Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Mertiňák si prevzal cenu za oddanosť, v Davis Cupe odohral 21 zápasov

Na snímke slovenský tenisový daviscupový reprezentant Michal Mertiňák Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Doposiaľ získali ocenenie za oddanosť iba dvaja Slováci – Karol Kučera a daviscupový rekordér Dominik Hrbatý.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Slovenský tenista Michal Mertiňák si v nedeľu v bratislavskej AEGON aréne prevzal Cenu za oddanosť, ocenenie ITF, ktoré sa udeľuje za 20 stretnutí v Davisovom pohári. Po tomto víkende ich má rodák z Považskej Bystrice na svojom konte 21 (18-12). K slávnostnému aktu prišlo pred začiatkom záverečnej dvojhry súboja 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davis Cupu medzi SR a Rakúskom. Mertiňák vybojoval v sobotu po boku Martina Kližana rozhodujúci tretí bod znamenajúci postup Slovenska do septembrovej baráže o svetovú skupinu..

Doposiaľ získali ocenenie za oddanosť iba dvaja Slováci – Karol Kučera a daviscupový rekordér Dominik Hrbatý. Po tohtoročnom stretnutí 1. kola s Lotyšskom splnil kritérium na zisk aj Mertiňák, ktorý hrá v slovenskom daviscupovom tíme od roku 2003, keď debutoval proti Luxembursku. Deblový špecialista bol singlovou dvojkou a za stavu 2:2 vybojoval v záverečnej dvojhre víťazný bod znamenajúci postup do play off proti USA. Mal vtedy 23 rokov, teraz je z aktuálneho družstva v 34 rokoch najstarší a je v ňom i najdlhšie.

Mertiňák v roku 2005 zažil so slovenským tímom historický postup do finále bojov o "šalátovú misu". Proti Chorvátsku nastúpil za stavu 2:2 na rozhodujúci zápas, nestačil však na Maria Ančiča. Mertiňák má na svojom konte 13 titulov vo štvorhre. Na okruhu ATP sa mu najviac darilo v roku 2009. Spoločne s Čechom Františkom Čermákom sa kvalifikovali na Turnaj majstrov do Londýna, kde postúpili do deblového semifinále. Člen Slávie Právnik sa vo februári 2010 dostal vo svetovom rebríčku na 12. miesto, najvyššie v kariére. Zatiaľ sa mu nepodarilo preraziť na grandslamoch. Najlepším výsledkom zostáva wimbledonské štvrťfinále 2005 po boku Hrbatého.

Mertiňák si ocenenie ITF za oddanosť veľmi cení. "Znamená to pre mňa veľmi veľa. Reprezentovať Slovensko v Davisovom pohári bola pre mňa vždy veľká česť. Odohral som v tejto súťaži 21 zápasov a ubehlo to rýchlo. Veľmi rád spomínam na môj debut v Luxembursku, kde som vybojoval rozhodujúci bod. Ťažko povedať, s ktorým partnerom sa mi hralo najlepšie, no asi s Karolom Beckom. V roku 2005 sme spolu vyhrali všetky štvorhry. Veľmi emocionálna bola aj sobotňajšia štvorhra proti Rakúšanom, v ktorej sme s Martinom Kližanom otočili z 0:2 na sety. Najtrpkejšie spomínam na daviscupové finále proti Chorvátsku z roku 2005. S Dominom Hrbatým sme prehrali debla a potom som v rozhodujúcej dvojhre podľahol Ančičovi," povedal skúsený slovenský reprezentant.

Vizitka Michala Mertiňáka (zdroj stz.sk):

Narodený: 10. októbra 1979 v Považskej Bystrici

Rezidencia: Bratislava

Výška/váha: 187 cm/85 kg

Hrá: pravou rukou

Najlepšie postavenie v rebríčku dvojhry - štvorhry: 129. (júl 2005) – 12. (február 2010)

Zárobok v kariére: 1,48 milióna USD

Víťazné turnaje ATP vo štvorhre (13): 2012 – Moskva, 2010 – Kuala Lumpur, 2009 - Acapulco, Stuttgart, Umag, Bukurešť, Valencia, 2008 – Acapulco, Umag, 2007 – Umag, Bukurešť, 2006 – Záhreb, Chennai, finále (11)

V DC hral v 21 stretnutí (19 - 12)