Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Sagan zvýšil náskok. Prvú alpskú etapu Tour vyhral Nemec Geschke

Slovenský cyklista Peter Sagan (Tinkoff Saxo) v zelenom drese lídra bodovacej súťaže (vľavo) jazdí v pelotóne na trati 17. etapy 102. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France z Digne-les-Bains do Pra Loup (160 km) 22. júla 2015. Foto: TASR/AP

S prestížnym podujatím sa v stredu rozlúčil tretí muž priebežného poradia Tejay Van Garderen (BMC), trápený zdravotnými problémami i poľský majster sveta Michal Kwiatkowski.

Pra Loup 22. júla (TASR) – Víťazom prvej z kvarteta alpských etáp na cyklistických pretekoch Tour de France 2015 sa stal po sóle Nemec Simon Geschke z tímu Giant-Alpecin. Slovák Peter Sagan v stredu opäť zvýšil zvýšil svoj náskok v bodovacej súťaži.



Na druhom mieste skončil s odstupom 32 sekúnd Američan Andrew Talansky (Cannondale-Garmin Pro Cycling Team), tretia priečka patrí Kolumbijčanovi Rigobertovi Uranovi (Etixx - Quick-Step). Žltý dres si udržal Christopher Froome (Sky), ktorá má náskok 3:10 min na Kolumbijčana Naira Quintanu (Movistar). Sedemnásty úsek s najvyšším bodom tohtoročnej Tour Col d'Allos viedol z Digne-les-Bains do Pra Loup a meral 161 kilometrov. "Je to neuveriteľný moment, nevyhral som toho počas kariéry až tak veľa. Už som nemal chuť skončiť štvrtý alebo piaty," povedal víťazný Geschke v cieli so slzami v očiach

Sagan dal Contadorovi bicykel

Na jedinej rýchlostnej prémii etapy si Sagan (Tinkoff-Saxo) pripísal pätnásť bodov a v boji o zelený dres tak zvýšil svoj náskok na 104 bodov. Do cieľa prišiel Slovák na 91. mieste, v priebežnom poradí figuruje na 29. priečke. V etape výrazne pomáhal aj lídrovi svojho zoskupenia Albeetovi Contadorovi. "Dnes som chcel byť v úniku, najmä aby som vo finále pomohol Rafalovi Majkovi, Michaelovi Rogersovi alebo Albertovi Contadorovi. Ocitli sme sa napokon spolu v zjazde a bolo stresujúce, keď Nibali zaútočil. Keď Alberto spadol, dal som mu svoj bicykel a na záverečné stúpanie si potom zobral ďalší. Je mi ľúto, že nedokázal získať späť stratený čas," uviedol Sagan pre oficiálnu stránku podujatia.

Slovenský cyklista Peter Sagan (vpravo) si pripísal 15 bodov za 3. miesto v jedinej rýchlostnej prémii v rámci 17. etapy TdF a v boji o zelený dres tak zvýšil svoj náskok na 104 bodov.
Foto: Teraz.sk/Facebook Peter Sagan


S prestížnym podujatím sa v stredu rozlúčil tretí muž priebežného poradia Tejay van Garderen (BMC), trápený zdravotnými problémami i poľský majster sveta Michal Kwiatkowski (Etixx - Quick-Step).

Tourminátor opäť v úniku

Hneď po štarte skúsil Sagan šťastie spolu so Stevenom Kruijswijkom z tímu Lotto-Jumbo, no po desiatich kilometroch bolo po úniku a pelotón pokračoval vo vysokom tempe. Už po 25-kilometroch to Slovák sprevádzaný asi tridsiatkou jazdcov skúsil znovu, no aj túto skupinu pelotón odstavil.




Trápenie Van Garderena

V stúpaní na prvú horskú prémiu Col de Leques (3. kategória, 6 km, 5,3%) sa vytvorila skupina s 20-sekundovým náskokom, no zakrátko sa stala korisťou tímu Sky. Dva body si na vrchole pripísal Poliak Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), jeden do súboja o najlepšieho vrchára Chorvát Kristijan Durasek (Lampre-Merida). Počas stúpania začal zaostávať Van Garderen, privolal si lekára a pokračoval s bolesťami hlavy s dvojicou pomocníkov za pelotónom. Sedemdesiattri kilometrov pred cieľom tretí muž priebežného poradia svoje trápenie definitívne ukončil.

Tímový kolega pomáha americkému cyklistovi Tejayovi van Garderenovi (vľavo) z BMC, ktorý sa necítil zdravotne v poriadku v 17. etape 102. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France z Digne-les-Bains do Pra Loup (160 km) 22. júla 2015. Tejay van Garderen, tretí muž celkového poradia v 17. etape vzdal.
Foto: TASR/AP


Pred stúpaním na Col de Toutes Aures (3. kategória, 6,1 km, 3,1%) sa oddelilo dvadsaťosem cyklistov, medzi ktorými nechýbal Sagan. Na vrchole bodovala dvojica zo stajne MTN-Qhubeka, Serge Pauwels získal dva body a Daniel Teklehaimanot jeden. Na Col de la Colle-Saint-Michel (2.kategória, 11 km, 5,2 %) si body rozdelili Pauwels (5 bodov), Jose Herrada (3 body), Durasek (2 body), John Degenkolb (1 bod). V jedinej rýchlostnej prémii etapy uchmatol dvadsať bodov Benoit Vaugrenard (FDJ.fr), tretí Sagan pätnásť.

