Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Zimné hry mládeže odštartovali, vlajkonosičom SR skialpinista Černek

Na snímke vlajkonosič slovenskej výpravy a skialpinista Matúš Černek počas otváracieho ceremoniálu III. Zimných olympijských hier mládeže (YOG) Lausanne 2020. V Lausanne 9. januára 2020. Foto: TASR - Andrej Galica

Olympijský oheň zapálila najmladšia členka 112-člennej švajčiarskej výpravy - 14-ročná krasokorčuliarka Gina Zehnderová.

Lausanne 10. januára (TASR) - Tretie zimné olympijské hry mládeže odštartovali otváracím ceremoniálom v aréne Vaudoise vo švajčiarskom Lausanne. Viac než 8000 divákov si užilo sedem príbehov zdôrazňujúcich olympijský duch, pričom nosnou témou slávnosti bol "domov".

Ako informoval portál olympic.sk, v úvode slávnostného ceremoniálu boli diváci privítaní "domovom" hlavného mesta olympizmu a všetci spoločne sa vydali na poetickú cestu naprieč rôznymi fázami rastu športovca. Srdcom ceremoniálu bol duch olympizmu, ktorý bol zosobnený radou "prízrakov" oblečených v bielom. Tie športovcom pomáhali v ich ceste k dokonalosti. Do ceremoniálu boli zakomponovaní viacerí významní švajčiarski športovci, najväčšie ovácie vyvolala jazda majstra sveta v krasokorčuľovaní a olympijského medailistu Stéphana Lambiela. Za sprievodu živého orchestrálneho stvárnenia Vivaldiho "Štyroch ročných období" sa postaral v aréne o úchvatnú šou.

Ceremónia oslavovala okrem športu aj švajčiarsku kultúru a tradície. Celé predstavenie sa nieslo v znamení futurizmu a v divákoch zanechalo pozitívne ohlasy. "Ceremoniál bol krásny. Zatiaľ sme mali možnosť vidieť ho len v televízii a teraz sme ho konečne zažili na vlastnej koži. Páčili sa nám atmosféra, ako aj program," povedali jednohlasne skialpinisti Laura Kovárová a Matúš Černek. V tradičnom sprievode vialo 79 vlajok. Práve Černek bol vlajkonosičom slovenskej výpravy. "Bude to pre mňa zážitok na celý život. Mať v rukách vlajku, mávať ňou a počuť ovácie v strede plochy bolo neopísateľné. Ďakujem za túto príležitosť," uviedol Černek pre olympic.sk.

Svojimi príhovormi hry oficiálne odštartovali prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach, prezidentka organizačného výboru ZOHM 2020 Virginie Faivreová a prezidentka Švajčiarska Simonetta Sommarugová. "Viac ako 100 rokov je Lausanne domov Medzinárodného olympijského výboru. To je dôvod, prečo je Švajčiarsko a Lausanne domov pre všetkých priateľov olympizmu, a preto hovorím: Milí športovci, vitajte doma," prihovoril sa Bach plnej Vaudoise aréne. Po príhovoroch nasledovali prísahy športovcov, rozhodcov a trénerov a hry boli oficiálne otvorené.

Olympijský oheň zapálila najmladšia členka 112-člennej švajčiarskej výpravy - 14-ročná krasokorčuliarka Gina Zehnderová. Plameň sa v jednom momente premenil na iskru, ktorá v závere ceremoniálu vzala publikum na prehliadku ôsmich súťažných dejísk v Lausanne 2020. Lausannský ceremoniál sa naživo vysielal aj do St. Moritzu, kde podujatie "otváralo" 225 účastníkov. Počas ceremoniálu mohli diváci na veľkoplošných obrazovkách vidieť zábery aj priamo zo St. Moritzu.

Slovensko vyslalo do Lausanne a St. Moritzu 49 športovcov spolu so svojimi realizačnými tímami. Zo 16 športových odvetví má SR zastúpenie v desiatich, v zjazdovom lyžovaní, bežeckom lyžovaní, akrobatickom lyžovaní, snoubordingu, skokoch na lyžiach, biatlone, rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe, ľadovom hokeji v súťaži družstiev a 3x3 formáte, sánkovaní, boboch a skialpinizme.