Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Šport

Tampa a NY Islanders odvrátili prvú hrozbu vyradenia, Boston vedie 3:1

Brankár Tampy Bay Lightning Andrej Vasilevskij (88) oslavuje so spoluhráčmi po tom, ako tím porazil Floridu Panthers vo štvrtom zápase prvého kola play-off hokejového Stanleyho pohára NHL v sobotu 27. apríla 2024 v Tampe na Floride. Foto: TASR/AP

O víťazstve Islanders nad Carolinou rozhodol v druhej minúte druhého predĺženia svojím druhým gólom v zápase Mathew Barzal.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 28. apríla (TASR) - Hokejisti Tampy Bay so slovenským obrancom Erikom Černákom odvrátili prvú hrozbu vyradenia z play off NHL. V noci na nedeľu zvíťazili vo štvrtom zápase 1. kola nad Floridou 6:3 a znížili stav série na 1:3. Prvý triumf v sérii vybojovali aj hráči New Yorku Islanders, ktorí zdolali Carolinu 3:2 po druhom predĺžení a rovnako sa udržali v hre o postup. Stav 3:1 je aj v ďalšom štvrťfinále Východnej konferencie medzi Bostonom a Torontom, Bruins zvýšili vedenie v sérii po víťazstve 3:1 na ľade Maple Leafs.

Tampa viedla nad Floridou po prvej tretine 3:0, v druhej časti však hostia znížili na rozdiel jedného gólu. Domáci si triumf nenechali vziať, víťazný gól strelil v 50. minúte kapitán Steven Stamkos, bol to jeho druhý presný zásah v zápase. Brandon Hagel prispel k výhre dvomi gólmi a asistenciou, Brayden Point mal bilanciu 1+2, Nikita Kučerov a Victor Hedman pridali zhodne tri asistencie. "Nastúpili sme poriadne nažhavení a dostali sme za to odmenu. Boli sme výborní v špeciálnych činnostiach - presilovkách, oslabeniach, v hre 4 na 4. V druhej tretine sa dotiahli, ale v tretej sme zapli a zaslúžene sme vyhrali," uviedol pre nhl.com Hedman. Do zostavy Lightning sa po vynechaní 34 zápasov pre zlomeninu nohy vrátil obranca Michail Sergačov a zaznamenal prihrávku na druhý gól Hagela. "Cítil som sa na ľade výborne, fanúšikovia ma vrelo privítali, čo si veľmi vážim. Opäť som sa cítil ako hokejista, ale verte mi, noc pred zápasom som nemohol zaspať. Mal som pocit, akoby som nastupoval na svoj prvý zápas v NHL. Bolo to emotívne, ďakujem všetkým, ktorí mi pomohli, že som to zvládol. Lekári mi deň pred zápasom povolili štart, ale posledné slovo mal tréner Jon Cooper. Zostal som dlhšie v hale, aby mi oznámil svoje rozhodnutie. Povedal, že budem hrať a veľmi som sa potešil," povedal Sergačov, ktorý bol na ľade 17:03 minúty. Nastúpil v druhej obrannej dvojici s Černákom, ktorý bol s minutážou 21:27 druhý najvyťažovanejší korčuliar tímu. Slovenský zadák rozdal až desať bodyčekov - najviac zo všetkých hráčov na ľade - a pripísal si dva plusové body. Séria sa vracia na ľad Panthers, piaty duel je na programe v noci na pondelok. "Boli sme dnes pomalší ako súper a mali sme problém so špeciálnymi tímami. V tom je príčina našej prehry," povedal tréner “panterov” Paul Maurice.

O víťazstve Islanders nad Carolinou rozhodol v druhej minúte druhého predĺženia svojím druhým gólom v zápase Mathew Barzal, keď tečoval strelu obrancu Roberta Bortuzza. Barzal predtým v 31. minúte vyrovnal na priebežných 1:1. Pri oboch jeho góloch asistoval Bo Horvat. "Skvelý forček od Horvata, získali sme puk a mohli sme ohroziť bránku. Bortuzzo to výborne nahodil na bránku, ja som sa len snažil stáť pred brankárom zavadzať. Bol to šťastný teč," poznamenal Barzal. Brankár Semion Varlamov sa podieľal na triumfe "ostrovanov" 42 úspešnými zákrokmi, z toho 17 predviedol v prvom predĺžení. "Ani si neviete predstaviť, ako som hrdý na náš tím. Tvrdo pracoval celý zápas, nezľakol sa ani vtedy, keď Carolina viedla, alebo vyrovnala v závere. Zostali sme pokojní a koncentrovaní, dnes sme boli nastavení na víťazstvo," dodal tréner “ostrovanov” Patrick Roy. Séria sa sťahuje na ľad Hurricanes, piaty zápas je na programe v noci na stredu. "Je ťažké vyhrať štyri zápasy za sebou, najmä keď sú tie zápasy veľmi vyrovnané. Tak ako sme prvé tri zápasy vyhrali, sme ich mohli aj prehrať. Boli sme pripravení na dlhú sériu, ideme ďalej a sústredíme sa na ďalší zápas," povedal tréner Caroliny Rod Brind'Amour.