Stúpanie na Col de Leques


Z vedúcej skupiny sa úspešne oddelil Simon Geschke (Giant-Alpecin) a rodáka z Berlína sa vybrala prenasledovať trojica v zložení Jesus Herrada (Movistar), Daniel Teklehaimanot a Durasek.

Pád Contadora

Pred začiatkom stúpania na najvyšší bod tohtoročnej Tour Col d'Allos (1. kategória, 14 km, 5,5%) pokračoval za Geschkem, ktorý mal na pelotón náskok desiatich minút, z tria už len Eritrejčan. Odstavila ho však skupina prenasledovateľov, ktorá si razila cestu z vedúcej skupiny za osamelým lídrom. S tempom nebol spokojný Thibaut Pinot (FDJ.fr), ktorý sa od zvyšnej štvorice oddelil. Nemec si minútový náskok udržal až na vrchol a uchmatol desať bodov. Francúz riskoval pri nebezpečnom zjazde, aby Nemca dostihol a v jednej zo zákrut sa ocitol na ceste. Rýchlo však nasadol na bicykel a pokračoval. Defektu a pádu sa v klesaní nevyhol Alberto Contador, ktorý stratil cenné sekundy a vypadol zo skupiny hlavných favoritov.

Španielsky cyklista Alberto Contador v roztrhanom drese dobieha stratu po páde v zjazde v 17. etape 102. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France z Digne-les-Bains do Pra Loup (160 km) 22. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Víťaz Geschke, Sagan 91.

V záverečnom šesťkilometrovom stúpani mal osamelý Geschke náskok na prenasledovateľov už minútu a so zaťatými zubami smeroval za najväčším úspechom doterajšej kariéry.

Víťazné gesto nemeckého cyklistu Simona Geschkeho (Giant Alpecin) v cieli 17. etapy 102. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France z Digne-les-Bains do Pra Loup (160 km) 22. júla 2015.
Foto: TASR/AP
.

17. etapa (Digne-les-Bains - Pra Loup, 161 km):
1. Simon Geschke (Nem./Giant) 4:12:17 h, 2. Andrew Talansky (USA/Cannondale) +32 s, 3. Rigoberto Uran (Kol./Etixx - Quick-Step) +1:01 min, 4. Thibaut Pinot (Fr./FDJ) +1:36, 5. Mathias Frank (Švajč./IAM Cycling) +1:40, 6. Steven Kruijswijk (Hol./LottoNL) +2:27, 7. Nicolas Roche (Ír./Team Sky) +3:02, 8. Jonathan Castroviejo (Šp./Movistar) +3:04, 9. Serge Pauwels (Belg./Team MTN) +3:05, 10. Adam Yates (V. Brit./Orica) +3:21, ...91. Peter SAGAN (SR/Tinkoff - Saxo) +21:05

Priebežné poradie po 17. etape: 1. Chris Froome (V. Brit./Team Sky) 69:06:49 h, 2. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +3:10 min, 3. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +4:09, 4. Geraint Thomas (V. Brit./Team Sky) +6:34, 5. Alberto Contador (Šp./Tinkoff - Saxo) +6:40, 6. Robert Gesink (Hol./LottoNL) +7:39, 7. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) +8:04, 8. Mathias Frank (Švajč./IAM Cycling) +8:47, 9. Bauke Mollema (Hol./Trek) +11:47, 10. Warren Barguil (Fr./Giant) +13:08, ...9. Peter SAGAN (SR/Tinkoff - Saxo) +1:01:35 h

Bodovacia súťaž: 1. Peter SAGAN (SR/Tinkoff - Saxo) 420 b., 2. Andre Greipel (Nem./Lotto) 316, 3. John Degenkolb (Nem./Giant) 281, 4. Mark Cavendish (V. Brit./Etixx - Quick-Step)192 , 5. Bryan Coquard (Fr./Europcar) 122, 6. Chris Froome (V. Brit./Team Sky) 109, 7. Zdeněk Štybar (ČR/Etixx - Quick-Step) 78, 8. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) 77, 9. Tony Gallopin (Fr./Lotto) 76, 10. Alexander Kristoff (Nór./Katuša) 70

Súťaž vrchárov: 1. Chris Froome (Britain / Team Sky) 61 b., 2. Joaquim Rodriguez (Šp./Katuša) 52, 3. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) 41, 4. Serge Pauwels (Belg./Team MTN) 40, 5. Richie Porte (Austr./Team Sky) 40, 6. Romain Bardet (Fr./AG2R) 38, 7. Rafal Majka (Poľ./Tinkoff - Saxo) 34, 8. Nairo Quintana (Kol./Movistar) 32, 9. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) 32, 10. Robert Gesink (Hol./LottoNL) 28