Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Terminátor P.Sagan finišoval druhý v 13. etape Tdf, P. Velits deviaty

Peter Sagan o centimetre prehráva na cieľovej páske v súboji s Nemcom Andrem Greipelom z tímu Lotto-Belisol (vzadu) v 13. etape TdF Foto: TASR/AP

Sagana o 4. etapovú výhru pripravil až na cieľovej páske Nemec Greipel z tímu Lotto-Belisol. Ďalší Slovák Peter Velits skončil na skvelom 9. mieste, jeho brat Martin bol 64.

Bratislava/ Le Cap d'Agde 14. júla (TERAZ.SK/TASR) - Slovenský reprezentant Peter Sagan pokračuje v spanilých výkonoch na prestížnych cyklistických pretekoch Tour de France, keď v sobotňajšej 13. etape z Saint-Paul-Trois-Chateaux do Le Cap d'Agde (217 km) obsadil druhé miesto. Slovenský cyklista z tímu Liquigas-Cannondale prehral až na cieľovej páske o niekoľko centimetrov v súboji s Nemcom Andrem Greipelom z tímu Lotto-Belisol. Ten sa v deň francúzskeho štátneho sviatku tešil z tretieho etapového triumfu.

"Posledné metre som šiel na plný plyn. Mal som Sagana pri zadnom kolese a som rád, že som ho zdolal," povedal 29-ročný rodák z Rostocku v cieli. "Možno sa nám ešte podarí štvrtý etapový triumf, ale boj o zelené tričko bude ťažký, Sagan má veľa bodov," skonštatoval Greipelov tímový šéf Marc Sergeant.

Cieľová fotografia San vs. Greipel
Foto: TASR/ letour.fr


Sagan tak síce pri svojom premiérovom štarte na Tour de France nezískal štvrté etapové prvenstvo, ale opäť dosiahol pódiové umiestnenie. Na treťom mieste skončil v sobotu Nór Edvald Boasson Hagen (Sky). Dvadsaťdvaročný Sagan už vyhral 1., 3., aj 6. etapu. Žilinský rodák si upevnil vedúce postavenie v bodovacej súťaži o zelené tričko.


Žltý dres pre lídra naďalej patrí Britovi Bradleymu Wigginsovi (Sky), ktorý vedie celkové poradie pred krajanom a tímovým kolegom Chrisom Froomem (+2:05 min).

P.Velits deviaty, brat Martin 64.



Ďalší slovenský zástupca Peter Velits z tímu Omega Pharma – Quick Step skončil na deviatej priečke s rovnakým časom ako víťazný Greipel a jeho brat Martin Velits na 64. mieste (+8:36 min). V celkovom poradí poskočil si Peter Velits si oproti piatku Peter Velits polepšil o jednu priečku, keď po 13. etape figuruje na 23. mieste (+27:37 min). Peter Sagan poskočil z 55. na 42. miesto (+1:05:00 h) a Martin Velits je stoprvý (+1:45:04 h).

Peter Sagan počas sobotňajšej etapy vymenil koleso, ale bez problémov sa vrátil do pelotónu. Problémy mal aj Peter Velits, ktorý spadol tesne pred šprintérskou prémiou. Na nej získal dôležité body za deviate miesto Sagan, keď bol najrýchlejší z pelotónu. Prvých osem priečok si rozdelili cyklisti v úniku.
Mohutný bočný vietor roztrhal v stredomorskom mestečku Sete asi 23 km pred Le Cap d'Agde pelotón na niekoľko častí. Zo skupinky v úniku zostali len Švajčiar Michael Albasini (GreenEdge) a Kazach Alexander Vinokurov (Astana), ktorých pelotón pohltil dva kilometre pred cieľom.



