Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Tréner hokejistov SR privítal na utorňajšom zraze už aj posily z NHL

Na snímke hokejový útočník Tomáš Tatar na zraze slovenskej hokejovej reprezentácie pred prípravnými zápasmi s Českou republikou v Piešťanoch 23. apríla 2019. Foto: TASR/Martin Palkovič

Do kádra pribudli Christián Jaroš a Andrej Sekera, v Trenčíne a Nitre budú k dispozícii aj Tomáš Tatar a Richard Pánik. Na zraz dorazil aj brankár Marek Čiliak a štvorica finalistov z Tipsport Ligy.

Piešťany 23. apríla (TASR) - Trénerovi slovenskej hokejovej reprezentácie Craigovi Ramsaymu sa na utorňajšom zraze v Piešťanoch hlásili pred dvojzápasom s Českom už aj posily z NHL. Do kádra pribudli obrancovia Christián Jaroš z Ottawy Senators a Andrej Sekera z Edmontonu Oilers, v Trenčíne a Nitre budú k dispozícii aj útočníci Tomáš Tatar z Montrealu Canadiens a Richard Pánik z Arizony Coyotes. Na zraz dorazil aj brankár Marek Čiliak z Brna a štvorica finalistov z Tipsport Ligy.

Po dvojzápase v Rakúsku (5:1, a 2:1 sn) vyradili generálny manažér národného tímu Miroslav Šatan a Ramsay z kádra útočníkov Michala Chovana, Rastislava Špirka, Lukáša Cingela a Martina Bakoša, skončil aj obranca Michal Sersen a brankár Andrej Košarišťan. "Bolo ťažké povedať niektorým hráčom, že v príprave končia. Mali sme po minulotýždňových zápasoch náročné rozhodovanie. Je pravda, že niektorí skúsení a kvalitní hráči majú vo svojich kluboch dôležitejšiu úlohu, akú by mali v reprezentácii. Aj to bol jeden z faktorov pri rozhodovaní. Nie všetci môžu hrať veľa minút, nie všetci môžu byť na ľade pri presilovke. Musíme vyberať nielen podľa kvality, ale aj podľa toho, kto je na akú rolu súci," vysvetlil Šatan.

Okrem Čiliaka a štvorice hráčov z NHL doplnili reprezentáciu útočníci Samuel Buček, Róbert Lantoši (obaja Nitra), Mário Lunter a Tomáš Zigo (obaja Banská Bystrica). "Som tu, niečo nové sa začína, ja sa na to teším. Trénoval som od začiatku sezóny tak, aby som sa sem dostal a som rád, že to vyšlo," povedal Buček. V kabíne sa zatiaľ so žartovnými poznámkami od hráčov Banskej Bystrice na margo prehry vo finále Tipsport Ligy nestretol, ale očakáva ich. "Určite sa do mňa a Roba Lantošiho pustia, ale máme niečo pripravené aj my a nenecháme si skákať po hlave," usmial sa čerstvý víťaz ankety Zlatá korčuľa pre najužitočnejšieho hráča Kaufland play off Tipsport Ligy.

Buček sa v kabíne najviac tešil na Tatara s Pánikom: "Hrajú NHL, sú to hviezdy tímu, takže som rád, že môžem byť medzi nimi." Pánik na zraze najprv pred novinárov nechcel predstúpiť, napokon sa aj po dohovore od Šatana nechal presvedčiť, aby im poskytol rozhovor. "Pocity mám dobré, po sezóne som sa cítil dobre. S chalanmi sme sa zvítali, panuje tu dobrá nálada. Budem robiť všetko pre to, aby som dal nejaké góly," uviedol útočník Arizony.

Realizačnému tímu už prisľúbili účasť na šampionáte aj obranca Erik Černák z Tampy Bay Lightning a útočník Marko Daňo z Winnipegu Jets. Obaja sa zapoja do prípravy pred svetovým šampionátom v jej záverečnej fáze na budúci týždeň. "Pripoja sa k nám o týždeň v utorok na zraze v Poprade," potvrdil Šatan. Christián Jaroš si po návrate zo zámoria oddýchol a už sa nevie dočkať zápasov s Čechmi: "Veľmi sa teším. Mal som dva týždne prestávku, som nabitý energiou. Zatiaľ som sa s nikým nerozprával, či budem už hrať, ale chcel by som sa dostať do tempa, čiže chcem odohrať všetky prípravné zápasy."

