 14. MacKinnon (Rantanen, Landeskog), 17. Makar (MacKinnon, Kerfoot), 28. Nieto (Cole, Johnson), 33. Rantanen (Wilson), 41. Johnson (Cole, Nieto) - 29. Bennett (Andersson, Backlund), 42. Brodie (Hanifin, Monahan). Brankári: Grubauer - Smith, strely na bránku: 56:29, 18.098 divákov.
/stav série: 2:1/

Slovák v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 20:33 0 0 0 0 0 0
________________________________
/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/