Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

SMOLA: Saganovi ušlo prvé miesto o chlp, no zvýšil náskok na Greipela

Greg van Avermaet v popredí a Peter Sagan počas trinástej etapy Tour de France Foto: TASR/AP

Pre Sagana je to už šieste pódiové umiestnenie na Tour de France.

Rodez 17. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan finišoval v 13. etape na Tour de France na druhej priečke. V záverečnom špurte po 198 km trati z Muretu do Rodezu nestačil na Belgičana Grega Van Avermaeta z BMC, ktorý triumfoval časom 4:43:42 h. Pre Sagana je to už šieste pódiové umiestnenie na TdF 2015. Štyrikrát skončil druhý, dvakrát tretí.




Hoci v priebehu etapy na rýchlostnej prémii musel prenechať zelený dres najväčšiemu konkurentovi Andremu Greipelovi, ziskom 25 bodov v cieli sa vrátil späť na čelo bodovacej súťaže. Lídrom priebežnej klasifikácie je naďalej neohrozene Brit Chris Froome, ktorý finišoval na 6. priečke. Víťaz Van Avermaet si triumf veľmi vážil: "Bola to náročná etapa, najmä jej záver. Dal som do toho všetko. Veril som, že to môžem dokázať. Ďakujem tímu za pomoc, víťazstvo pre mňa veľa znamená," uviedol v prvom rozhovore po pretekoch belgický cyklista.

Po pyrenejskom trojdní čakala na pretekárov zvlnená etapa, na ktorej sa nachádzali dva kopce štvrtej kategórie, jedna "trojka" a takmer 600-metrové finálové stúpanie na Cote Saint-Pierre. Tesne po štarte sa z hlavného balíka odtrhla šestica jazdcov, ktorá však nemala vyložený záujem získať body. Na rýchlostnej prémii v Laboutarie si ich podelila, no oveľa zaujímavejší bol až dojazd elitných špurtérov s priebežnou stratou tri a pol minúty. Greipel opäť predviedol výborný nástup, prešpurtoval Sagana, Cavendisha aj Degenkolba, pričom so slovenským šampiónom sa dostal aj do tesného kontaktu. Po zisku deviatich bodov za 7. miesto sa napokon virtuálne vrátil späť do zeleného dresu.

Greg van Avermaet a Peter Sagan v cieľovej rovinke počas trinástej etapy Tour de France 17. júla 2015
Foto: TASR/AP

Ďalší priebeh pretekov pokračoval vo vysokom tempe, ktoré udávala šestica jazdcov na čele. Úvodné mierne stúpanie na Côte de Saint-Cirgue vyhral De Gendt, následne sa čela pelotónu ujal Tinkoff-Saxo, ktorý ťahal Sagana. Nepríjemný pád mal za sebou druhý muž vlaňajšej celkovej klasifikácie Peraud, defekt dostal Nibali. Obaja sa však vrátili späť na trať. Zo spolupráce Tinkoff-Saxo a Giantu ťažil najmä pelotón, ktorý postupne sťahoval náskok jazdcov v úniku. Na vrchole Côte de la Selve bol 31,5 km pred cieľom prvý Kelderman. S každým pribúdajúcim kilometrom bol pelotón bližšie vedúcej skupine, no ani tá nevydržala pokope. Najskôr sa neúspešne pokúsil o únik Haas, následne sa odtrhlo aj trio De Gendt, Kelderman a Gautier. Desať kilometrov pred cieľom strácal pelotón na čelo skupiny už len necelú minútu. Pred cieľovou páskou sa spojili, pričom do súboja o etapový vavrín sa dostal Sagan s Van Avermaetaom, na Belgičana však Slovák v špurte už nestačil.

"Jednoducho som čakal príliš dlho, bola to moja chyba. Chcem sa poďakovať tímu za prácu, ktorú pre mňa odviedli pred špurtom. Nemal som čakať, mal som pokračovať po nástupe a van Avermaeta predstihnúť. A nie čakať, čo urobí on. Zvýšil som svoj náskok na čele bodovacej súťaže, ale to dnes nebola moja priorita. Chcel a mal som zvíťaziť," povedal Sagan pre oficiálny web podujatia.





Tour de France 2015

13. etapa, Muret - Rodez, 198,5 km


1. Greg Van Avermaet (Bel./BMC Racing) 4:43:42 h.,
2. Peter SAGAN (SR/ Tinkoff - Saxo) - rovnaký čas,
3. Jan Bakelants (Bel./AG2R) +3 s.,
4. John Degenkolb (Nem./Giant),
5. Paul Martens (Nem./LottoNL),
6. Chris Froome (V.Brit./Team Sky),
7. Vincenzo Nibali (Tal./Astana),
8. Alberto Contador (Šp./Tinkoff - Saxo),
9. Alejandro Valverde (Šp./Movistar),
10. Tejay van Garderen (USA/BMC Racing) - všeti +7

priebežná klasifikácia:
1. Froome 51:34:21 h.,
2. Tejay van Garderen (USA/BMC Racing) +2:52 min.,
3. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +3:09,
4. Valverde +3:58,
5. Geraint Thomas (V.Brit./Team Sky) +4:03,
6. Contador +4:04,
7. Robert Gesink (Hol./LottoNL) +5:32,
8. Tony Gallopin (Fr./Lotto) +7:32,
9. Nibali +7:47,
10. Bauke Mollema (Hol./Trek) +8:01 ...
49. SAGAN +01:09:20 h.

bodovacia súťaž:
1. SAGAN 285,
2. Andre Greipel (Nem./Lotto) 261,
3. Degenkolb 228,
4. Mark Cavendish (V.Brit./Etixx-Quick Step) 192,
5. Bryan Coquard (Fr./Europcar) 120,
6. Van Avermaet 111,
7. Froome 109,
8. Zdeněk Štybar (ČR/Etixx-Quick Step) 78,
9. Valverde 77, 10. Galopin 76