Dvadsaťtriročný obranca odohral v tejto sezóne za "senátorov" z Ottawy 61 zápasov s bilanciou jeden gól a deväť asistencií a výraznejšie sa usadil v prvom tíme. Na farme v Belleville odohral iba jediný duel. V závere sezóny sa však zranil a zdalo sa, že jeho účasť na MS dostala trhliny. "Nebolo to napokon nič vážne, som pripravený hrať. Myslím si, že je skvelé, že aj ostatní chalani chceli prísť reprezentovať. Ak bude náš tím najsilnejší, ako môže byť, potom máme šancu na dobrý výsledok. Ja som sa na MS tešil, od začiatku som chcel prísť," dodal Jaroš. Ako rodený Košičan bude mať na domácich MS špeciálnu motiváciu, známi a príbuzní ho už žiadajú o vstupenky. "Každý sa pýta na lístky, ale asi nebudem môcť vyhovieť každému."

Na utorkový zraz meškali hráči, ktorí pricestovali do Piešťan z východu republiky. "Pri Strečne bola zápcha a tak niektorí prišli trochu neskôr," objasnil Šatan. Aj jeho teší, že sila kádra po príchodoch hráčov z NHL vzrástla. "Som zvedavý, ako sa mužstvo ukáže v zápasoch s kvalitnejšími tímami. Aj samotní hráči zo zámoria vedia, že sa od nich očakáva, že budú lídri tímu, nielen na ľade, ale aj mimo ľadu."

Ďalšie posily z NHL by sa mohli k mužstvu pripojiť po konci série 1. kola play off medzi Bostonom a Torontom. V hre sú Jaroslav Halák, Zdeno Chára (obaja Boston), respektíve Martin Marinčin (Toronto). Stav série je po šiestich dueloch vyrovnaný 3:3, rozhodujúci siedmy bol na programe v noci na stredu na ľade Bruins. "Sme dohodnutí, že počas play off ich nebudeme kontaktovať. Nechceme ich zaťažovať telefonátmi, keď im sezóna vrcholí. Musíme si počkať na výsledok, potom sa s nimi spojíme. Ak budú voľní, budú určite rozmýšľať o MS, samozrejme, môžu tam byť aj faktory ako zdravotný stav," povedal Šatan.

Slovenskí hokejisti zatiaľ v príprave zvíťazili v dvoch dueloch, v oboch v Rakúsku nad domácim výberom. Predtým zaknihovali prehry 0:4 so Švédskom v Topoľčanoch a neuspeli ani v dvojzápase s Nemeckom v Kaufbeurene a Garmisch-Partenkirchene (1:2 a 1:3). Najbližšie sa v rámci Euro Hockey Challenge stretnú s Českom v piatok v Trenčíne (18.00 h) a o deň neskôr v Nitre (18.00). V záverečnej príprave budú Slováci pokračovať duelom s Veľkou Britániou v Poprade (4. mája) a generálkou na MS bude súboj s Nórmi v Michalovciach (7. mája).


Káder SR pred dvojzápasom Euro Hockey Challenge proti ČR:


Brankári: Marek ČILIAK (HC Kometa Brno 9/0), Július HUDÁČEK (Spartak Moskva 45/0), Denis GODLA (KalPa Kuopio 8/0)

Obrancovia: Mário GRMAN (HC Slovan Bratislava 20/0), Patrik KOCH (HC Košice 8/0), Marek ĎALOGA (Mora IK 83/9), Mislav ROSANDIČ (Mountfield HK 16/0), Michal ČAJKOVSKÝ (Dinamo Moskva 52/5), Martin ŠTAJNOCH (Norimberg Ice Tigers 27/1), Martin FEHÉRVÁRY (HV 71 22/1), Christián JAROŠ (Ottawa Senators 26/3), Andrej SEKERA (Edmonton Oilers 71/10)

Útočníci: Dávid BONDRA (HK Poprad 25/4), Dávid BUC (HC Slovan Bratislava 30/3), Samuel BUČEK (HK Nitra 4/3), Milan KYTNÁR (HKM Zvolen 16/0), Róbert LANTOŠI (HK Nitra 7/1), Adam LIŠKA (HC Slovan Bratislava 7/1), Mário LUNTER (HC'05 Banská Bystrica 4/0), Patrik SVITANA (HK Poprad 26/1), Ladislav NAGY (HC Košice 112/34), Radovan PULIŠ (HC 07 Detva 15/4), Matúš SUKEĽ (HC Slovan Bratislava 19/1), Marián STUDENIČ (Binghamton Devils - USA/AHL 2/1), Richard PÁNIK (Arizona Coyotes 37/2, Tomáš TATAR (Montreal Canadiens 47/11), Tomáš ZIGO (HC '05 Banská Bystrica 8/1).