Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

UNIKÁTNE FOTO: Ako sa leskli cenné kovy v rukách našich hokejistov

Na 66. Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Göteborgu (Švédsko) vyhrali slovenskí reprezentanti 11. mája 2002 vo finálovom zápase nad hokejistami Ruska 4:3 a stali sa majstrami sveta. Víťazný gól za Slovensko strelila 100 sekúnd pred koncom dnes už legenda slovenského hokeja Peter Bondra. Slovenský kouč mal dobrú ruku pri výbere hráčov, okolo kapitána Šatan vytvorili jednoliaty tím. Ján Filc dobre vedel, prečo do neho dotiahol 37-ročného veterána Baču i 22-ročného mladíka v bránke Staňu. Kolektív bol základom úspechu, osobnosti ju viedli správnym smerom. Bondra v 34 rokoch prišiel na svoje prvé MS a hneď so zlatým koncom. Útok v mužstve Slovenska prestavoval tak ako v minulosti najväčšiu silu, ale brankár už nebol slabinou a trhlinky v obrane zakryli všetci. Aj Pálffy s Bondrom sa vrátili za Lašákovu bránku, aby pomohli, keď bolo treba, a vzápätí útočili na druhej strane. Slovensko prežívalo vďaka hokeju krásne dni, reprezentácia na MS dostala do varu celý národ. Na archívnej snímke radosť z víťazstva majú hráči Ľubomír Bartečko (vpravo) a Miroslav Šatan (vľavo). Foto: ARCHÍV TASR Pavel Neubauer

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové snímky hokejovej reprezentácie Slovenska s originálnymi popiskami.

Bratislava 6. mája (Teraz.sk) - Naši chlapci získali na majstrovstvách sveta do dnešného dňa štyri sady medailí.

Príchuť prvého a dosiaľ jediného zlata okúsili na MS 2002 v Göteborgu.

Zato striebro sa im podarilo získať už dvakrát - najprv v roku 2000 na šampionáte v Petrohrade, a opätovne v roku 2012 v Helsinkách.

Fínska metropola dožičila slovenským hokejistom aj lesk bronzu, a to v roku 2003.

ZLATO, MS Göteborg, rok 2002



Naše hokejové zlato

Na snímke zlatá medaila a zápisník trénera Jána Filca z MS v Göteborgu 2002.
Foto: Archív TASR/ Martin Baumann



Slovenskí hokejisti sa stali majstrami sveta

Na archívnej snímke z 11. mája 2002 je zlatý hokejový tím Slovenska po víťazstve 4:3 nad Ruskom vo finále na MS v Göteborgu. Slovenskí hokejisti sa stali majstrami sveta.
Foto: Archív TASR/Pavel Neubauer


STRIEBRO, MS v Petrohrade, rok 2000



Fanúšikovia povzbudzujú počas finále

Finálový zápas Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji medzi Slovenskom a Českom sledovali 14. mája 2000 na Námestí SNP v Bratislave stovky fanúšikov slovenského tímu.
Foto: Archív TASR/Miroslava Cibulková


Námestie SNP víta strieborných chlapcov

Slovenských hokejistov, ktorí získali na Majstrovstvách sveta v hokeji v Petrohrade striebornú medailu, privítali v pondelok 15.mája 2000 o tretej hodine nadránom na Námestí SNP v Bratislave tisíce rozradostených fanúšikov.
Foto: Archív TASR/Ivan Majerský



STRIEBRO, MS v Helsinkách, rok 2012




Zasa striebro! Na námestí SNP opäť vítajú hokejistov

Fanúšikovia vítajú 21.mája 2012 slovenských hokejistov na Námestí SNP v Bratislave po prílete z hokejových MS, kde získali strieborné medaily.
Foto: Archív TASR/ Michal Svítok



Prílet charterového letu so slovenskými hokejistami

Prílet charterového letu so slovenskými hokejistami z MS z Helsínk na bratislavské Letisko M.R. Štefánika 21. mája 2012 v Bratislave. Na snímke slovenskí hokejoví reprezentanti sa z letiska presúvajú autobusom na Námestie SNP v Bratislave.
Foto: Archív TASR/Martin Baumann


Originálna poštová hokejová známka

Slovenská pošta vydala známku so striebornými vicemajstrami sveta v ľadovom hokeji z tohtoročných MS vo Fínsku a Švédsku. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka sú nastúpení na modrej čiare počas vyhlásenia víťazného tímu po skončení zápasu základnej skupiny v Helsinkách, v ktorom Slováci vyhrali nad Švajčiarskom 1:0. Poštová známka má nominálnu hodnotu 40 centov.
Foto: Archív TASR



Je to naše

Prílet charterového letu so slovenskými hokejistami z MS z Helsínk na bratislavské Letisko M.R. Štefánika 21. mája 2012 v Bratislave. Na snímke kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Chára s trofejou pre vicemajstrov sveta vystupuje ako prvý z lietadla, za ním Miroslav Šatan.
Foto: Archív TASR/ Martin Baumann


BRONZ, MS v Helsinkách, rok 2003



Bronzoví medailisti z hokejových MS 2003

Bronzoví medailisti z hokejových MS prišli polhodinu po polnoci z 10. na 11. mája 2003 na bratislavské Námestie SNP a zvítali sa s tisíckami nadšených fanúšikov, ktorí priestor zaplnili takmer až po jeho spodok na úroveň Kamenného námestia. Hokejových hrdinov na oslavy priviezli dva autobusy s ohradenými strechami, z ktorých sa po ceste vítali v uliciach hlavného mesta s národom intenzívne s nimi žijúcim celé dva týždne. Do kolóny sa dostala aj asi 50-členná skupina motorkárov a sprievod sa na chvíľu zastavil akoby symbolicky pri zimnom štadióne. Pri ňom fanúšikovia zatarasili cestu roztiahnutím veľkej štátnej zástavy. Na snímke Ján Lašák (vpravo) a Rastislav Staňa (vľavo).
Foto: Archív TASR/ Štefan Puškáš


Chuť prvého bronzu

Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili 10. mája 2003 v zápase o tretie miesto na majstrovstvách sveta vo Fínsku nad Českom a prvýkrát v histórii získali bronzové medaily. V ôsmom vzájomnom súboji na MS sa tak Slováci tešili z historického víťazstva. Na snímke (zľava) Žigmund Pálffy, Martin Štrbák, Ľubomír Višňovský a Jozef Stümpel v šatni so svojou radosťou z medailí.
Foto: Archív TASR/Pavel Neubauer