Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Tour de France z iného uhla pohľadu: Wécka, lev a etika

Pelotón s lídrom preteku v žltom drese Britom Chrisom Froomom (Sky) prechádza popri hosťoch na terase reštaurácie počas 18. etapy 102. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France z Gap do Saint-Jean-de-Maurienne (186,5 km) 23. júla 2015. Foto: TASR/AP

Tour de France sa už túto nedeľu dozvie meno celkového víťaza. Preteky však sprevádzali aj celkom základné otázky. Napríklad, čo robia cyklisti, ak kamery snímajú pohľad na krásu okolitej prírody.

Bratislava 26. júla (Teraz.sk) - Legendárne cyklistické preteky Tour de France sa pomaly blížia ku koncu. Písali sme o víťazstvách, úspechoch či problémoch počas jednotlivých etáp. Rozmýšľali ste však počas pretekov o tom, ako cyklisti počas jazdy jedia, ako vykonávajú potrebu, či aký etický úzus platí v prípade pádu?

Nepísaná dohoda

Počas pretekov by sa cyklisti mali k sebe chovať férovo, najmä v prípadoch defektu či pádu. Zneužívanie takýchto chvíľ pre vlastný prospech sa preto odsudzuje. Naopak, po páde by mali jazdci dať znevýhodneným šancu dobehnúť pelotón tak, že spomalia. Jazdec v žltom tričku je v takom prípade o to viac zodpovedný aj za tempo pelotónu.

Tohtoročné, v poradí už 102. preteky Tour si vyžiadali dva väčšie hromadné pády:
VIDEO: Škaredý hromadný pád na TdF: Bonnet si zlomil stavec
VIDEO: Ďalší hromadný pád na TdF. Tentokrát si to odniesol Bouhanni


Keď príde na rad príroda

Nováčikovia v sledovaní Tour sa môžu pýtať, ako je to vlastne s jedlom, pitím a vykonaním potreby, keďže cyklisti strávia na bicykloch priemerne päť hodín denne. Každá etapa zahŕňa miesto, kde jazdci počas cesty dostanú balíček od niekoho zo svojho tímu. Ten obsahuje energetické tyčinky, sendvič a nápoj.
Tradičný plyšový lev pre víťaza etapy Tour de France
Foto: TASR/AP
Dokonca v časoch, keď preteky Tour de France ešte len začínali a neboli rozdelené do etáp, mali jazdci zakázané prijímať cudziu pomoc a spali okolo ciest. Čo sa týka potreby, buď túto otázku vyriešia cyklisti priamo počas jazdy, alebo sa pelotón konsenzom dohodne zastaviť pri ceste, kde je menej divákov. Vtedy sa kamery zamerajú na prírodu a miestnu architektúru s komentárom o historických pozoruhodnostiach krajiny.

Tradičný lev

Víťazi jednotlivých etáp dostanú okrem kvetov aj tradičného plyšového leva. Nie, nie je to symbol ich schopností. Lev má oveľa prostorekejší význam - symbolizuje logo francúzskej banky Credit Lyonnaise, ktorá preteky sponzoruje už od roku 1987. Preteky sa konajú od roku 1903 s výnimkou prvej a druhej svetovej vojny.


Zdroj: www.letour.fr