Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V unifikovanom stolnom tenise zlato, vo volejbale striebro

V unifikovanom volejbale získali na Svetových letných hrách Špeciálnych olympiád v Abú Zabí slovenskí reprezentanti striebro. Foto: Združenie Špeciálnych olympiád Slovensko

Posledný deň na Svetových letných hrách Špeciálnych olympiád bol úspešný aj pre plavkyňu Vandu Kračúnovú. Získala druhé zlato, po disciplíne 200 m prsia to bolo víťazstvo aj v disciplíne 100 m prsia.

Abú Zabí 21. marec (Teraz.sk) – K najsledovanejším disciplínam na Svetových letných hrách Špeciálnych olympiád patria zápasy v unifikovaných športoch, kde v tímoch hrajú športovci s aj bez mentálneho postihnutia. Slovensku veľkú radosť urobil tandem Matúš Mikle a Markus Tonkovič, ktorí v stolnom tenise získali zlato a zo zisku striebra tešili unifikovaní volejbalisti.

Náročný turnaj majú za sebou reprezentanti Špeciálnych olympiád Slovensko, ktorí v unifikovanom volejbale na Svetových letných hrách v Abú Zabí obsadili druhé miesto. ,,Rusi sú v unifikovanom volejbale svetová špička, vo finále sme im však boli rovnocenným súperom. Chcem sa poďakovať celému tímu a chlapcom, unifikovaným partnerom, že dokázali spojiť sily a podporovali našich športovcov s mentálnym postihnutím. Výborne sa zohrali,“ zhodnotil Ján Senko, tréner unifikovaného volejbalu. ,,Do stretnutia sme išli s tým, aby sme zahrali čo najlepší volejbal, pobaviť divákov a vedeli sme, že to bude s Ruskom náročné. Zo striebra sa však veľmi tešíme, sme šťastní a pozdravujeme na Slovensko,“ odkázal Peter Malachovský, unifikovaný partner. Medaily našim chlapcom odovzdala legenda volejbalu – Srb Vladimir Grbić. ,,Finále bol dobrý zápas, mám zážitok na celý život,“ doplnil Matej Čonka, športovec Špeciálnych olympiád Slovensko.

Boj o zlato dopadol výborne pre unifikovaných stolných tenistov, ktorí vo finálovom zápase porazili Rusko na sety 3:1. ,,Bol to výborný zápas, snažili sme sa a urobili sme maximum preto, aby sme zvíťazili. Zlatá medaila je fantázia, o tom som sníval, byť zlatý,“ povedal Matúš Mikle (27), športovec Špeciálnych olympiád. ,,Tieto hry sú pre mňa zážitkom, spoznal som nových ľudí, skvelé podujatie,“ doplnil Mikle. Tandem s unifikovaným partnerom Markusom Tonkovičom (20) tvorí už päť rokov. ,,S Matúšom si rozumieme, dosť veľa spolu trénujeme a mali sme možnosť sa na tieto hry dobre pripraviť. Chceli sme zabojovať a sme šťastní, že sa to podarilo a máme zlato,“ dodal Tonkovič. Pekný výsledok dosiahli aj naši unifikovaní futbalisti, ktorí po dramatickom zápase s Čile obsadili konečné 4. miesto, pričom sa dostali do skupiny s najsilnejšími krajinami turnaja.

Posledný súťažný deň na Svetových letných hrách Špeciálnych olympiád bol úspešný aj pre plavkyňu Vandu Kračúnovú (16), ktorá získala druhé zlato, po disciplíne 200 m prsia to bolo víťazstvo aj v disciplíne 100 m prsia. Medzi atlétmi bodovala Simona Horváthová (17), vyhrala zlato za skok do diaľky. Naša najúspešnejšia gymnastka s mentálnym postihnutím Gizela Billíková (36) svoju zbierku medailí dnes rozšírila o dve zlaté medaily (švihadlo, kužele) a dve strieborné medaily (lopta, stuha). Svoju tretiu medailu – striebro v časovke na 1 km si vybojoval cyklista Michal Štubňa (26). V bocci si naši špeciálni olympionici Milan Mikletič (17) a Daniel Filadelfi (16) vybojovali bronz v štvorhre.


Združenie Špeciálnych olympiád Slovensko
Vzniklo v roku 1993 s cieľom poskytovať celoročný cyklus súťaží a tréningov v športových disciplínach ako atletika, plávanie, gymnastika, futbal, volejbal, cyklistika, zjazdové lyžovanie, bežecké lyžovanie, tenis, stolný tenis, pozemný hokej, boccia, krasokorčuľovanie, snežnice a iné. Špeciálne olympiády Slovensko sú členom Special Olympics International a Slovenského olympijského výboru.

Logo Special Olympics tvorí päť postáv v kruhu, ktorý reprezentuje svet. Postavy sú symbolom športovca, rodiča, trénera, podporovateľa a dobrovoľníka, lebo len vďaka spolupráci všetkých uvedených dokážu Špeciálne olympiády napĺňať svoj cieľ.