Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Žilina strelila Slovanu prvé góly v sezóne, vyhrala po vyše roku

SR Futbal NL Nadstavba 8. kolo Titul Skupina BAXŠK Slovan Bratislava - MŠK ŽilinaNa snímke v pozadí brankár Slovana Milan Bojran vyráža loptu po priamom kope hráča Žiliny Dominika Javorčeka (v popredí vľavo) počas zápasu 8. kola nadstavbovej časti futbalovej Niké ligy v skupine o titul ŠK Slovan Bratislava - MŠK Žilina v Bratislave 4. mája 2024. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Žiline sa darí po príchode nového trénera Michala Ščasného.

Bratislava 5. mája (TASR) - Futbalisti Žiliny strelili Slovanu Bratislava prvý gól v tejto sezóne a zároveň prerušili vyše ročnú sériu bez víťazstva nad týmto súperom. V 8. kole nadstavbovej časti Niké ligy o titul vyhrali v sobotu na Tehelnom poli 3:2. Zvýšili tak svoje šance na umiestnenie v najlepšej trojke a účasť v pohárovej Európe.

Miestenka v 2. predkole Európskej konferenčnej ligy (EKL) sa dá v tejto sezóne získať už len prostredníctvom umiestnenia v tabuľke. Víťaz pohára Ružomberok začne svoju kontinentálnu púť o úroveň vyššie v 1. predkole Európskej ligy a zároveň už nemá šancu umiestniť sa v najlepšej trojke Niké ligy. Vo výsledku tak nebudú hrať tímy na 3. až 7. mieste baráž o štvrtú miestenku pre Slovensko.

Žiline sa darí po príchode nového trénera Michala Ščasného. Na lavičke je od 11. apríla a v štyroch ligových zápasoch získal 10 bodov za tri víťazstvá a jednu remízu. Pred jeho príchodom mal pritom tím v rovnakom období len tri body za jeden triumf. V nedeľu ťažili "Šošoni" aj z hry v prevahe, ktorá prišla po vylúčení Kyriakosa Savvidisa. "Úprimne som nepočítal, že by sa mi mohlo toto podariť. Cítim síce energiu mladého mužstva, ale toto je bonus. Tu sme vyhrali so šťastím, Slovan mal o jedného hráča menej a aj tak sme sa tam nevedeli dostať. Gól padol z jedinej šance v prevahe," uviedol Ščasný na sobotnej tlačovej konferencii.

Od jeho príchodu dostáva viac priestoru v kádri útočník Patrik Iľko, ktorý nechýbal v spomínaných štyroch zápasoch ani raz v základe. V sobotu mal dve asistencie, v predošlom zápase s Trnavou strelil gól na konečných 2:0. "V zápasoch má čísla, vie dať gól aj ho nachystať. Vie pracovať a odskakovať si medzi línie. Padla naňho jasná voľba na krídlo a on dokázal, že tam patrí," zhodnotil Ščasný.

Slovan už má istý titul a sezónu dohráva v oklieštenej zostave. Viacerí kľúčoví hráči oddychujú po sezóne alebo dostali voľno - sú medzi nimi napríklad Juraj Kucka, Jaba Kankava či Guram Kašia. "Belasým" chýbal pre kartový trest aj stredopoliar Marko Tolič a v sobotu tak neoslávili 105. výročie klubu víťazstvom.

Úradujúci majster však stále má niekoľkých hráčov, ktorí bojujú o prvenstvo v tabuľke ligových strelcov. Vedie ju Róbert Polievka z Banskej Bystrice s rovnakým počtom gólov (12) ako Tigran Barseghjan zo Slovana. Jeho spoluhráči David Strelec a Nino Marcelli majú o dva menej, druhý menovaný skóroval aj v sobotnom dueli. "Na príprave som povedal, že máme 3-4 hráčov, ktorí hrajú na to, kto bude najvyššie v tabuľke strelcov. Keď má však Tigran šancu, prihrá 'Strelovi', on je taký. Mužstvo ale podáva celkovo dobrý výkon. Bez Kankavu, Kucku a Toliča to nešlo, nemali sme striedania, ktoré by nám pomohli. Tie mala Žilina s perspektívnym mladým mužstvom," zhodnotil zápas tréner domácich Vladimír Weiss starší.