Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Košice zdolali Zvolen, Bystrica doma zvíťazila nad Žilinou

Na snímke hokejista Košíc Richard Jenčík (vpravo) pred brankárom Zvolena Marekom Šimkom v zápase 9. kola hokejovej Tipsport extraligy HC Košice - HKM Zvolen 3. októbra 2014 v Košiciach. Foto: TASR/Milan Kapusta

Hokejisti HC Košice potvrdili v piatok pozíciu lídra extraligy. V domácom šlágri 9. kola zdolali dovtedy druhý Zvolen. Posledná Žilina opäť prehrala, hoci v Banskej Bystrici viedla už o tri góly.


Košice 3. októbra (TASR) - Vstup do stretnutia vyšiel "oceliarom", ktorý sekundu po vylúčení Brabenca využili presilovú hru. V 5. minúte sa Šedov projektil odrazil od zadného mantinelu až l voľnému Jenčíkovi a ten poľahky otvoril skóre duelu - 1:0. Už o niekoľko sekúnd neskôr sa dostal do úniku Hinďoš, ale Šimko si s jeho blafákom poradil. Hostia prvýkrát pohrozili v 8. minúte po strele obrancu Hraška. V polovici úvodnej tretiny našiel Bartoš v presilovej hre voľného Jenčíka, zvolenský brankár však nekapituloval.

Rovnako pochodil o minútu neskôr i Lapšanský a "nezapršalo" ani z následného protiútoku, Síkela strelou spoza hráča pálil iba do Melicherčíkovej vyrážačky. V 14. minúte nezužitkoval prihrávku cez bránkovisko na vyrovnávajúci gól Lukáš Jurík. Podobne pochodil v 15. minúte Puliš a na opačnej strane Češík, ktorý sa natlačil z pravej strany až zvolenskú bránku. Dve minúty pred koncom prvej dvadsaťminútovky využil presilovú hru hostí Podkonický po tom, ako tečoval nahodený puk Juraška - 1:1.

Hostia zo Zvolena napriek výrazne oklieštenej zostave začali druhé dejstvo aktívnejšie a gól na hokejke mal v 22. minúte Škvaridlo, Melicherčík i so šťastím zasiahol. Košičania vzápätí vyrobili viacero chýb v defenzíve, ale tie súper nedokázal potrestať. "Oceliari" sa prebrali až v následnej presilovke, z ktorej však nič nevyťažili. V 27. minúte unikal v oslabení Bartánus, Juraško ho v poslednej chvíli nedovolene atakoval a hlavný arbiter nariadil trestné strieľanie. Šimko ani po jeho realizácii nekapituloval. V polovici stretnutia mali Zvolenčania k dispozícii viac ako minútovú presilovku 5 proti 3, ale ani po nej sa stav nezmenil. V 36. minúte po Philippovom nahodení a teči jedného z košických hráčov zazvonila pravá žŕdka Šimkovej bránky.

Na začiatku záverečnej tretiny si Lukáš Jurík svojou aktivitou vypýtal faul a hlavný rozhodca nariadil druhé trestné strieľanie, stav sa ani po ňom nezmenil. V 45. minúte podržal svoj tím Melicherčík, ktorý pravým betónom Bortňákovi zabránil skórovať. Zahrmelo na opačnej strane o šesť minút neskôr, keď Philipp prenechal na útočnej modrej puk Bartánusovi a ten sa presadil cez brániaceho obrancu - 2:1. Na rozdiel dvoch gólov zvýšil Jenčík, ktorý vymietol pravý horný roh zvolenskej bránky po prihrávke od Spilara. Hostia zatlačili "oceliarov" v početnej výhode o jedného hráča, napriek pekným kombináciám z nej kontaktný gól nevyťažili. Rovnako si počínali i pri následnom vylúčení Bartoša, napriek bojovnému výkonu odišli zo Steel arény bez bodu.
HC Košice - HKM Zvolen 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)
Góly:
5. Jenčík (Šeda, Cebák), 51. Bartánus (Philipp), 52. Jenčík (Spilar, Bartoš) - 18. Podkonický (Juraško, Brabenec). Rozhodovali: Jonák - Stanzel, Výleta, vylúčení: 8:4, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, striedanie: 34. Čanky (Zvolen) zapojil sa do hry, 3323 divákov


