Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Wang Jang a Balážová sa prebojovali do semifinále

Na snímke slovenský stolný tenista Wang Jang v zápase 3. kola dvojhry podľahol za 33 minút domácemu Japoncovi Kokimu Niwovi 0:4 na sety v stolnom tenise počas XXXII. letných olympijských hier v Tokiu 27. júla 2021. Foto: TASR - Martin Baumann

Wang Jang po suverénnom víťazstve v základnej skupine mal v 1. kole vyraďovacej časti voľno a nastúpil až v osemfinále.

Sarajevo 17. mája (TASR) - Slovenskí reprezentanti v stolnom tenise Wang Jang a Barbora Balážová sú blízko zisku miestenky na OH 2024. Na turnaji európskej olympijskej kvalifikácie v Sarajeve postúpili už do semifinále a ak zvládnu aj svoje sobotné duely, kvalifikujú sa do Paríža. Vo štvrťfinále vypadla Tatiana Kukuľková a v osemfinále Ľubomír Pištej, obaja budú mať šancu bojovať o olympiádu ešte vo víkendovej tretej fáze turnaja.

Wang Jang po suverénnom víťazstve v základnej skupine mal v 1. kole vyraďovacej časti voľno a nastúpil až v osemfinále. V ňom zdolal Vladislava Ursua z Moldavska 4:1 na sety, následne nedal vo štvrťfinále šancu Fínovi Benedekovi Olahovi (4:0). V sobotu o 9.30 h bude o účasť v Paríži bojovať s Grékom Panagiotisom Gionisom.

V osemfinále skončil Pištej. Ten si v úvodnom kole vyraďovačky poradil s Belgičanom Cedricom Nuytinckom 4:1, ale potom bol nad jeho sily Poliak Milosz Redzimski, ktorému podľahol po dramatickom boji 3:4.

V ženskom "pavúku" si úspešne počínala Balážová. V 1. kole zdolala po tuhom boji Giorgiu Piccolinovú z Talianska 4:3 a v osemfinále zvíťazila nad Švajčiarkou Rachel Moretovou (4:2). Vo štvrťfinále prehrávala s portugalskou reprezentantkou Jieni Shaovou 0:3, no sériou štyroch víťazných setov duel otočila a zaistila si postup do semifinále. O miestenku na OH bude bojovať v sobotu o 10.20 s Holanďankou Britt Eerlandovou.

V akcii bola aj Tatiana Kukuľková. Po víťazstve nad Sofiou-Xuan Zhang zo Španielska (4:2) postúpila do štvrťfinále, v ktorom viedla nad Britkou Annou Hurseyovou 3:0, ale potom prehrala štyri sety za sebou a vypadla.

"Boli to veľké nervy. Škoda, že ´Kuki´ sa začala báť napriek tomu, že vyhrávala. Je pravda, že Hurseyová hrala dobre, ale to aj ona. Len od mojej zverenky si to žiadalo menšiu ustráchanosť. Baša naopak. Zabrala v poslednom momente. Dodržala taktiku, hrala to súperke do forhendu, čo ona neobľubuje a napokon to slávilo úspech," uviedol pre web Slovenského stolnotenisového zväzu reprezentačný tréner SR Jaromír Truksa.

V Sarajeve sa hrá o päť olympijských miesteniek v oboch kategóriách. Prvé si vybojujú vo vyraďovačke víťazi semifinále (finále sa už nehrá - pozn.). Ďalšie miestenky sa rozdajú v tretej fáze (sobota a nedeľa). V nej sa predstavia hráči a hráčky, ktoré sa ešte nekvalifikovali na OH. Postúpia obaja finalisti a potom ešte aj víťaz duelu medzi zdolanými semifinalistami.

európska olympijská kvalifikácia vo dvojhre:

muži

1. kolo:

Ľubomír PIŠTEJ (SR) - Cedric Nuytinck (Belg.) 4:1 (7, 9, 1, -9, 9)

2. kolo (osemfinále):

Milosz Redzimski (Poľ.) - PIŠTEJ 4:3 (4, 10, -9, -9, 8, -9, 6)

WANG Jang (SR) - Vladislav Ursu (Mold.) 4:1 (9, -6, 7, 7, 8)

štvrťfinále:

WANG Jang - Benedek Olah (Fín.) 4:0 (5, 10, 9, 10)



ženy

1. kolo:

Barbora BALÁŽOVÁ (SR) - Giorgia Piccolinová (Tal.) 4:3 (-8, 13, 7, -10, 8, -7, 6)

2. kolo (osemfinále):

Tatiana KUKUĽKOVÁ (SR) - Sofia-Xuan Zhang (Šp.) 4:2 (-9, 6, 12, -7, 3, 11)

BALÁŽOVÁ - Rachel Moretová (Švaj.) 4:2 (10, 4, 7, -4, -11, 7)

štvrťfinále:

Anna Hurseyová (V.Brit.) - KUKUĽKOVÁ 4:3 (-3, -13, -8, 5, 5, 7, 9)

BALÁŽOVÁ - Jieni Shaová (Portug.) 4:3 (-10, -9, -9, 7, 7, 13, 9)