"Dnešná etapa bola dosť náročná, otvorená, fúkal od mora miestami silný vietor, ale celý náš tím dobre pracoval. Kým po štvrtkovej etape som sa cítil dosť unavený, teraz to bolo v pohode. Sústredil som sa opäť na rýchlostnú prémiu, avšak pred nami už bola osmička jazdcov, ale chcel som ukoristiť body a som rád, že som prišiel v pelotóne ako prvý pred Greipelom a Gossom. Potom sme sa už sústredili na záver etapy. Asi 70 km pred cieľom som nemal defekt, ako sa uvádzalo. Prilepila sa mi totiž na koleso páska a ťukala mi do neho, tak som radšej menil koleso. Veľa práce v závere urobilo Lotto pre Greipela, takže mu blahoželám k prvenstvu. Pred cieľom to však výborne rozbehol Wiggins, ja som sa snažil držať tempo s Hagenom a potom som si to rozdal s Greipelom, ale dnes bol o chĺpok lepší. Nevadí, pripísal som si ďalšie body do súťaže o zelený dres a som každým dňom bližšie k svojmu cieľu. Kde beriem tu silu? Možno aj preto, že niektoré etapy vypustím, oddýchnem si, takže mám dostatok síl. V nedeľu je na programe náročná etapa, ale v pondelok by som to mohol znova skúsiť, ale nepredbiehajme a ako vravím – uvidíme," sprostredkoval pre TASR slová Sagana jeho manažér Jozef Korbel.



Mohutný bočný vietor roztrhal v stredomorskom mestečku Sete asi 23 km pred Le Cap d'Agde pelotón na niekoľko častí. Zo skupinky v úniku zostali len Švajčiar Michael Albasini (GreenEdge) a Kazach Alexander Vinokurov (Astana), ktorých pelotón pohltil dva kilometre pred cieľom.

Hrdina Morkov

Hrdinom dňa pred hektickým finále bol Dán Michael Morkov (Saxo Bank), ktorý sa so siedmimi jazdcami dostal do úniku a vybudoval si náskok viac ako deviatich minút. Asi 60 km pred cieľom sa od kolegov odtrhol a pokúsil sa o sólo. "Presne pred piatimi rokmi zomrel môj otec. Na jeho počesť som chcel niečo podniknúť," cituje slová vyčerpaného Morkova internetový portál eurosport.de.

Dán Michael Morkov sa pozerá do neba a cenu za najbojovnejšieho cyklistu 13. etapy Tour de France venuje svojmu nebohému otcovi, ktorý zomrel presne pred piatimi rokmi.
Foto: TASR/AP


Štrnásta etapa dlhá 191 km povedie v nedeľu z Limoux do Foix smerom k Pyrenejám.


Výsledky 13. etapy (Saint-Paul-Trois-Châteux - Le Cap d'Agde, 217 km):

1. André Greipel (Nem./Lotto-Belisol) 4:57:59 h, 2. Peter SAGAN (SR/Liquigas-Cannondale), 3. Edvald Boasson Hagen (Nór./Team Sky), 4. Sébastien Hinault (Fr./Ag2r), 5. Daryl Impey (JAR/Orica), 6. Julien Simon (Fr./Saur-Sojasun), 7. Marco Marcato (Tal./Vacansoleil), 8. Philippe Gilbert (Belg./BMC), 9. Peter VELITS (SR/Omega-Quick Step), 10. Danilo Hondo (Švajč./Lampre-ISD) - všetci rovnaký čas ako víťaz, ... 64. Martin VELITS (SR/Omega-Quick Step) +8:36 min

Priebežné poradie:

1. Bradley Wiggins (V.Brit./Team Sky) 59:32:32 h, 2. Chris Froome (V.Brit./Team Sky) +2:05, 3. Vincenzo Nibali (Tal./Liquigas-Cannondale) +2:23, 4. Cadel Evans (Aust./BMC Racing) +3:19, 5. Jurgen Van den Broeck (Belg./Lotto) +4:48, 6. Haimar Zubeldia (Šp./RadioShack) +6:15, 7. Tejay Van Garderen (USA/BMC Racing) +6:57, 8. Janez Brajkovic (Slovin./Astana) +7:30, 9. Pierre Rolland (Fr./Europcar) +8:31, 10. Thibaut Pinot (Fr./FDJ) +8:51, ... 23.P.VELITS +27:37, 42. SAGAN +1:05:00, 101. M. VELITS 1:45:04

Súťaž aktivity:

1. SAGAN 296 b, 2. Greipel 232, 3. Matthew Goss (Aust./Orica) 203, 4. Mark Cavendish (V.Brit./Team Sky) 129, 5. Hagen 125, 6. Wiggins 104

Vrchárska súťaž: 1. Fredrik Kessiakoff (Švéd./Astana) 66, 2. Pierre Rolland (Fr./Europcar) 55, 3. Chris Sorensen (Dán./Saxo Bank) 39, 4. Robert Kiserlovski (Chor./Astana) 37, 5. Michele Scarponi (Tal./Lampre) 33, ... 8. P. VELITS 29