Hlasy po zápase
Pavol Zůbek, asistent trénera HC Košice:
"Vyšiel nám vstup do stretnutia, od úvodu sme boli aktívni a vytvárali sme si šance. Nevyužili sme premeniť dve, tri vyložené šance a v závere tretiny sme za to pykali vyrovnávajúcim gólom. Druhá tretina bola vyrovnanejšia a pribudli i vylúčenia. Stiahli sme hru na tri útoky. V závere sme za aktivitu boli odmenení dvomi peknými gólmi."
Josef Turek, tréner HKM Zvolen: "Narazili sme na najlepšieho súpera a bolo to vyjadrené i strelecky. Košice boli lepším tímom, ale musím vyzdvihnúť našich hráčov. Priviezli sme so sebou iba dve obranné dvojice, tri útoky a odohrali takto celý zápas. V závere nám už chýbali sily, no musím povedať, že sme si aj za stavu 1:1 vytvorili šance. Bohužiaľ sme inkasovali dva zlepené góly a bolo po zápase."
.
.

HC'05 B. Bystrica - MsHK Žilina 5:3

Hosťom už pod taktovkou nového trénera Petra Mikulu vyšiel začiatok zápasu. Najskôr sa ubránili v oslabení a v 10. min otvorili skóre po strele Novotného. Dostali aj značný apetít a v 12. min Jarab pred brankárom Wiikmanom mieril nepresne. Dočkali sa v 15. min, po tom, čo nevyužili presilovku sa pred bránkou v dorážke po strele Ďurkecha presadil Drevenák. Bystričanom pomáhal v zápase Američan White, ktorý si odskočil z bratislavského Slovana na Horehronie. Ani on sa však nepresadil, a tak sa netrpezlivo čakalo, kto sa strelecky prebudí.

V gólovom prídele však pokračovali hostia a 'barani' im ďalšou ponúknutou presilovkou podali pomocú ruku. V 22. min opäť po dorážke prekonal Wiikmana dvojgólový strelec Novotný a akoby vydráždil súpera. Presne o minútu neskôr znížil Róth a zavelil na frontálnu ofenzívu. V 27. min Block spoza bránky po nešťastnom Kosowského tečovaní puku znížil na rozdiel jedného gólu a o 61 sekúnd neskôr Kafka vyrovnal, keď dotlačil do siete Jaborníkovu strelu. To už bolo priveľa aj na trénera Mikulu a zobral si oddychový čas. Asi nepadol na úrodnú pôdu, keďže Lamper v samostatnom nájazde takmer dokonal gólovú smršť. Druhú tretinu zavŕšili domáci štvrtým gólom v rade, Bambúchovu strelu tečoval 59 sekúnd pred koncom Lamper a spôsobil pozoruhodný zvrat v zápase, podobný ako kolo predtým v Poprade, keď 'barani' zvalcovali 'kamzíkov' štyrmi gólmi v tretej tretine. Tri body si už výraznejšie priblížili v 49. min po krásnej kombinácii v presilovke a góle Whitea a náskok si bezpečne ustrážili, o to ľahšie, že Žilinčania sa nechali vylučovať a sami sa pripravili o výraznejší tlak.
HC'05 B. Bystrica - MsHK Žilina 5:3 (0:2, 4:1, 1:0)
Góly:
23. Róth (White), 27. Block (Kytnár), 28. Kafka (Jaborník, Handlovský), 40. Lamper (Bambúch, Zigo), 49. White (Preisinger, Jaborník) - 10. Novotný (Kristek, Procházka), 15. Drevenák (Ďurkech, Moravec), 22. Novotný (Kristek, Procházka). Rozhodcovia Lauff - Bogdaň, Korba, vylúčení 3:7, presilovky 1:1, v oslabení 0:0, 812 divákov.

