Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Tenis

Federer vyhral prvýkrát Masters v Šanghaji, bude svetovou dvojkou

Roger Federe Foto: TASR/AP

Federer, ktorý v semifinále ukončil víťaznú 28-zápasovú sériu najvyššie nasadeného Srba Novaka Djokoviča na čínskej pôde, získal celkovo 23. titul z podujatí Masters.

Šanghaj 12. októbra (TASR) - Švajčiarsky tenista Roger Federer sa stal prvýkrát v kariére víťazom turnaja ATP Masters 1000 v čínskom Šanghaji. Vo finále si ako nasadená trojka poradil s Francúzom Gillesom Simonom v dvoch setoch 7:6 (6), 7:6 (2) a v pondelok bude svetovou dvojkou. Vďaka zisku 1O00 bodov v rebríčku ATP Entry predstihne Španiela Rafaela Nadala.

Federer, ktorý v semifinále ukončil víťaznú 28-zápasovú sériu najvyššie nasadeného Srba Novaka Djokoviča na čínskej pôde, získal celkovo 23. titul z podujatí Masters. V prvom sete prehrával Švajčiar 3:5, no potom získal tri gemy v rade a v dvanástej hre viedol pri podaní súpera 40:15. Simon odvrátil dva setbaly a vynútil si tajbrejk, no v jeho koncovke mal vďaka skvelému obhodeniu po čiare navrch Federer.

Aj v druhom dejstve Simon napriek zraneniu slabín držal s favoritom krok a za stavu 6:5 mal k dispozícii dva setbaly. Federer si však vynútil tajbrejk, v ktorom slávil úspech. Za stavu 6:2 premenil hneď prvý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu so Simonom na 5:2 vo svoj prospech. Federer ešte má šancu zakončiť rok ako svetová jednotka, musí však zabrať na záverečnom podujatí Masters v Paríži a na Turnaji majstrov v londýnskej 02 aréne.

Federer bol po triumfe v Šanghaji nadšený. "Bol to pre mňa týždeň ako zo sna. V zápase proti Leonardovi Mayerovi som mal pri odvrátení piateho mečbalu aj trochu šťastia, no postupne som sa rozohral k výborným výkonom. Vyhrať najväčší turnaj na ázijskom kontinente je skvelý pocit, tento titul pre mňa veľa znamená," citovala slová grandslamového rekordéra agentúra dpa.

dvojhra - finále:

Roger Federer (3-Švajč.) - Gilles Simon (Fr.) 7:6 (6), 7:6 (2)