Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Siedmu etapu Tour de France vyhral po úniku Slovinec Mohorič

Slovinský cyklista Matej Mohorič oslavuje v cieli po jeho víťazstve 7. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati Vierzon - Le Creusot, dlhej 249,1 km v meste Le Creusot 2. júla 2021. Foto: TASR/AP

Slovenský jazdec Peter Sagan z Bory-hansgrohe sa v kopcovitej etape nenachádzal v popredí výsledkovej listiny.

Le Creusot 2. júla (TASR) - Víťazom piatkovej 7. etapy cyklistických pretekov Tour de France sa stal po úniku Slovinec Matej Mohorič z tímu Bahrain - Victorious. Slovenský jazdec Peter Sagan z Bory-hansgrohe sa v kopcovitej etape neobjavil v popredí výsledkovej listiny.

Druhú priečku obsadil v etape s dĺžkou 249,1 km z Vierzonu do Le Creusot Belgičan Jasper Stuyven z Treku-Segafredo s odstupom 1:20 min, tretí skončil Dán Magnus Cort z EF Education-Nippo s mankom 1:47 minúty. V rovnakom čase prišiel do cieľa na 4. mieste Holanďan Mathieu van der Poel z Alpecinu-Fenix, ktorý si tak upevnil vedenie v súťaži o žltý dres pre priebežne vedúceho pretekára.

Cyklisti v piatok absolvovali najdlhšiu etapu na Tour de France za uplynulých 23 rokov. Úvodná polovica trate mala rovinatý charakter, v druhej časti už boli kopce, iba úplný záver bol opäť na rovine. Pri takmer bezvetrí sa dlho nedarilo vytvoriť únik dňa. Až po hodine boja a približne 50 km po štarte sa oddelila 29-členná skupina. Z prvej dvadsiatky priebežného poradia na štarte v nej boli štyria jazdci. Van der Poel v žltom tričku, tretí Wout van Aert z Jumbo-Visma, jedenásty Kasper Asgreen z Deceunincku-QuickStep a devätnásty Vincenzo Nibali z Treku-Segafredo. Peter Sagan sa do úniku nedostal, Bora-hansgrohe mala vpredu ako jediného Patricka Konrada.
Cyklistický pelotón počas 7. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati Vierzon - Le Creusot dlhej 249,1 km v meste Vierzon 2. júla 2021.
Foto: TASR/AP

Situácia nevyhovovala hlavne tímu UAE Team Emirates s priebežne druhým Tadejom Pogačarom, no napriek tomu sa náskok vedúcej skupiny natiahol až na vyše sedem minút. V úniku bol aj vedúci muž bodovacej súťaže Mark Cavendish z Deceunincku-QuickStep a na rýchlostnej prémii v polovici trate mu nikto nekomplikoval život. Pripísal si tak na konto 20 bodov a upevnil si prvenstvo v boji o zelený dres.

Na trati bolo pripravených päť vrchárskych prémií a Mohorič od prvého príchodu do kopcov začal zreteľne demonštrovať, že má záujem obliecť si nasledujúci deň bodkovaný dres. Ako prvý prešiel slovinský majster kótou na prvých dvoch prémiách štvrtej kategórie a následne i na prémii tretej kategórie. Pri výstupe na najvyšší bod trate, ktorým bol 5,7 km dlhý Signal d'Uchon s priemerným sklonom 5,6 % sa ocitol Mohorič na čele osamotený 18 km pred cieľom s viac ako minútovým náskokom. Ten už v závere nestratil.

Van der Poel si udržal celkové vedenie o 30 sekúnd pred van Aertom. Pogačar v priebežnom hodnotení klesol z druhej na 5. priečku.