Hlasy po zápase
Miroslav Chudý, tréner B. Bystrice:
"Som sklamaný z prístupu hráčov v prvej časti hry. Potom bojovali, to im slúžilo ku cti, no hrali sme zle a nepoznával som ich. Potrebujeme sa otriasť a začať hrať tak ako v prvých kolách, už aj preto, že nás čaká v nedeľu ťažký súper zo Zvolena."
Peter Mikula, tréner Žiliny: "Mali sme grandiózny vstup do zápasu, systém a prístup hráčov fungoval. Bystričania hrala trochu letargický hokej, to nám vyhovovalo. Keď vybehli na nás, prejavili sa všetky nedostatky, hlavne hra v obrannej tretine, v organizácii hry, keď sme sa dostali pod tlak. Zbytočný faul, zlá prihrávka spôsobili, že sme skratovali a inkasovali."

MHC Mountfield Martin - HK Nitra 1:3

Hráči spod Zobora prevzali od úvodu iniciatívu. V 4. minúte mal síce šancu domáci Galamboš, ale zblízka neprekonal Lakosila a tak o chviľu udrelo na druhej strane. Strelu H. Ručkaya ešte Čech vyrazil, ale na Tománka už bol krátky. V 10. minúte sa presadil po peknej individuálnej akcii Themár a keď MHC nevyužil ani druhú presilovku, tešili sa opäť hostia. H. Ručkay sa po návrate z trestnej lavice zapojil do útočnej akcie a po jeho prihrávke Nádašdi pridal druhý gól Nitry. Aj v druhej tretine sa hralo pod taktovkou skúsenejších hostí. Martin sa snažil, ale v útoku mu chýbal dôraz a lepšia koncovka. Pokusy Finsterleho v 30. minúte a Galamboša v 32. minúte zneškodnil pozorný Lakosil. A tak boli hostia opäť úspešnejší. Brankár Čech mal zakrytý výhľad a nahodený puk Tománka v 32. minúte skončil v jeho sieti. V 38. minúte mohol pridať štvrtý gól Lelkeš, ale Čech bol tentokrát na mieste. Lakosil bol oporou hostí a v 39. minúte si poradil s pokusom Fujeríka.

Martin sa ani za nepriaznivého stavu nevzdával. V 45. minúte po obliehaní bránky hostí Fujerík znížil a vykresal iskierku nádeje. V polovici tretej tretiny mohol náskok hostí zvýšiť Mráz, ale Čech svojich spoluhráčov podržal. Snaha Martinčanov v útoku stroskotávala na dôslednej obrane Nitry i dobre chytajúcom Lakosilovi. Domácim nepomohla ani minútová hra bez brankára, naopak Tománek trafil žrď prázdnej bránky. Nitra po troch prehrách zabrala a odviezla si zaslúžene tri body domov. Naopak, Martin ťahá sériu troch neúspešných zápasov.
MHC Mountfield Martin - HK Nitra 1:3 (0:2, 0:1, 1:0)
Góly:
45. Fujerík (Themár, Ďatelinka - 4. Tománek (Stümpel), 13. Nádašdi (H. Ručkay), 32. Tománek (H. Ručkay, Stümpel). Rozhodovali: Štefík - Bednár, Smrek, vylúčení: 5:8, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 2200 divákov


Hlasy po zápase
Daniel Babka, tréner Martina:
"Do zápasu sme vstúpili ustráchane. Chýbal nám lepší pohyb a v presilovkách sme si nevedeli vytvoriť šance. Na druhej strane sme inkasovali a po druhej tretine sme prehrávali už 0:3. V tretej časti sa naša hra zlepšila, ale stále sa trápime v koncovke a tak sme ťahali za kratší koniec. Citeľne nám chýbali zranení a potrestaní hráči."
Andrej Kmeč, asistent trénera Nitry: "Videli sme rýchle a bojovné stretnutie. Vedeli sme, že Martin hrá doma agresívne a nátlakovo a dobre sme sa na súpera pripravili. Po sérii neúspešných výsledkov sme potrebovali bodovať. Chlapci splnili taktické pokyny a tak sa tešíme z víťazstva i troch bodov."

