Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Tipsport Liga

Situácia v hokejovom Martine stále na mŕtvom bode

Na snímke generálny manažér MHC Martin Martin Kalnický, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Finančne sužovaný klub dlhuje hráčom na výplatách približne 240-tisíc eur.

Bratislava 18. júna (TASR) - Neutešivý stav panuje v týchto dňoch v hokejovom Martine. Finančne sužovaný klub dlhuje hráčom na výplatách približne 240-tisíc eur a ak si nevyrovná záväzky do začiatku augusta, hrozí mu neudelenie licencie na nový extraligový ročník.

"Nemáme vyplatené mzdy od polovice januára. Zmluvy s hráčmi sme mali uzatvorené až do konca apríla, k tomu treba započítať aj postupový bonus, takže sa nám to celkovo vyšplhalo na 244-tisíc eur," prezradil na štvrtkovej tlačovej konferencii pri príležitosti vyžrebovania nového ročníka Tipsport extraligy 2015/2016 generálny manažér MHC Mountfield Martin Kalnický.

Situácia okolo martinského hokeja sa v uplynulých dňoch výrazne zamotala. "Boli sme exekvovaní vlastným akcionárom plus bývalými zamestnancami, ktorí po mojom nástupe opustili klub. Dohromady ide o zhruba 50-tisíc eur. Počas môjho pôsobenia sme vyplatili niekoľko vysokých exekúcií. Druhým veľkým problémom v Martine je hrozba nútenej správy. V dôsledku toho nám pred bránami zastali peniaze vo výške zhruba 150-tisíc eur. Keby toho nebolo, mohli sme mať už pred mesiacom vyplatených komplet všetkých hráčov a riešili by sme teraz 40-tisíc a nie 240-tisíc. Za tri roky môjho pôsobenia sme získali kondíciu, všetko nám však skomplikovali nepredvídateľné veci. Žiaľ, hráči sa dostali do druhého radu, lebo exekúcia mala prednosť," pokračoval Kalnický, podľa ktorého ekonomické problémy spôsobilo ešte bývalé vedenie MHC.

Kalnický sa v neľahkej situácii pôvodne plánoval vzdať svojho postu, hráči aj tréneri mu však spoločne vyslovili svoju podporu. Záchrana hokeja v Turci tak opäť visí na jeho pleciach. "Na valnom zhromaždení, ktoré sa uskutoční 29. júna, sa rozhodne, ako to ďalej bude v klube vyzerať. Akcionári určia, ako bude situácia pokračovať. Teraz sme skutočne na mŕtvom bode," povedal Kalnický.

Zamotaná je situácia vo vnútri klubu, do ktorej vstúpil Michal Taliga. Stavebný podnikateľ, ktorý už v minulej sezóne daroval klubu 50-tisíc eur, sa stretol s neuspokojenými hráčmi a sľúbil im desať percent z dlžných odmien hneď a zvyšok do konca roka. "Spolu s pánom Taligom sme sa streli a zhodli sme sa na tom, že bez ohľadu na nejaké iné veci treba hlavne hráčov vyplatiť, lebo to je priorita. Navrhovali sme, aby sme dali dohromady balík peňazí a podľa jeho objemu by sme chceli v prvom júlovom týždni začať vyplácať hráčov," uviedol manažér martinského klubu.

Jeden zo súčasných akcionárov klubu (vlastniaci 8,1 percenta akcií) prejavil záujem finančne podporiť klub, čím by pomohol vyriešiť situáciu. Jeho meno nechcel Kalnický konkretizovať. O príchodoch nových sponzorov sa rozhodne práve na spomínanom valnom zhromaždení. Podľa Kalnického je situácia neružová a môže sa stať, že Martin do nového extraligového ročníka nenastúpi. "Samozrejme sa to môže stať. To je práve to, čo nás najviac vyčerpáva. Práve preto som chcel odstúpiť. Tri roky žiť vo svete, v ktorom skutočne každý jeden deň je kritický, je veľmi ťažké. Preto som pána Taligu veľakrát upozorňoval a odovzdával mu veľa informácií. Pokiaľ príde zmena po valnom zhromaždení, hlavne nech to prospeje martinskému hokeju. Najdôležitejšie je, aby sme sa nebili v rámci klubu, to ničomu neprospeje," dodal.