Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Šport

Slováci nastúpia v pondelok o 16.20 proti USA, sú poučení z generálky

Na snímke slovenský hokejista Juraj Slafkovský (vpravo) strieľa gól na 1:2 počas prípravného zápasu Slovensko - USA pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji v Bratislave v utorok 7. mája 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Reprezentanti Slovenska odohrali v ére samostatnosti 31 zápasov proti USA. Zvíťazili v 11, trikrát sa zrodila remíza a v 17 dueloch triumfovali Američania.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ostrava 13. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpia v pondelok na svoj tretí zápas na MS proti tímu, ktorého silu okúsili v generálke na šampionát. Bude to pre nich druhý duel v priebehu dvoch dní a Američanom sa pokúsia vrátiť nedávnu prehru 2:6 z Bratislavy. Tretí zápas SR má úvodné buly o 16.20 h v Ostrave.

Hráči Slovenska aj USA vstúpili do šampionátu prehrami, keď v úvodný deň podľahli Nemecku (4:6) resp. Švédsku (2:5). Zámorský tím mal v čase bratislavskej generálky za sebou iba dva dni spoločnej prípravy, no Slovákom ukázal svoju silu a triumfoval 6:2. Zostava s Bradym Tkachukom, Caleom Caufieldom a už aj s Brockom Nelsonom budí rešpekt a patrí k najväčším favoritom turnaja. "Hrali sme s nimi v Bratislave a videli sme, čo nás čaká. Vtedy to bola iba príprava, teraz to bude už naostro. Proti Nemecku sme zakopli a teraz už musíme získať body inde," uviedol obranca SR Mário Grman.

Američania síce v šlágri ostravskej B-skupiny podľahli Švédom trojgólovým rozdielom, no štvrtý a piaty gól inkasovali až v závere do prázdnej bránky. V úvodnom zápase turnaja sa vyhli vylúčeniam a v sobotu nastúpili proti Nemecku v pozícii favorita. Tréneri slovenského tímu naznačili po prehre s Nemeckom zmeny v zostave, no jej definitívna podoba mala byť jasná až pred duelom.

Reprezentanti Slovenska odohrali v ére samostatnosti 31 zápasov proti USA. Zvíťazili v 11, trikrát sa zrodila remíza a v 17 dueloch triumfovali Američania. V prospech zámorského tímu hovorí aj skóre 105:71. Predošlý vzájomný duel na vrcholnom podujatí odohrali vo štvrťfinále ZOH 2022 v Pekingu. Z triumfu 3:2 po samostatných nájazdoch sa tešili Slováci, keď rozhodujúci gól strelil Peter Cehlárik. Predošlý zápas na MS v roku 2021 sa skončil víťazstvom USA 6:1, v otváracom dueli MS 2019 v Košiciach triumfovali Slováci 4:1.

zostávajúci program SR v základnej skupine MS 2024:

pondelok, 13. mája: USA - SR /16.20/

streda, 15. mája: SR - Poľsko /20.20/

sobota, 18. mája: Francúzsko - SR /20.20/

nedeľa, 19. mája: SR - Lotyšsko /20.20/

utorok, 21 mája: Švédsko - SR /20.20/