HK 36 Hant Skalica - HK Poprad 0:5

Prvú možnosť zápasu dostali hostia od 5. minúty po vylúčení domáceho Soukala. Krotákove dve strely však Romančík kryl. Potom však domáci zabudli na voľného Gápu, ktorý zblízka poslal hostí do vedenia. V 8. minúte Romančík kryl do lapačky dobrú strelu Fabiana. Hostia mali viac z hry, domácim chýbala presnosť a dôraz v osobných súbojoch. Vaškovičovu strelu v 10. minúte Kostúr vyrazil len so šťastím. Na 0:2 zvýšil v 12. minúte Hvila po peknej prihrávke Suchého. Tretí gól hostí strelil obranca Makovský strelou nad rameno domáceho gólmana. Domáci boli v bránení svižne hrajúcich hostí takmer vždy o krok pozadu. Na hrozivých 0:4 v 18. minúte zvýšil strelecky disponovaný Hvila po peknej kombinácii s Bartečkom.

V 24. minúte bol vylúčený Hvila, Popradčania sa však ubránili a v kŕči hrajúcich domácich nepustili do vážnejšej šance. Až v 28. minúte zazvonila žŕdka Kosturovej bránky po peknom teči Bezúcha. Hostia sa v tejto časti netlačili pred Romančíkovu bránku a sústredili sa viac na kontrolu priaznivého stavu. V 35. minúte Lipovský zabránil gólu, keď sa v šanci ocitol Kroták. V 40. minúte bol vylúčený domáci Nechala za vyhodenie puku mimo klziska, skóre sa však nemenilo.

V 44. minúte zaujala bitka Jankoviča s Bartečkom. Obaja hráči dostali vyššie tresty. Domáci hrali presilovku, no nevyužili ju. Ani ďalšiu presilovku pri vylúčení Krotáka nezúžitkovali na strelenie gólu. Hokejovo najchudobnejšia tretina sa iba dohrávala a domáci nemali čím potešiť preriedené tribúny. Od 55. minúte hrali domáci presilovku, Mikeska vyskúšal Kostúrovu pozornosť od modrej. Domáci sa však čestného gólu nedočkali. Na konečných 0:5 zvýšil po peknej akcii Kroták.
HK 36 Hant Skalica - HK Poprad 0:5 (0:4, 0:0, 0:1)
Góly:
7. Gápa (Paukovček), 12. Hvila (Suchý, Dinda), 15. Makovský (Paukovček), 18. Hvila (Bartečko), 59. Lipovský (Paločko). Rozhodovali: Lokšík - Sčenský, Šefčík, vylúčení: 4:5, navyše: Jankovič 5+DKZ - Bartečko 5+DKZ, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 1002 divákov

Hlasy po zápase
Štefan Mega, tréner Skalice:
"Po víťazstve v Nitre sme išli do zápasu s podobnou taktikou ako tam, poctivo brániť, čakať na nejakú brejkovú situáciu. Žiaľ, po individuálnych chybách sme inkasovali gól za gólom, takže bolo z našej strany po zápase. Hostia potom hrali to čo potrebovali, trpíme streleckou nemohúcnosťou. Mrzí ma, že brankár Lipovský dostal v závere gól, pretože mohol ísť do zápasu so Žilinou s čistým kontom. Mohlo by mu to psychicky pomôcť, aj celému mužstvu. Dnes bol z našej strany najhokejovejší len tretí útok, vedel korčuľovať. Prvý a druhý útok nám nehrá to, čo by sme čakali. Mali by v týchto zápasoch zabrať a podržať mužstvo."
Vladimír Turan asistent trénera Popradu: "Do Skalice sme vycestovali s tým, že chceme bodovať po nešťastnom domácom zápase s Banskou Bystricou. Podriadili sme tomu všetko, vyšla nám prvá tretina. Myslím si, že od nej sa odvíjal ďalší priebeh zápasu, keď sme premenili svoje šance dali sme štyri góly. Dostala sa pohoda na naše hokejky, v druhej tretine sme mali tiež vyložené šance, góly nepadali lebo domácich podržal brankár Lipovský a tretiu tretinu sme chceli dohrať s tým, že neinkasujeme gól. Sme spokojní s tromi bodmi i s výkonom nášho mužstva."

