Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

NHL: Washington potvrdil post lídra víťazstvom v Los Angeles

Na archívnej snímke hráč Washington Capitals Richard Pánik. Foto: TASR/AP

Pittsburgh na domácom ľade zdolal obhajcu zo St. Louis 3:0.

New York 5. decembra (TASR) - Hokejisti Washingtonu zvíťazili v zápase zámorskej NHL v noci na štvrtok na ľade Los Angeles 3:1. Slovenský útočník Richard Pánik odohral v drese víťazov vyše 13 minút a zapísal si jeden plusový bod, štyri "hity" a aj dve strely. Washington potvrdil post lídra súťaže.

Capitals doviedol k triumfu najproduktívnejší obranca ligy John Carlson, ktorý strelil v úvodnej tretine prvé dva góly hostí. Skóre zápasu otvoril svojím jubilejným 100. gólom v NHL, dosiahol ho len ako piaty zadák "Caps" a 13. americký bek v histórii. K predĺženiu víťaznej série na päť duelov pomohlo aj 22 úspešných zákrokov ruského brankára Iľju Samsonova. Recept na neho našiel iba Blake Lizotte.

Pittsburgh zdolal na domácom ľade obhajcu zo St. Louis 3:0. Jedným gólom sa na výhre podieľal útočník Stefan Noesen, ktorý sa iba tento týždeň upísal "tučniakom" ako voľný hráč a skóroval hneď pri svojom tohtosezónnom debute. Úvodný gól strelil len 39 sekúnd po úvodnom vhadzovaní Teddy Blueger. Domáci brankár Tristan Jarry zlikvidoval 28 striel súpera a zaznamenal prvý shutout v sezóne, celkovo tretí v profiligovej kariére. Penguins na domácom ľade bodovali už deväť zápasov po sebe. "Myslím si, že sme hrali tvrdo, tuho sme bojovali. Ťažko sa proti nám presadzuje, zlepšujeme sa v hre bez puku. Každý hráč v tíme začína rozumieť nášmu hernému konceptu. Ak v tom budeme pokračovať, sme schopní vyhrať každý jeden zápas bez ohľadu na to, kto je našej zostave," povedal pre zámorské médiá tréner Penguins Mike Sullivan. Blues prišli o svoju bodovú sériu u súperov, ktorá trvala desať zápasov, len jedna výhra im chýbala k vyrovnaniu klubového rekordu.

Ottawa zastavila sériu piatich prehier a triumfovala v Edmontone 5:2. Najvýraznejšiu zásluhu mal na tom Tyler Ennis, ktorý strelil víťazný gól a pridal dve asistencie. Oilers prehrali tretí zápas z uplynulých štyroch. Mužstvu z metropoly Kanady sa v Edmontone darí, na ľade "olejárov" vyhralo šiestykrát v sérii.

Toronto, v zostave už aj s uzdraveným Mitchom Marnerom, podľahlo Coloradu 1:3. Brankár hostí Philipp Grubauer pomohol 38 úspešnými zákrokmi predĺžiť víťaznú sériu na štyri zápasy. O víťazný gól Avalanche sa postaral Rus Valerij Ničuškin, ktorý v tretej tretine využil zaváhanie domácich počas ich presilovky. Gólom a asistenciou sa pod triumf podpísal Nathan MacKinnon, ofenzívny ťahúň "lavíny" skóroval už v piatom zápase za sebou. Útočník Nazem Kadri sa prvýkrát vrátil do Toronta, za ktoré predtým odohral 561 zápasov. Leafs si uctili svojho bývalého hráča videomontážou, ktorú premietli na svetelnej kocke počas prvej reklamnej prestávky. "Takmer mi vypadla slza. Som veľmi vďačný fanúšikom Maple Leafs, ako sa mu mne správali," vyznal sa Kadri. Proti svojim exspoluhráčom síce nebodoval, ale so svojím novým tímom sa tešil z víťazstva. "Určite existuje v našej hre priestor na zlepšenie, no v dueloch na klziskách súperov nemusíte vždy hrať pekne a treba brať akékoľvek víťazstvo. Grubauer chytal skvele. Začíname sa učiť vyhrávať aj veľmi náročné zápasy," dodal Kadri. Obranca "javorových listov" Morgan Rielly odohral jubilejný 500. duel v NHL.

NHL - sumáre:



TORONTO MAPLE LEAFS – COLORADO AVALANCHE 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Góly: 33. Hyman (Kerfoot, Ceci) – 31. MacKinnon (Rantanen, Makar), 47. Ničuškin, 59. Donskoi (Calvert, MacKinnon). Brankári: Andersen - Grubauer, strely na bránku: 39:30, 19.351 divákov.


PITTSBURGH PENGUINS – ST. LOUIS BLUES 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Góly: 1. Blueger (Pettersson, Tanev), 40. Noesen (McCann, Kahun), 45. Galchenyuk (Lafferty). Brankári: Jarry - Binnington, strely na bránku: 33:28, 18.411 divákov.


EDMONTON OILERS – OTTAWA SENATORS 2:5 (1:0, 1:3, 0:2)
Góly: 15. Khaira (Draisaitl, Gagner), 38. Klefbom (Gagner, Neal) – 26. Anisimov (Namestnikov, White), 26. C. Brown (Tierney, Hainsey), 32. Ennis (C. Brown, DeMelo), 42. Duclair (Ennis), 52. Namestnikov (Tierney, Ennis). Brankári: Koskinen (32. Smith) - Anderson, strely na bránku: 26:25, 17.162 divákov.


LOS ANGELES KINGS – WASHINGTON CAPITALS 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)
Góly: 44. Lizotte – 5. Carlson, 14. Carlson (Oshie, Eller), 59. Wilson. Brankári: Quick - Samsonov, strely na bránku: 23:22, 16.102 divákov.


Slovák v akcii:

Richard Pánik (Washington) 13:21 0 0 0 +1 2 0


/pozn.: čas na ľade, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/