Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Stanovská skončila v kajak krose štvrtá, postúpili tri slovenské lode

Na snímke slovenská reprezentantka Soňa Stanovská. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovensko malo v ženskom kajak krosu trojnásobné zastúpenie. Do štvrtkového štvrťfinále postúpila okrem Stanovskej aj Eliška Mintálová, ktorá obsadila štrnáste miesto s mankom 4,18 sekundy.

Tacen 16. mája (TASR) - Slovenská vodná slalomárka Soňa Stanovská obsadila štvrté miesto v individuálnych pretekoch kajak krosu na ME v Tacene. Na najlepšiu trojku, za ktorú sa prvýkrát udeľovali medaily aj v časovke, stratila 1,36 sekundy. Preteky vyhrala Švajčiarka Alena Marxová o 0,22 s pred Klaudiou Zwolinskou z Poľska, tretia Francúzska Camille Prigentová stratila 0,68 s. Najlepších šestnásť sa kvalifikovalo do vyraďovacích bojov, ktoré sú na programe vo štvrtok.

Slovensko malo v ženskom kajak krosu trojnásobné zastúpenie. Do štvrtkového štvrťfinále postúpila okrem Stanovskej aj Eliška Mintálová, ktorá obsadila štrnáste miesto s mankom 4,18 sekundy. Obojživelnícka Zuzana Paňková bola na 26. pozícii so stratou 7,58 sekundy.

Spomedzi Slovákov sa kvalifikoval Martin Halčin zo siedmeho miesta, na víťaza Víta Přindiša z Česka stratil 2,57 sekundy. Najlepšiu trojku doplnili Brit Jonny Dickson s mankom 0,95 sekundy, tretí bol Martin Dougoud zo Švajčiarska (+1,66). Spomedzi Slovákov štartovali aj Matej Beňuš a Jakub Ševčík. Beňuš, ktorý je špecialista na kanoe, obsadil 38. pozíciu s mankom 9,54 sekundy. Ševčík mal o 1,26 sekundy horší čas a bol o tri pozície nižšie.

V Tacene mal byť pôvodne v stredu len otvárací ceremoniál. Program zmenila nepriaznivá predpoveď počasia a a očakávaný vysoký stav vody na rieke Sáva. V piatok sa nepreteká vôbec a v sobotu sa uskutoční celý kajakársky program, v ktorom postúpi dvanásť najlepších z kvalifikácie priamo do finále. Po ňom sú na rade hliadky. Rovnako nabitý deň čaká v nedeľu kanoistov. Kanál v Tacene zničila v auguste veľká voda a nutná bola rozsiahla rekonštrukcia.

ME v kajak krose - individuálne preteky:

ženy:

1. Alena Marxová (Švaj.) 56,37 s
2. Klaudia Zwolinska (Poľ.) +0,22
3. Camille Prigentová (Fr.) +0,68
4. Soňa STANOVSKÁ +2,04
...14. Eliška MINTÁLOVÁ +4,18
26. Zuzana PAŇKOVÁ (všetky SR) +7,58

muži:

1. Vít Přindiš (ČR) 49,21 s (ČR)
2. Jonny Dickson (V. Brit.) +0,95
3. Martin Dougoud (Švaj.) +1,66
...7. Martin HALČIN +2,57
38. Matej BEŇUŠ +9,54
41. Jakub Ševčík (všetci SR) +10,80