ŠHK 37 Piešťany – Dukla Trenčín 2:4

Do zápasu lepšie vstúpili hostia, ktorí mali možnosť presilovky už po 41 sekundách, ktorú však nevyužili. So strelami Novajovského si Šúrek poradil. Na opačnej strane sa po prihrávke spoza bránky ocitol sám pred Konrádom Pašek, no nemieril presne. Z hostí sa nepresadil ani Radivojevič po Mikulovej sťahovačke, a tak prišiel ťah domácich. Tí sa prihrávkami na jeden dotyk dostali na modrú, odkiaľ svoj samostatný nájazd premenil Mišura. Trenčania sa snažili vyrovnať a čo sa nepodarilo Mikulovi, keď obkorčuľoval celé útočné pásmo, dosiahol Nemec. Po situácii zaváňajúcej ofsajdom poslal puk pred Šúreka Radivojevič a po odrazoch sa dostal do piešťanskej bránky – 1:1.

Aj druhú časť začali lepšie Trenčania, čo potvrdili už po 54 sekundách hry. Hudecov nahodený puk stečoval Melichárek a bolo 1:2. Vyrovnať mohol Pašek, ale opäť sa nepresadil. Keď nevyšlo domácim ani prečíslenie dva na jedna so zakončením Holoviča, trestali hostia. V poslednej sekunde presilovej hry vystrelil od modrej Radivojevič a jeho puk poslal tečom za Šurka Nemec.

Tretia časť zápasu začala takticky a domáci mohli znížiť Holovičom, ten však mieril nad bránku. Trenčania však pridali v presilovke štvrtý gól a rázne odmietli akékoľvek zdramatizovanie zápasu. Strelu Novajovského opäť tečoval pred Šúrekom Mikula a hostia sa radovali. Následne už bola hra v réžii hosti, dvakrát odmietol hetrik Nemec, svoj nájazd nevyužil ani Radivojevič. Posledné slovo mali Piešťanci, keď Rapáč vtrhol s pukom do útočného pásma a strelou do protipohybu prekonal Konráda – 2:4.
ŠHK 37 Piešťany – Dukla Trenčín 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)
Góly:
9. Mišura (Konečný, Klempa), 59. Rapáč (Peško, Cuník) – 18. Nemec (Radivojevič, Mikula), 21. Melichárek (Hudec, Gašparovič), 36. Nemec (Radivojevič, Melichárek), 52. Mikula (Novajovský, Radivojevič). Rozhodovali: Kubuš - Orolín, Tvrdoň, vylúčení: 4:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1199 divákov

Hlasy po zápase
Roman Sýkora, tréner Piešťan:
"Myslel som si, že vedúci gól nám pomôže, ale prišiel nešťastný moment v podobe vyrovnávajúceho gólu, kedy sa puk nešťastne odrazil od nášho obrancu. Na začiatku druhej tretiny tečoval puk Melichárek a v tomto momente sa podľa mňa lámal chlieb. Najväčší rozdiel som videl v tom, že hosťujúci hráči chodili do brankára a naši nie. Toto dnes rozhodlo. Mrzí nás prehra. Konečne prišlo viac divákov. Gratulujem súperovi."
Roman Stantien, tréner Trenčína: "Mali sme dobrý pohyb. Od začiatku až do konca sme mali zápas pod kontorolou. Vytvorili sme si množstvo šancí a výsledok mohol byť aj výraznejší. Pre divákov to však bol skvelý zápas."