Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Piatim ruským vzpieračom zastavili činnosť pre podozrenie z dopingu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Svetová antidopingová agentúra (WADA) prišla na hriešnikov po analýze vzoriek, ktoré získala v januári z moskovského laboratória.

Budapešť 13. augusta (TASR) - Medzinárodná vzpieračská federácia (IWF) oznámila, že pozastavila činnosť piatim ruským reprezentantom pre podozrenie z dopingu. Reagovala tak na správu Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), ktorá skúmala vzorky z obdobia rokov 2011 až 2015.

WADA prišla na hriešnikov po analýze vzoriek, ktoré získala v januári z moskovského laboratória. To bolo v centre škandálu so štátom organizovaným dopingom v Rusku. Vzpierači z krajiny sa nemohli zúčastniť OH 2016 v Riu de Janieru. "IWF ľutuje, že sa objavili ďalšie dopingové prípady z minulosti. Urobili sme veľa pre to, aby sme naštartovali novú kapitolu nášho športu, no musíme sa vyrovnať s historickou ťarchou," vyhlásil prezident IWF Tamás Aján.

Agentúra AP informovala, že medzi obvinenými je bronzový z OH 2012 v Londýne Ruslan Albegov, ktorý má na konte aj dve zlaté medaily z MS. Ďalej čelia trestom za doping aj majsterka sveta Tima Turijevová, šampióni z ME Oleg Čen a David Bedžanjan a Egor Klimonov, ktorý získal striebro na aprílových ME.