Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Sagan pred záverečnou etapou: Ešte som nepovedal posledné slovo

Slovenský cyklista Peter Sagan (Tinkoff Saxo) počas preberania zeleného dresu pre lídra bodovacej súťaže v cieli 16. etapy 102. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France z Bourg-de-Peage do Gapu (201 km) 20. júla 2015. Peter Sagan skončil v etape na druhom mieste. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V prípade, že dokončí poslednú etapu, získa slovenský cyklista zelený dres po štvrtý raz v rade.

Bratislava 26. júla (Teraz.sk/TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan je unikát. Žilinský rýchlik získa opäť zelený dres. Podarí sa mu to už štvrtýkrát v rade. V bodovacej súťaži sa posunie na druhé miesto historických tabuliek hneď za legendárneho Nemca Erika Zabela. Na potvrdenie víťazstva stačí prísť do cieľa v Paríži v dnešnej záverečnej exhibičnej 21. etape.

"Som spokojný a veľmi šťastný, že som opäť vyhral zelený dres. Na celých pretekoch Tour de France som sa snažil jazdiť najlepšie ako som vedel. Pretekal som agresívne. Bol som v mnohých únikoch. Ale nedokázal som vyhrať žiadnu etapu. Zatiaľ", povedal slovenský cyklista pre oficiálnu stránku Tour de France.

"Ale ešte som nepovedal posledné slovo. Mám ešte pred sebou poslednú etapu v Paríži. Opäť budem pokúšať šťastie. Počul som, že má pršať. Takže bude najdôležitejšie vyhnúť sa pádu," dodal Sagan.

Sagan má v bodovacej súťaži pred druhým Nemcom Andrem Greipelom 104-bodový náskok, pričom v poslednej etape sa jazdci pobijú dokopy už len o 70 bodov. Ak sa nestane nič neočakávané a dvadsaťpäťročný Slovák dorazí v nedeľu do cieľa v Paríži, získa "maillot vert" už štvrtýkrát v rade. V historických tabuľkách sa tak dostane na druhé miesto spolu s Írom Seanom Kellym. Pred nimi je už len legendárny Zabel. Ten sa tešil z triumfu v tejto súťaži dokopy šesťkrát.

V 102. ročníku bol slovenský cyklista kráľom druhých miest. Až päťkrát mu tesne ušlo etapové víťazstvo. Dvakrát skončil na treťom mieste. Trikrát sa mu ušlo nepopulárne štvrté miesto. Celkovo figuruje na 46. mieste s vyše dvojhodinovou stratou.