Blízko k postupu do konferenčného semifinále je Boston. Bruins viedli na ľade Toronta aj vďaka gólu a asistencii Brada Marchanda po dvoch tretinách 3:0, domáci dokázal už len skorigovať prehru po zásahu Mitcha Marnera. Brankár Jeremy Swayman prispel k víťazstvu 25 zákrokmi. Marchand zaznamenal v tejto sérii už osem bodov (3+5) a stanovil nový rekord v histórii Bruins. V play off strelil 56 gólov a prekonal doterajší najlepší zápis klubovej ikony Cama Neelyho. "V uplynulých dvoch zápasoch hral neskutočne. Vytvoril pre nás množstvo dobrých príležitostí, nie je to len o produkcii. Je ho plný ľad, skvele pomáha pri bránení presiloviek, na ľade trávi veľa času. Je to náš kapitán a dokazuje, že je správny líder," vyjadril sa na adresu Marchanda český útočník David Pastrňák, ktorý po Marchandovej prihrávke zvýšil na 3:0 pre Bruins. V bránke Bostonu nastúpil druhýkrát za sebou Swayman. Tréner Jim Montgomery nechal na striedačke Linusa Ullmarka a nedodržal tak pravidelné striedanie brankárov. "V prvých dvoch zápasoch sme brankárov rotovali, ale Swayman chytal tak dobre, že sme sa pre neho rozhodli aj v tomto stretnutí," vysvetlil Montgomery. Do zostavy Maple Leafs sa vrátil William Nylander, ktorý pre nešpecifikované zranenie vynechal prvé tri zápasy série. Na ľade bol viac ako 22 minút, zaznamenal tri strely na bránku, ale nebodoval. V bránke Toronta začal Iľja Samsonov, ktorý inkasoval tri góly zo 17 striel a od začiatku tretej tretiny nastúpil Joseph Woll. "Bol to veľmi dôležitý zápas. Musíme hrať lepšie, musíme byť dôraznejší a dôslednejší. Mali sme dobré momenty, ale v útočnom pásme nám vždy niečo chýbalo," povedal obranca "javorových listov" Morgan Rielly. Boston zdolal Toronto v siedmich z uplynulých ôsmich zápasov (základná časť aj play off). V prvých štyroch dueloch série inkasovali len Bruins len sedem gólov a ubránili 13 zo 14 presiloviek Maple Leafs (92,9 percenta). Toronto malo v základnej časti siedmu najlepšiu bilanciu v početnej výhode (24 percent). Séria sa sťahuje do Bostonu, zápas číslo päť je n programe v noci na stredu.

Brankár New York Islanders Semjon Varlamov (40) zdraví fanúšikov po štvrtom zápase série prvého kola play-off hokejového Stanleyho pohára NHL proti Caroline Hurricanes v sobotu 27. apríla 2024 v Elmonte v štáte New York.
Foto: TASR/AP


V Las Vegas rozhodol o víťazstve Dallasu svojím druhým gólom v zápase 20-ročný útočník Wyatt Johnston, ktorý skóroval 3:38 min pred koncom prvého predĺženia. Stars po dvoch domácich prehrách uspeli na ľade obhajcu Stanleyho pohára a vrátili sa späť do hry. "Skúšal som strieľať dole, ale viackrát som neuspel. Preto som to dvihol hore a mal som šťastie, že to skončilo v bránke," povedal strelec víťazného gólu. Výraznou mierou sa o úspech Dallasu zaslúžil aj obranca Miro Heiskanen, ktorý mal bilanciu 1+1. Brankár hostí Jake Oettinger chytil 32 striel, domáci Logan Thompson mal 43 úspešných zákrokov. Stars poslal do vedenia v prvej tretine Johnston, v druhej zvýšil náskok Heiskanen. "Zlatí rytieri" však ešte v prostrednej dvadsaťminútovke vyrovnali, keď sa presadili Brayden McNabb a v oslabení Jack Eichel. "Preladili na úroveň urgencie a my sme na to nezareagovali. Občas sa to stáva. Vrátili sme sa do zápasu, ale nestačilo to. V hre o víťazstve nás držal Logan (Thompson)," vravel tréner Golden Knights Bruce Cassidy. Štvrtý zápas sa hrá opäť na ľade Vegas v noci na utorok.


1. kolo play off NHL:



štvrťfinále Východnej konferencie - 4. zápasy:

New York Islanders - Carolina 3:2 pp

/stav série: 1:3/



Tampa Bay - Florida 6:3

/stav série: 1:3/



Toronto - Boston 1:3

/stav série: 1:3/



štvrťfinále Západnej konferencie - 3. zápas:

Vegas - Dallas 2:3 pp

/stav série: 2:1/

Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 21:27 0 0 0 +2 0 0



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/