Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Rusi preskočili aj ôsmu prekážku, kľúčom disciplína a Vasilevskij

Na snímke zľava brankár Andrej Vasilevskij (Rusko), Luke Glendening (USA) a Nikita Zajcev (Rusko) v zápase štvrťfinále Rusko - USA na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Bratislave 23. mája 2019. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Američania sa vo štvrťfinále ukázali byť zatiaľ ich najťažší súper na šampionáte a srdnato bojovali až do samého konca zápasu. Hráči zbornej si po vydretom víťazstve 4:3 mohli zhlboka vydýchnuť.

Bratislava 23. mája (TASR) - Ruskí hokejisti uspeli aj vo svojom ôsmom zápase na MS a stále môžu snívať o zisku vytúženého zlata, ktoré naposledy dobyli v Minsku 2014. Američania sa vo štvrťfinále ukázali byť zatiaľ ich najťažší súper na šampionáte a srdnato bojovali až do samého konca zápasu. Hráči zbornej si po vydretom víťazstve 4:3 mohli zhlboka vydýchnuť.

"Američania ukázali typický severoamerický hokej, s množstvom silových prvkov, agresívnou hrou. To sme od nich čakali a tým sa aj prezentovali. Záver poznačila nervozita, netrafili sme prázdnu bránku, no našťastie sme si víťazstvo ustrážili," konštatoval útočník Michail Grigorenko. Ten strelil v 48. minúte štvrtý gól Ruska, ktorý sa ukázal byť napokon víťazný. "(Jevgenij) Malkin ma zbadal voľného a poslal mi puk, podarilo sa mi to presne trafiť. Američania za stavu 0:2 vedeli, že potrebujú skórovať, vrhli všetky sily do útoku, začali hrať dobrodružnejšie a postarali sa o drámu."



V ruskom drese sa darilo najmä Nikitovi Gusevovi, ktorý jeden gól dal a ďalšie dva vypracoval pre spoluhráčov. S bilanciou 1+2 ho napodobnil obranca Michail Sergačov. "Bol to náročný zápas, veľmi nervózny, najmä v úvode. Američania sa vypli k výbornému výkonu, napádali nás v štvorici či pätici, všetko smerovali na bránku, dokázali s nami držať krok. V závere ukázali kus guráže, takže zápas bol zaujímavý. My sme na konci trochu spanikárili, nechali sme ich dostať sa do psychickej výhody, no Vasja (Andrej Vasilevskij) nás v bránke podržal. Pre nás to bol užitočný zápas," komentoval duel Sergačov.

Zborná v základnej skupine jasne pretlačila Čechov, Švajčiarov aj Švédov a zo siedmich stretnutí vyťažila plný počet bodov. Až vo štvrťfinále ju Američania výraznejšie preverili. Hralo sa tvrdo, ale čisto, oba tímy mali zhodne iba jedného vylúčeného hráča. "Kľúčom k výhre boli výkon Vasilevského a disciplinovaná hra. Nemôžeme povedať, že sme splnili náš plán, iba sme sa posunuli bližšie k nášmu cieľu - zlatu," dodal Grigorenko.

Pre Američanov sa šampionát skončil pred bránami semifinále. Na Slovensku nedokázali nadviazať na vlaňajší bronz z Kodane. "Zápas sme mohli vyhrať, ak by sme vydali zo seba to najlepšie, to sa však nestalo," vyjadril sa kapitán USA Patrick Kane a dodal: "V závere pri power play sme sa snažili posielať všetky puky na bránku, vyťažili sme z toho však len jeden gól. Čo už, ideme domov..."