Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

Senzácia. Čepelová porazila Bencicovú a zahrá si finále!

Slovenská tenistka Jana Čepelová Foto: TASR/AP

Pre slovenskú tenistku je to prvé finále dvojhry na WTA Tour. V nedeľu bude o 19.00 SEČ bojovať o prvý titul na WTA Tour proti štrnástej nasadenej Nemke Andree Petkovicovej.

Charleston 6. apríla (TASR) - Slovenská tenistka Jana Čepelová sa prebojovala do finále dvojhry na turnaji WTA na zelenej antuke v americkom Charlestone (dotácia 700.000 USD). V semifinále si poradila so 17-ročnou Švajčiarkou so slovenskými koreňmi Belindou Bencicovou za 2:33 h po trojsetovej dráme 6:4, 5:7 a 7:6 (7). V tajbrejku dokázala otočiť z 1:4 a zmazať manko dvoch brejkov. V nedeľu bude bojovať o prvý titul na WTA Tour proti štrnástej nasadenej Nemke Andree Petkovicovej.

Čepelová pokračuje v Južnej Karolíne v spanilej jazde. V 2. kole senzačne vyradila svetovú i nasadanú jednotku Američanku Serenu Williamsovú, v 3. kole si poradila s trinástou nasadenou Ruskou Jelenou Vesninovou. Vo štvrťfinále urobila krátky proces s oveľa skúsenejšou kolegyňou zo slovenského fedcupového tímu Danielou Hantuchovou a v semifinále eliminovala aj talentovanú Bencicovú. Zverenka trénera Martina Zathureckého má v Charlestone už istú prémiu 64.000 USD a 305 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní bude figurovať najvyššie v kariére.

Slovenská tenistka Jana Čepelová vracia loptičku súperke Švajčiarke so slovenskými koreňmi Belinde Bencicovej
Foto: TASR/AP


Vo finále ju čaká Petkovicová

Čepelová čelila hneď v úvodnom geme dvom brejkbalom, podržala si však podanie, v ďalšej hre zobrala súperke servis a po potvrdení brejku si vybudovala náskok 3:0. Bencicová v ďalších minútach vyrovnala na 3:3, no koncovka prvého setu patrila Čepelovej. Slovenka v deviatom geme Švajčiarku brejkla a následne premenila po víťaznom forhende v poradí druhý setbal. Čepelová viackrát demonštrovala skvelú anticipáciu, v hlbokej defenzíve vystihla smer loptičky a výmenu zakončila skvelým obhodením.

Galéria: Momentky zo zápasu Čepelová -Bencicová





Čepelová premenila štvrtý mečbal

V druhom dejstve Bencicová pridala na agresivite, zlepšila podanie i returny a po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 5:2. Čepelová nezložila zbrane, v ôsmom geme odvrátila tri setbaly, v deviatom štvrtý a vyrovnala na 5:5. V jedenástom geme však opäť stratila podanie a Bencicová si vynútila tretie dejstvo, keď vďaka esu premenila v dvanástej hre v poradí šiesty setbal. V rozhodujúcom sete sa švajčiarska kvalifikantka po brejku v piatom geme ujala vedenia 3:2, Čepelová však kontrovala rebrejkom a stavu 5:4 mala k dispozícii mečbal. Bencicová ho však odvrátila víťazným bekhendovým longlajnom a vynútila si tajbrejk. V ňom viedla Švajčiarka 4:1 a mala dve podania. Čepelová však vyrovnala na 4:4 a napokon triumfovala. Za stavu 8:7 premenila v poradí štvrtý mečbal.

Čepelová mala po postupe do prvého finále na okruhu WTA obrovskú radosť. "Bol to fyzicky aj psychicky veľmi náročný zápas, ani sama neviem, ako som to zvládla. Nepodala som taký výkon ako v predchádzajúcich dueloch, no vďaka bojovnosti som to napokon dotiahla do úspešného konca. Striedala som výborne momenty s veľkými chybami. Za stavu 1:4 v tajbrejku som si povedala, že nemôžem hrať zbrklo a musím byť vo výmenách trpezlivá. Po jej dvojchybe som si povedala, že ešte nič nie je stratené, že musím ísť do toho. Nakoplo ma to, zlepšila som dĺžku úderov, začala som ju tlačiť, čo bol kľúč k úspešnému obratu," povedala pre TASR 20-ročná Slovenka, ktorá sa už teší na nedeľňajšie vyvrcholenie.

"Petkovicovú som videla počas februárového fedcupového zápasu s Nemeckom v Bratislave a hrala výborne. Aj v Charlestone má formu, veď dnes otočila semifinálový súboj s Kanaďankou Eugenie Bouchardovou. Očakávam veľmi ťažký zápas. Bude to o mne a o tom, ako to zvládnem fyzicky. Mám za sebou dva trojsetové maratóny, dôležité je, aby som teraz dobre zregenerovala. Bude to posledný zápas na turnaji, pôjde o titul a dám do toho všetko," dodala Čepelová.



dvojhra - semifinále:

Jana ČEPELOVÁ (SR) - Belinda Bencicová (Švajč.) 6:4, 5:7, 7:6 (7)