Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

O dnešnej výhre Košíc rozhodol prvý gól, zhodli sa Bartoš a Melichárek

Na snímke radosť hráčov Košíc na striedačke z postupu do finále po víťazstve v šiestom zápase semifinále play off hokejovej Tipsport extraligy ŠHK 37 Piešťany - HC Košice vo štvrtok 3. apríla 2014. Foto: Šieste semifinále Piešťany vs Košice

Košickí hokejisti sa už siedmykrát za sebou predstavia vo finále slovenskej extraligy.

Piešťany 3. apríla (TASR) - Košickí hokejisti sa už siedmykrát za sebou predstavia vo finále slovenskej extraligy. Postup spečatili vo štvrtkovom šiestom semifinále na ľade Piešťan, v ktorom o ich triumfe 2:1 i víťazstve v sérii 4:2 na zápasy rozhodol prvý gól.

Košičania sa od úvodu sústredili najmä na obranu, ktorá ich zdobila celý zápas. "Najpodstatnejšie asi boli tímová robota a tímový duch, všetci sme k tomu pristúpili zodpovedne. Síce sme mali slabší úvod, ale zodpovedne a trpezlivo sme bránili stredné pásmo," uviedol obranca Košíc Radek Deyl, ktorý sa necelých 50 sekúnd pred koncom druhého dejstva postaral o úvodný gól duelu.

Na snímke Radek Deyl (vľavo), Marek Bartánus (uprostred) a vpravo Peter Bartoš (všetci Košice) sa tešia po prvom góle v šiestom zápase semifinále play off hokejovej Tipsport extraligy ŠHK 37 Piešťany - HC Košice vo štvrtok 3. apríla 2014.
Foto: Šieste semifinále Piešťany vs Košice
Jeho nahodenie počas presilovky si cez skrumáž našlo cestu až za chrbát brankára domácich Tomáša Tomeka. "Ten gól do šatne nás určite posilnil. V tej tretej sme si to už ustrážili," pokračoval dvadsaťštyriročný obranca, ktorý zaznamenal už tretí gól v play off. "Tri roky som čakal a teraz mi to tam začalo padať. Som len rád, že aj takto môžem pomôcť mužstvu. Dúfam, že mi niečo ostalo aj na finále," zaželal si Deyl.

Dôležitosť prvého gólu zdôrazňoval už pred zápasom aj jeden z najskúsenejších košických hráčov Peter Bartoš a prízvukoval to aj po zápase: "Rozhodlo práve to, kto dá prvý gól. My sme sem prišli s tým, že budeme hrať trpezlivo a vedeli sme, čo budú hrať domáci. Rasťo Staňa nás v prvej tretine podržal, keď nedali jednu tutovku. My sme v druhej tretine premenili presilovku."

Na snímke vľavo útočník Jiří Bicek (Košice) strieľa na bránku, uprostred brankár Tomáš Tomek, vpravo obranca Matúš Rais (obaja Piešťany) v šiestom zápase semifinále play off Tipsport extraligy ŠHK 37 Piešťany - HC Košice vo štvrtok 3. apríla 2014.
Foto: Šieste semifinále Piešťany vs Košice
V 47. minúte vyšiel "oceliarom" brejk, Jenčík upravil už na 2:0 a zdalo sa, že o víťazovi je rozhodnuté. No východniari si v závere pretrpeli ešte krušné chvíle. Prvá prišla v 48. minúte, keď sedeli na trestnej Miroslav Macejko s Richardom Jenčíkom a Piešťany hrali 53-sekundovú presilovku o dvoch. "Bolo veľmi dôležité, že sme to ubránili. Domácim sme nedovolili dostať sa do šance, no takáto situácia sa v takýchto zápasoch ani nemôže stať. Už ten prvý faul bol zbytočný... Ale to je o neskúsenosti mladých hráčov, ktorí by to mali niekedy zahrať trošku inak. Takéto zápasy sú však práve pre nich," pokračoval Bartoš.

Hokejisti Piešťan vsadili v závere všetko na jedinú kartu a 28 sekúnd pred koncom sa im podarilo znížiť. "Trošku som myslel na to, že sa to ešte môže zvrtnúť. Ale máme skúsené mužstvo a na ľad prišli hráči, ktorí vedeli, že to majú udržať vonku," dodal.

Aj podľa domáceho útočníka Tibora Melicháreka bol najdôležitejší moment zo 40. minúty. "Bol to zápas o prvom góle a ten dali Košice. Síce náhodne, ale zrejme práve to rozhodlo. Následne využili v tretej tretine prečíslenie, dali na 2:0 a naša hra bez brankára priniesla zníženie až v závere. Bolo už neskoro a Košice si tesné vedenie udržali. Posledné dve stretnutia v sérii dokázali držať našu ofenzívu na dištanc a zaslúžene postúpili," uviedol.

Košičania sa tak vo finále Tipsport extraligy 2013/2014 stretnú s Nitrou, sériu otvoria ako víťaz základnej časti v stredu 9. apríla pred vlastnými fanúšikmi v Steel aréne.