Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

Slovákom sa rozplynul sen o elite, Mečíř: Chlieb sa lámal v piatok

Americký tenista John Isner (vľavo) si podáva ruku s porazeným Slovákom Lukášom Lackom po jeho víťazstve v zápase baráže o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára USA - Slovensko v Chicagu 14. septembra 2014. Foto: TASR/AP

Slováci spoznajú svojho súpera v 1. skupine euro-africkej zóny v budúcoročnej edícii Davisovho pohára vo štvrtok v Dubaji, kde je na programe žreb.

Chicago 15. septembra (TASR) - Sen slovenských tenistov o postupe do svetovej skupiny Davisovho pohára sa rýchlo rozplynul.

Slovenskí tenisti prehrali v barážovom stretnutí o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára v Chicagu s domácim tímom USA 0:5. O piaty bod pre americké farby sa na tvrdom povrchu acrylic v Sears Center zaslúžili Sam Querrey, ktorý v súboji tímových dvojok zdolal Norberta Gombosa v troch setoch 6:4, 4:6, 6:4.'

John Isner si v úvodnom nedeľňajšom singli poradil s Lukášom Lackom za 43 minút hladko v dvoch setoch 6:3, 6:0. Zverenec trénera Ladislava Simona nastúpil namiesto pôvodne nominovanej slovenskej jednotky Martina Kližana. O osude prvého setu rozhodol ôsmy gem, v ktorom Isner prelomil podanie Lacka. V druhom dejstve si Američan po dvoch brejkoch vybudoval náskok 4:0 a Lackovi napokon uštedril "kanára".

"Nastúpil som za rozhodnutého stavu, takže to bolo niečo ako tréningový zápas. Proti Johnovi je vždy veľmi ťažké nájsť rytmus. Nedostal som sa do zápasu a od stavu 3:3 v prvom sete sa mi nepodarilo uhrať ani gem," citovala slová Lacka agentúra AP.

Slovenský tenista Lukáš Lacko sa usiluje odvrátiť úder Američanovi Johnovi Isnerovi v zápase baráže o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára USA - Slovensko v Chicagu 14. septembra 2014.
Foto: TASR/AP


Isner vo februári v 1. kole svetovej skupiny proti Veľkej Británii chýbal pre zranenie členka, teraz potvrdil úlohu lídra tímu. "Vedeli sme, že tento zápas má pre nás obrovský význam. Patríme do svetovej skupiny a som rád, že sme to v Chicagu potvrdili. Splnili sme nás cieľ."

Chlieb sa lámal v piatok

Američania v barážovom stretnutí v Chicagu potvrdili úlohu favoritov a predĺžili svoje nepretržité účinkovanie medzi elitou na 25 rokov. Chlieb sa lámal v piatok v úvodných dvojhrách. Norbert Gombos s Martinom Kližanom dobre začali, no po prehratom prvom sete boli v ďalších minútach pánmi na dvorci John Isner so Samom Querreym. V sobotňajšej štvorhre Slováci bez chorého Michala Mertiňáka nemali proti svetovým deblovým jednotkám bratom Bobovi a Mikeovi Bryanovcom žiadnu šancu.

Na snímke vľavo nehrajúci kapitán slovenského tímu Miloslav Mečíř hovorí s hráčmi, vpravo Norbert Gombos a uprostred Lukáš Lacko v prestávke štvorhry barážového stretnutia o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára USA - Slovensko v Chicagu v noci na 14. septembra 2014.
Foto: TASR/AP


Slovenský kapitán Miloslav Mečíř zobral prehru 0:5 športovo. "Musím pogratulovať Američanom k zaslúženému víťazstvu a uznať ich kvality. Veľmi dobre sa na nás pripravili a prezentovali sa ešte v lepšej forme ako na US Open, kde som sledoval ich zápasy. Podali vynikajúce výkony. Škoda piatkových dvojhier. Noro Gombos ešte nikdy nehral proti rebríčkovo tak vysoko postavenému hráčovi, akým je Isner. V prvom sete hral výborne, dokázal so súperom držať krok a dobre čítal jeho delový servis. V tajbrejku rozhodol jeden pokazený volej. Pre Nora to bola veľká skúsenosť. Aj v záverečnom zápase s Querreym podal veľmi bojovný výkon. Martin Kližan mal v prvom sete proti Querreymu dvakrát brejku k dobru, no keď za stavu 5:4 podával na víťazstvo, tak akoby poľavil, čo súper využil a dostal sa na koňa. Vo štvorhre sme nemali nárok. Už pred zápasom som hovoril, že s týmto bodom veľmi počítať nemôžeme, pretože Bryanovci sú extratrieda," povedal pre TASR Mečíř.

Slováci spoznajú svojho súpera v 1. skupine euro-africkej zóny v budúcoročnej edícii Davisovho pohára vo štvrtok v Dubaji, kde je na programe žreb. V osudí budú figurovať bývalí držitelia "šalátovej misy" Španielsko a Rusko i Rakúsko, Holandsko, Rumunsko, Poľsko, Slovinsko, Ukrajina, Litva či Dánsko, do úvahy pripadá aj víťaz duelu 2. kola play off Lotyšsko - Švédsko. Mečíř by privítal, keby jeho zverenci začali doma. "V domácom prostredí je to vždy o niečo lepšie, nemusíme ďaleko cestovať. Chlapci sú zvyknutí na povrch v bratislavskom NTC a majú na svojej strane aj divákov. S cestovaním a najmä presunmi cez rôzne časové zóny je to vždy komplikovanejšie."

Kapitán amerického daviscupového tímu Jim Courier (vpravo) gratuluje Američanovi Samovi Querreymu po výhre prvého setu v zápase baráže o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára USA - Slovensko proti Slovákovi Martinovi Kližanovi v Chicagu 12. septembra 2014.
Foto: TASR/AP


Americký kapitán Jim Courier bol po hladkom triumfe nad Slovákmi spokojný. "Už na začiatku týždňa som hovoril, že tento duel je pre nás akoby 1. kolom nového ročníka. Teší ma, že sme ho zvládli bez problémov a dúfam, že hráčom vydrží dobrá forma až do februára 2015," povedal Courier pre oficiálnu daviscupovú stránku. Líder Američanov Isner si pochvaľoval atmosféru v tíme. "Davis Cup je niečo úplné iné ako bežný tenisový zápas, pretože hráte za svoju krajinu aj za spoluhráčov. V Chicagu som odohral dva zápasy, ktoré zaraďujem k mojím najvydarenejším v tejto súťaži. Predviedol som najlepší tenis."


baráž o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára:

USA - SLOVENSKO 5:0

John Isner - Norbert Gombos 7:6 (5), 6:4, 6:2
Sam Querrey - Martin Kližan 7:6 (5), 6:3, 6:3
Bob Bryan, Mike Bryan - Gombos, Lukáš Lacko 6:1, 6:2, 6:1
Isner - Lacko 6:3, 6:0
Querrey - Gombos 6:4, 4:6, 6:4